News

Update. Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă. Conducerea BOR ar fi interzis un proiect de cercetare privind robia romilor

Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă Română. Conducerea BOR ar fi interzis un proiect de cercetare privind robia romilor.
31.08.2021 | 21:26
Update Acuzatii de cenzura in Biserica Ortodoxa Conducerea BOR ar fi interzis un proiect de cercetare privind robia romilor
ADVERTISEMENT
31-08-2021
19:30

Gelu Duminică, sociolog rom, reacție la controversa iscată de BOR

În urma controversei iscate de decizia Bisericii Ortodoxe Române de a opri un proiect de cercetare despre robia romilor, Gelu Duminică, sociolog rom și profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București, a reacționat public.

“Ca urmare a acestei poziții oficiale a BOR, proiectul în cauză are toate șansele să nu mai poată fi implementat, Centrul de Cercetare Ecumenică de la Sibiu să fie desființat și studierea oricărui subiect din perspectiva interreligioasă și interconfesională să fie serios pus în pericol.

Văzând și analizând această speță, ridic public câteva intrebări pe care sper să le dezbatem decent și cu argumente:
1. Nu cumva această decizie a Sinodului BOR aduce grave prejudicii ideii de neutralitate a cercetării academice realizate de mediul universitar și a libertății de gândire și exprimare?
2. Este această decizie a BOR discriminatorie pe bază de apartenență religioasă a cercetătorului (îngrădindu-se dreptul la muncă al cercetătorilor care nu sunt ortodocși)?
3. Nu cumva această decizie a sinodul BOR reprezintă, prin obligativitatea acordării “binecuvântării” (adică aprobare) celor ce vor să studieze, din interior, o chestiune care vizează (și) BOR, o formă abruptă de cenzură?
4. Nu cumva cunoașterea unor realități istorice, în care Biserica ortodoxă a avut un rol, ar duce mai degrabă la insănătoșirea societății decât la decredibilizarea instituției?
5. De ce se preferă ignoranța în locul cunoașterii?”, a publicat pe Facebook sociologul.

Biserica Ortodoxă Română se află în mijlocul unor noi controverse, de această dată în legătură cu un subiect extrem de sensibil: relația clericilor cu robia romilor.

Potrivit unui document elaborat de Sfântul Sinod și prezentat de G4Media, organul colectiv de conducere al BOR a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor.

ADVERTISEMENT

Conducerea Bisericii Ortodoxe ar fi interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Acuzații de cenzură în BOR

Acest document impune o serie de restricții extrem de severe pentru teologii ortodocși.

Aceștia sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase.

Potrivit sursei citate, decizia Sfântului Sinod din iulie 2021, care se bazează pe o hotărâre din 24 mai 2018 a aceluiași for, a produs nemulțumire în rândul teologilor români ortodocși implicați în proiecte de cercetare sau colaborare cu omologi străini sau din alte confesiuni, spun mai mulți teologi.

ADVERTISEMENT

După consultarea acestui document, sociologul Gelu Duminică se întreabă dacă nu cumva vorbim aici de ”o formă abruptă de cenzură”.

Acesta mai spune, într-o postare pe Facebook, că ”nu cumva cunoașterea unor realități istorice, în care Biserica ortodoxă a avut un rol, ar duce mai degrabă la însănătoșirea societății decât la decredibilizarea instituției?”.

ADVERTISEMENT

Cum motivează BOR interdicția impusă teologilor față de acest proiect

Documentul emis de Sfântul Sinod pe 23 iulie 2021 susține că proiectul ”are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română”. Mai mult, BOR caracterizează drept ”o problemă sensibilă” rolul Bisericii Ortodoxe Române în excluziunea romilor.

Biserica Ortodoxă mai consideră că ”există permanent riscul ca, în lipsa unei acțiuni coerente și unitare, sub coordonarea Patriarhiei Române și cu respectarea prevederilor statutare și a hotărârilor Sfântului Sinod, astfel de acțiuni, făcute de cele mai multe ori doar din dorința de afirmare personală, să producă efecte negative pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

ADVERTISEMENT

Ce conține proiectul privind robia romilor

Potrivit site-ului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, proiectul cu pricina abordează o provocare pentru întreaga societate românească actuală: incluziunea socială a romilor.

Biserica Ortodoxă, prin parohiile sale de pe întreg cuprinsul țării, poate fi un factor important în demersul de a găsi soluții care să depășească lacunele trecutului. Proiectul are un caracter interdisciplinar, asociind trei domenii de cercetare: istorie (rolul Bisericii Ortodoxe în ultimii 300 ani), teologie (baza teologică și practica bisericească pe plan local) și sociologie (cu câteva studii de caz și proiecte-pilot).

Echipa de implementare include 20 de cercetători, dintre care cinci din Norvegia și 15 din România.

Deciziile Sfântului Sinod

  • Ia act cu surprindere de situația de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu și nu acordă binecuvântarea pentru participarea teologilor și clericilor ortodocși români la proiectul intitulat „The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a participatory approach” al acestui Centru, care are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română;
  • Solicită Arhiepiscopiei Sibiului să inițieze, cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, un proiect de cercetare istorică a situației romilor din spațiul românesc și relația acestora cu diferitele comunități religioase, în special din zona Transilvaniei;
    aprobă ca, pentru înființare, centrele de cercetare și revistele care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, intercreștin sau interreligios, să obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului eparhiei unde își au sediul și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
  • Aprobă ca pentru membrii ortodocși străini sau neortodocși din centrele de cercetare sau din colectivele de redacție ale revistelor de la eparhii să se obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
  • Aprobă ca pentru proiectele de cooperare ale instituțiilor de învățământ teologic, ale centrelor de cercetare sau ale eparhiilor cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase, să se obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;
  • Solicită eparhiilor să transmită la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, până la 1 octombrie 2021, situația centrelor de cercetare și a revistelor existente, care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, intercreștin, inter religios, împreună cu acordul scris al Chiriarhului, în vederea obținerii binecuvântării (aprobării) Patriarhului României.
ADVERTISEMENT