News

Acul care dispare în timpul vaccinării şi alte imagini virale, fake news-uri grosolane. Cum sunt demontate de specialişti

08.01.2021 | 11:11
Acul care dispare in timpul vaccinarii si alte imagini virale fake newsuri grosolane Cum sunt demontate de specialisti
Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Internetul este plin de teorii ale conspirației și filmulețe cu explicații pseudo-științifice legate de vaccinul anti-COVID-19 sau de vaccinarea în sine.

Agențiile de presă și mijloacele mass-media fac eforturi pentru a verifica și demonta afirmațiile fanteziste sau trunchiate pentru a oferi publicului informații reale și confirmate de specialiști.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă în continuare câteva dintre cele mai recente teorii care au fost demontate în campania de verificare a faptelor desfășurată de agenția Reuters.

Acul care dispare

Mii de utilizatori de social media au distribuit un videoclip despre campania de vaccinare care este în plină desfășurare, susținând că acul dispare și, prin urmare, vaccinarea nu este autentică. Cu toate acestea, filmările au apărut într-un raport BBC News din 16 decembrie 2020, iar radiodifuzorul a confirmat că videoclipul arăta o seringă de siguranță care permite retragerea acului. Administrația pentru Sănătate și Siguranță în Muncă din SUA și Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea acelor retractabile pentru a reduce propagarea bolilor transmisibile din sânge.

ADVERTISEMENT

Postările prezintă un videoclip, cu sigla BBC News, care arată un lucrător medical care introduce o seringă cu un ac la capăt în brațul destinatarului, împingând partea de sus a seringii în jos pentru a o introduce un lichid și apoi retragerea seringii, lăsând acul să nu mai fie vizibil. Subtitrările din postări includ „Ace care dispar!”; „Ce s-a întâmplat cu acul? Trebuie să trimită corespondența pe cardurile de vaccinare. Time2awake. ”; și „Unde au plecat acul acele tocmai au dispărut acum?”

Foto: BBC

BBC a precizat într-un articol de verificare a faptului că postările „folosesc imagini autentice care arată profesioniștii din domeniul sănătății folosind o seringă de siguranță, în care acul se retrage în corpul dispozitivului după utilizare”, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Site-ul web al Administrației pentru Sănătate și Siguranță în Muncă (OSHA) explică modul în care acele retractabile funcționează: „După folosirea acului, o apăsare suplimentară pe piston retrage acul în seringă, eliminând pericolul expunerii acului”. O animație poate fi văzută pe site-ul OSHA.

Acele retractabile sunt unul dintre controalele tehnice subliniate de Standardul OSHA pentru agent patogen în sânge, care poate fi utilizat pentru a reduce riscul de a prinde boli transmisibile din sânge în urma leziunilor cu ac ( aici, aici aici).

ADVERTISEMENT

Un document al Organizației Mondiale a Sănătății despre „Asigurarea injecțiilor sigure” explică, de asemenea, că acele retractabile pot fi utilizate pentru a reduce riscul de rănire.

Așadar, videoclipul prezintă un ac retractabil, care este recomandat de OSHA și OMS ca o modalitate de reducere a transmiterii bolilor transmisibile din sânge cauzate de leziunile cu ac.

Vaccinul “de vapat produs de Pfizer”

O imagine care pare să prezinte un „cartuș de vaporizator” pentru vaccinul marca Pfizer contra coronavirusului a devenit virală online. Aceasta este o farsă: compania farmaceutică Pfizer nu a lansat un vaccin “de vapat” împotriva COVID-19.

Fotografia arată un pachet care conține un cartuș care ar fi folosit într-o țigară electronică și inhalat ca vapori. Poartă marca Pfizer și este descris ca un cartuș de vaccin „cu doză unică”.

Fotografia a circulat, însoțită de cele mai multe ori, de descrieri umoristice, încă din 19 decembrie.

 

Reuters a luat legătura cu Pfizer, care a confirmat prin e-mail că acest cartuș este un fals. Adevăratul vaccin Pfizer este injectat în braț și administrat în două doze la distanță de 21 de zile.

Așadar fotografia este un fals. Pfizer nu a realizat un cartuș de vaccin COVID-19 conceput pentru a fi „vapat” într-o țigară electronică. Produsul din imagine era fals și probabil realizat ca o glumă.

Etichetele vaccinului COVID-19 microcipează sau urmăresc persoanele

Un videoclip distribuit de peste 8.300 de ori pe Facebook face afirmații false despre microcipul opțional care ar putea fi conținut în eticheta seringilor vaccinului COVID-19. Videoclipul susține că microcipul „ar oferi oficialilor informații despre cine a fost vaccinat și nu a fost vaccinat” și „va urmări locația pacientului”. Aceste afirmații sunt false, scrie Reuters.

În timp ce videoclipul nu specifică unde ar fi acest microcip, utilizatorii care îl comentează par să interpreteze tehnologia ca fiind injectabilă. Unele comentarii la videoclip includ: „A fost doar o chestiune de timp înainte ca aceștia să admită un microcip pentru a urmări oamenii …” și „Nu îmi pui niciun cip în corp!” Acest lucru este, de asemenea, fals.

Această editare pare să fi fost creată de Elizabeth Johnston. Videoclipul a fost postat pe paginile ei de Facebook și Instagram pe 9 decembrie.

Videoclipul prezintă segmente ale unui interviu cu Jay Walker, președinte executiv al producătorului de seringi preumplute Apiject Systems of America, după ce Departamentul Apărării și Departamentul SUA pentru Health and Human Services a anunțat recent un contract de 138 de milioane de dolari cu ApiJect pentru extinderea capacității de producție din SUA a dispozitivelor de injecție de calitate medicală pentru eventualul vaccin COVID-19.

Videoclipul se referă inexact la Walker ca CEO al companiei, dar rolul este deținut de Franco Negron.

În interviul original pentru postul CBN, Walker este întrebat despre modul în care ar funcționa „cipul RFID opțional”, cu referire la cipul de identificare a frecvenței radio care ar putea face parte din eticheta seringii, nu substanța injectabilă în sine.

Steve Hofman, purtător de cuvânt al Apiject, a confirmat anterior Reuters prin telefon că acest microcip „opțional” nu va fi în niciun caz injectat în persoana care primește vaccinul.

Microcipul, a explicat el, este conceput în două scopuri: „să permită furnizorului de asistență medicală să confirme că injectabilul real și vaccinul din acesta nu au expirat și că nu sunt contrafăcute”. Ar confirma, de asemenea, că „acea injecție a fost utilizată”. Furnizorul de servicii de sănătate, a adăugat Hofman, ar folosi o aplicație pentru telefonul mobil pentru a capta și revizui aceste informații. Aceasta nu implică divulgarea informațiilor personale ale pacienților.

Cipurile RFID pe care le menționează sunt obișnuite și se găsesc adesea în urmărirea inventarului articolelor și în lanțurile de aprovizionare.

Este adevărat că această companie intenționează să permită producția în masă și livrarea seringilor preumplute pentru eventualul vaccin COVID-19. În interviu, Walker spune că Apiject ar putea produce „cel puțin o sută de milioane de doze gata de injectare”.

Cu toate acestea, afirmația că aceste vaccinuri ar include un microcip este înșelătoare. Așa cum a explicat Walke, această tehnologie este „pur opțională, însă guvernul SUA nici măcar nu a decis dacă o va folosi”. Contactat recent de Reuters, Hofman a confirmat că tehnologia nu a fost solicitată până acum.

Videoclipul mai susține că cipul „ar oferi oficialilor informații despre cine a fost vaccinat și nu a fost vaccinat”. Acest lucru este fals. Deoarece acest cip nu colectează date cu caracter personal, nu ar furniza în mod direct informații despre cine a primit inocularea, ci mai degrabă să informeze furnizorul de asistență medicală când expiră o doză sau dacă este contrafăcută.

De asemenea, susține că „cipul urmărește locația pacientului, astfel încât oficialii să poată ști unde sunt pacienții vaccinați și, în consecință, să planifice creșterea vaccinărilor în locații cu focare”.

Hofman a confirmat Reuters că microcipul „ar putea urmări unde a avut loc o vaccinare, dar nu și cine a fost vaccinat”.

Așadar, potrivit Reuters, clipul care a circulat pe rețelele de socializare este parțial fals. Acest microcip opțional pentru eticheta vaccinului COVID-19, care nu a fost încă solicitat de oficialii SUA, nu ar colecta informații personale ale persoanei care primește inocularea și nici nu va urmări locația acestora. Acesta va împărtăși când și unde au loc injecțiile, dacă doza a expirat sau dacă este contrafăcută.

Asistenta din Alabama nu a murit după ce a primit vaccinul COVID-19

Utilizatorii rețelelor sociale au distribuit postări care susțin că una dintre primele asistente medicale din Alabama care a primit vaccinul COVID-19 a fost găsită moartă. Această afirmație este falsă: autoritatea pentru sănătate publică din Alabama a contactat toate spitalele din statul care a administrat vaccinul COVID-19 și a confirmat că nu au murit niciun beneficiar de vaccin.

Postările arată capturi de ecran ale unui chat pe Facebook spunând: „Omg, tocmai au găsit-o pe mătușa moartă! A fost una dintre asistentele care au primit vaccinul covid astăzi la locul de muncă și tocmai au găsit-o moartă” și o postare pe Facebook: „Prietenii mei, mătușa, asistenta care a murit la câteva ore după ce a primit vaccinul covid este din Alabama”. Comentariile de la postări includ: „Toată lumea ar trebui să întrebe despre asistenta din Alabama care a murit la 8-10 ore după prima doză”. și „O asistentă medicală din Alabama a murit aprox. La 8-10 ore după ce a primit C-19 Vax. ”

Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 a devenit disponibil în Statele Unite pe 14 decembrie. Dozele inițiale au fost rezervate pentru medici, asistenți medicali, alți lucrători medicali de prima linie, rezidenți și personalul căminelor de îngrijire medicală și pentru unii oficiali ai guvernului SUA.

Departamentul de Sănătate Publică din Alabama (APHD) a publicat o declarație explicând că au contactat toate spitalele din statul în care a fost administrat vaccinul COVID-19 pentru a confirma că afirmațiile făcute în postările de pe Facebook erau false: „Mai multe postări false pe Facebook a raportat un deces în Alabama la un beneficiar al vaccinului COVID-19 pe 15 decembrie. Postările sunt neadevărate și nicio persoană care a primit vaccinul COVID-19 în Alabama nu a murit. Departamentul de Sănătate Publică din Alabama (ADPH) a contactat toate spitalele din statul care a administrat vaccinul COVID-19 și a confirmat că nu au existat decese ale beneficiarilor vaccinului”.

Așadar postările despre decesul unei asistente ca urmare a administrării vaccinului contra COVID sunt false. Departamentul de Sănătate Publică din Alabama a contactat toate spitalele care administrează vaccinuri COVID-19 în stat și nu au găsit rapoarte de decese legate de vaccin.

COVID-19, o acoperire pentru decesele cauzate de vaccinul antigripal

Utilizatorii rețelelor sociale au distribuit o postare care susține fals că pandemia de COVID-19 este un paravan de fum pentru decesele cauzate de vaccinul antigripal din Marea Britanie. Postarea de 933 de cuvinte a fost publicată pentru prima dată pe 30 decembrie 2020 și susține: „Pot confirma acum că datele oficiale arată că primul și al doilea val de presupuse decese Covid corespund cu lansarea vaccinurilor antigripale aprobate de OMS din acest an”.

Continuă să conecteze „creșterea mortalității care a urmat blocării inițiale din 23/03/2020” cu „creșterea evenimentelor adverse de la 14 milioane de vaccinări în primele 12 săptămâni ale anului”. Autorul postării adaugă: „Cu cât sunt mai mulți oameni care au primit vaccinul în fiecare săptămână, cu atât mai mulți oameni au murit și au fost înregistrați în mod fals ca decese Covid, care au început de fapt în ianuarie și nu în martie, potrivit datelor oficiale. Cu alte cuvinte, au început să falsifice cauza decesului ca fiind Covid în aceeași lună a început prima rundă de vaccinuri împotriva gripei din acest an.”

Cu toate acestea, vaccinul antigripal reduce decesele cauzate de gripă și nu există nicio legătură cauzală între vaccinul antigripal și COVID-19.

În primul rând, postarea combină eronat cronologia vaccinărilor împotriva gripei cu pandemia COVID-19. Este corect că aproximativ 14 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva gripei în sezonul de iarnă 2019-20, dar acest lucru nu s-a întâmplat în primele 12 săptămâni ale anului 2020. Vaccinarea pentru sezonul gripal 2019/2020 a început în octombrie 2019.

Nu este clar când s-au încheiat vaccinurile antigripale pentru sezon, dar statisticile săptămânale privind vaccinările antigripale au fost publicate de guvernul britanic până la 26 ianuarie 2020 și un raport de evaluare sezonul gripal a inclus date despre vaccinurile antigripale administrate până la 28 februarie 2020, relatează Reuters.

În schimb, primele cazuri de coronavirus au fost înregistrate în Marea Britanie la sfârșitul lunii ianuarie 2020, iar Reuters a raportat primul deces din cauza COVID-19 în Marea Britanie pe 5 martie, la câteva luni după ce vaccinările antigripale au început în octombrie 2019.

În al doilea rând, nu există dovezi că vaccinurile antigripale au dus la creșterea numărului de decese. Un raport guvernamental publicat în iunie 2020 a afirmat că ratele maxime de spitalizare pentru gripă au fost similare sau mai mici decât în anotimpurile anterioare de gripă din 2018/2019 și 2017/2018. Decesele în exces din toate cauzele au fost observate la începutul sezonului gripal în Marea Britanie din cauza circulației ridicate a gripei și din nou spre sfârșitul sezonului din cauza COVID-19. Niciunul dintre aceste decese nu a fost cauzat de vaccinul antigripal și nu există dovezi că ar fi dăunătoare.

Proiectul de cunoaștere a vaccinului de la Universitatea Oxford afirmă: „vaccinul gripal inactivat nu conține viruși gripali vii și nu vă poate da gripă”.

Între timp, COVID-19 este o boală reală, care continuă să provoace decese. Cifrele guvernului britanic care utilizează datele furnizate în 5 ianuarie 2021 arată că 4.738 de persoane au murit în decurs de 28 de zile de la testul pozitiv al coronavirusului în ultimele șapte zile și 17.175 de pacienți au fost internați la spital cu COVID-19. Reuters a raportat pe 3 decembrie că numărul de morți din Marea Britanie a depășit 60.000.

Așadar postarea este în integralitate falsă. Pandemia de COVID-19 nu este o acoperire pentru a masca decesele din vaccinul antigripal. Serul gripal este sigur și a fost administrat la 14 milioane de persoane din Marea Britanie în sezonul 2019/2020.

ADVERTISEMENT