News

Acuzații după exploziile care au cauzat scurgeri la conductele Nord Stream. Liderii lumii vorbesc de sabotaj sau terorism

Scurgerile de la conductele Nord Stream par a fi provocate intenționat, spun liderii lumii care vorbesc de sabotaj. Ucraina acuză Rusia de terorism
28.09.2022 | 14:38
Acuzatii dupa exploziile care au cauzat scurgeri la conductele Nord Stream Liderii lumii vorbesc de sabotaj sau terorism
Conductele ar fi fost avariate intenționat Foto: Reuters, Ministerul danez al Apărării, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scurgerile de la conductele Nord Stream, aflate sub Marea Baltică, au sporit temerile legate de penuria de gaze din cauza conflictului cu Rusia și au arătat cum poate fi pusă în pericol o infrastructură vitală.

Acuzații după exploziile care au cauzat scurgeri la conductele Nord Stream

Exploziile de sub Marea Baltică și fisurarea principalelor conducte de gaze naturale din Rusia către Germania par a fi un atac deliberat, au declarat marți oficiali din întreaga lume, adâncind incertitudinile privind securitatea energetică europeană pe fondul creșterii prețurilor și a temerilor de a rămâne fără combustibil în timpul iernii.

ADVERTISEMENT

Trei scurgeri separate au izbucnit la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care au fost deja prinse în conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina, trimițând fluxuri de metan către suprafața apelor din largul Danemarcei și Suediei.

Înalți lideri polonezi și ucraineni au dat vina pe Moscova, în timp ce presa de stat rusă a sugerat implicarea SUA sau a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Este greu de imaginat că este accidental”, a declarat presei premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, în timp ce se afla într-o deplasare în Polonia pentru a inaugura o nouă conductă submarină care va transporta gaz norvegian – o analiză împărtășită de oficialii din mai multe țări, scrie The New York Times.

Mikhailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe Twitter că scurgerile de informații reprezintă “un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva UE”.

ADVERTISEMENT

Marți seară, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, a numit incidentul “sabotaj aparent” într-un tweet, la doar câteva ore după ce secretarul de presă al Casei Albe a refuzat să spună dacă Statele Unite consideră că pierderea de presiune a fost deliberată sau accidentală.

Sullivan a scris că a vorbit cu “omologul său Jean-Charles Ellermann-Kingombe din Danemarca despre aparentul sabotaj al conductelor Nord Stream. Statele Unite susțin eforturile de investigare și vom continua activitatea noastră pentru a proteja securitatea energetică a Europei”.

ADVERTISEMENT

Seismologii suedezi au raportat că au detectat luni explozii subacvatice, iar monitorii conductelor au înregistrat o scădere rapidă a presiunii. Ulterior, porțiuni de suprafață a mării din aceleași zone în care au avut loc exploziile au început să se agite din cauza gazelor, ceea ce a obligat navele să se îndepărteze. Mai multe țări au declarat că investighează cauza.

Niciun efect imediat asupra aprovizionării Europei cu energie

Aparentul atac nu a avut niciun efect imediat asupra aprovizionării cu energie a Europei. Nord Stream 2 nu a intrat niciodată în funcțiune, iar Nord Stream 1 a fost oprit din august.

Dar a crescut miza – și neliniștea europeană – într-un război energetic care mocnește între Rusia și Occident, provocat de invazia din Ucraina. Reparațiile ar putea dura până la câteva luni, spun experții, începând cu inspecții detaliate ale daunelor înainte de a începe orice lucrare.

Indiferent de cine este vinovat, scurgerile au transmis mesajul că Europa și infrastructura sa energetică sunt vulnerabile, chiar dacă Europa reușește să își îndeplinească misiunea de a se desprinde de energia rusească.

Agenția Centrală de Informații (CIA) a transmis în iunie un avertisment vag mai multor națiuni europene, inclusiv Germaniei, că gazoductele Nord Stream ar putea fi atacate, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt familiarizați cu aceste informații.

Aceștia au refuzat să spună dacă acel avertisment a identificat Rusia ca posibil atacator și au declarat că nu au ajuns la nicio concluzie cu privire la cine este responsabil pentru incidentele de luni.

Avertismentul CIA a fost raportat pentru prima dată marți de publicația germană Der Spiegel. Agenția a refuzat să comenteze.

Experții militari și de securitate avertizează de ani de zile asupra pericolului reprezentat de așa-numitul război hibrid, adică capacitatea de a submina funcțiile democratice, de a perturba viața normală și de a semăna haos și incertitudine.

Reacțiile liderilor lumii

Ca răspuns, Danemarca și Norvegia au anunțat sporirea securității în jurul infrastructurii lor energetice, iar Norvegia, în prezent cel mai important producător de gaze și petrol din Europa, a cerut “o vigilență sporită din partea tuturor operatorilor și proprietarilor de nave”.

Într-o declarație, ministrul norvegian al energiei, Terje Aasland, a citat “rapoarte privind o activitate sporită a dronelor” în jurul coastelor sale și a declarat că mare parte din ceea ce a aflat despre incidentele de la Nord Stream “indică acte de sabotaj”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că scurgerile de gaz se datorează unui “sabotaj” și a amenințat cu “cel mai puternic răspuns posibil” la orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene.

“Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a avertizat ea, și a cerut insistent ca ancheta să clarifice pe deplin “evenimentele și motivele”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vorbind la inaugurarea proiectului Baltic Pipe, care leagă Polonia de Norvegia prin Danemarca, a acuzat Rusia că a vizat conductele, afirmând că scurgerile au fost o încercare de a destabiliza și mai mult securitatea energetică a Europei.

“Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj”, a declarat Morawiecki. “Un act care probabil marchează următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina.”

Agenția de știri RIA Novosti, controlată de Kremlin, a precizat că Statele Unite “sunt un adversar activ al livrărilor de gaz rusesc” și au intensificat vânzările către Europa pentru a ajuta la compensarea scăderii cantităților furnizate de Rusia.

La Washington, Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, și secretarul de stat Antony J. Blinken au refuzat să speculeze cu privire la cauzele scurgerilor de gaz, dar au promis că Statele Unite vor sprijini Europa pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie.

“Acest lucru nu face decât să sublinieze importanța eforturilor noastre de a lucra împreună pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze a Europei și pentru a sprijini eforturile de reducere a consumului de gaze și de accelerare a unei adevărate independențe energetice prin trecerea la o economie cu energie curată”, a declarat Jean-Pierre.

Rusia, cel mai important furnizor de gaz al Europei înainte de invazie

Înainte ca Moscova să trimită trupe în Ucraina în februarie, Rusia furniza mai mult de jumătate din gazele naturale importate de Germania și peste 40% din cele utilizate în întreaga Uniune Europeană, care se baza pe acest gaz pentru a încălzi locuințele, a genera electricitate și a face să funcționeze fabricile.

Cu câteva zile înainte de începerea războiului, Germania a refuzat să lase Nord Stream 2, abia finalizat, să înceapă să pompeze gaze din Siberia, iar Uniunea Europeană s-a alăturat Statelor Unite în impunerea unor sancțiuni economice dure împotriva Rusiei.

Moscova a început apoi să-și diminueze livrările prin conductele existente, mai întâi limitând fluxurile prin cele terestre, deoarece președintele Putin părea să creadă că Rusia poate absorbi efectele economice negative mai mult timp decât ar putea-o face Europa.

Pe parcursul verii, Nord Stream 1 a funcționat la o fracțiune din capacitatea sa, iar fluxul s-a oprit la sfârșitul lunii august. Escaladarea a făcut ca prețul gazului să crească vertiginos și i-a forțat pe lideri să facă apel la întreprinderi și la cetățeni să reducă consumul sau să se confrunte cu raționalizarea la iarnă.

Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au convenit în iulie să reducă consumul de gaze naturale cu 15% până în primăvară și au aranjat surse alternative de aprovizionare, ceea ce le-a permis să își completeze stocurile. Guvernele din Danemarca și Germania au declarat marți că scurgerile nu vor afecta aprovizionarea cu gaze naturale în țările lor.

Explozii submarine, înregistrate la câteva ore distanță

Nu ar fi deloc simplu să se provoace daune ambelor fluxuri Nord Stream.

Aflându-se pe alocuri la peste 300 de metri adâncime, conductele de oțel sunt acoperite cu beton, concepute pentru a rezista la presiunile de la asemenea adâncimi, precum și la schimbările de presiune internă pe parcursul celor peste 1.200 de kilometri parcurși din Rusia până în Germania. Acestea au fost supuse la numeroase teste de rezistență și certificare înainte de a fi așezate pe fundul mării.

Oamenii de știință suedezi au declarat marți că au înregistrat două explozii submarine separate de mari dimensiuni, la câteva ore distanță, luni, în apropierea insulei daneze Bornholm, care au înregistrat 1,8 și 2,3 grade pe scara de magnitudine folosită pentru a măsura cutremurele.

Operatorii fiecăruia dintre cele două sisteme, independent unul de celălalt, au raportat la scurt timp după aceea scăderi de presiune în interiorul conductelor.

Imagini difuzate de comandamentul danez al apărării au arătat un vârtej de gaz cu un diametru de aproximativ o jumătate de milă la suprafața Mării Baltice. Metanul, principalul component al gazului natural, se dizolvă parțial în apă și nu este toxic, dar contribuie la încălzirea globală.

Conductele au fost mult timp un punct central al tensiunilor mai largi dintre Rusia și Europa. Oficialii ucraineni au criticat Germania pentru că a mers mai departe cu proiectele Nord Stream, care au adâncit dependența europeană de gazul rusesc.

Conductele din Marea Baltică ar putea, de asemenea, să permită Moscovei să nu mai folosească conductele din epoca sovietică care traversează Ucraina și să nu mai plătească taxele aferente Kievului.

După ce Germania a oprit certificarea Nord Stream 2, Biden a impus sancțiuni asupra operatorului conductei, deținut de Rusia – o măsură pe care unii membri ai Congresului o doreau de mult timp – iar compania s-a luptat să evite falimentul.

ADVERTISEMENT
Tags: