News

Acuzat de plagiat, Bogdan Despescu a fost avansat în grad! Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

01.12.2020 | 20:28
Acuzat de plagiat Bogdan Despescu a fost avansat in grad Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Secretarul de stat din cadrul MAI a primit gradul profesional maxim din Poliția Română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bogdan Despescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne acuzat că a plagiat în teza de doctorat, a fost avansat de președintele Iohannis de la gradul profesional de chestor șef la cel de chestor general (cu patru stele), echivalent gradului militar de general (cu patru stele) din Armata Română și din serviciile de informații.

În MAI, doar Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră, a mai deținut gradul profesional maxim în Poliția Română. Acesta a fost eliberat din funcție în mai 2020, după ce a solicitat să se pensioneze „din motive personale”.

ADVERTISEMENT

Avansarea lui Bogdan Despescu s-a produs printr-un decret semnat de președintele Iohannis la data de 27 noiembrie 2020, când au fost avansați, în total, peste 20 de ofițeri din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Bogdan Despescu a fost avansat în grad de chestor general, deși a plagiat în teza de doctorat

Bogdan Despescu a intrat în atenția publică în urma raportului întocmit de Comisia de Etică a Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, care stabilea că teza sa de doctorat cu titlul ”Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice” reprezintă un plagiat.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost susținută de actualul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” din București, cu peste 10 ani în urmă.

Plagiatul a fost semnalat în ianuarie 2020 de jurnalista Emilia Șercan, care a demonstrat că în lucrare se regăsesc pasaje din cel puțin patru surse biografice majore, în timp ce 77 de pagini sunt copiate dintr-o singură carte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un fragment de text dintr-un studiu al Societății Academice din România apare de patru ori, în pagini diferite ale tezei. Cu toate acestea, Despescu a respins vehement acuzațiile.

Resping ferm orice acuzaţie referitoare la un eventual plagiat în ceea ce mă priveşte. Întreaga activitate pentru elaborarea şi redactarea acestei lucrări am desfăşurat-o respectând legislaţia în domeniu.

ADVERTISEMENT

Aşa cum am mai declarat, susţin orice investigaţie legitimă a oricărui jurnalist sau orice evaluare de ordin academic cu privire la activităţile mele, atâta timp cât acestea sunt obiective şi au ca scop aflarea adevărului”, a transmis la acea vreme actualul secretar de stat din MAI.

ADVERTISEMENT