News

Acuzații grave împotriva Google. Compania te urmărește chiar dacă refuzi asta și îți ascunde setări utile pentru intimitate

Google este acuzată că ar fi ascuns anumite setări de intimitate din Android, pentru a face mai dificilă utilizarea lor.
31.05.2021 | 14:20
Acuzatii grave impotriva Google Compania te urmareste chiar daca refuzi asta si iti ascunde setari utile pentru intimitate
ADVERTISEMENT

Mai multe documente ce fac parte dintr-un proces intentat celor de la Google sugerează că directorii și inginerii din firmă erau foarte conștienți de cât de dificil le este utilizatorilor să își țină doar pentru ei date sensibile despre localizare.

Mai grav este faptul că Google a continuat să colecteze date despre locație chiar și când diverse opțiuni de partajare a acestor date erau oprite. Compania a ascuns anumite setări de intimitate și chiar a pus presiune pe LG și pe alți producători să obscureze anumite opțiuni, tocmai pentru că se știa că utilizatorii le caută și doresc să le folosească.

ADVERTISEMENT

Jack Menzel, fost vicepreședinte însărcinat cu coordonarea Google Maps, a admis, în timpul unei depoziții, că este o singură metodă prin care Google ar putea să nu știe care sunt adresa de locuință și de serviciu ale cuiva. Persoana respectivă ar trebui să seteze intenționat adrese greșite pentru aceste două locuri.

Nu toți oamenii cu funcții de conducere din cadrul Google sunt, totuși, foarte conștienți de ramificațiile și implicațiile setărilor existente. Jen Chai, manager de produs pentru serviciile de locație, nu avea cunoștință despre modul în care interacționează între ele setările de confidențialitate.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii serviciilor Google, neputincioși în fața tacticilor agresive ale companiei

Documentele care fac referire la aceste informații fac parte dintr-un proces intentat de procurorul general din Arizona împotriva celor de la Google, în 2020. Oficialul acuză compania de colectare ilegală a datelor despre locație ale utilizatorilor, chiar și după aceștia au refuzat ca aceste date să fie preluate de Google.

”Deși utilizatorii Google cred că pot să evite urmărirea locației, compania exploatează alte rute pentru a invada intimitatea fiecăruia”, afirma procurorul general Mark Brnovich. ”Este aproape imposibil să oprești Google să te urmărească fără acordul și cunoștința ta”, a mai adăugat acesta, afirmând că ”și cele mai inovative companii trebuie să opereze în limitele legii.”

ADVERTISEMENT

O bună parte din documente fuseseră cenzurate, dar un judecător a dat dispoziție ca o bună parte din acestea să fie publicate în original. Cererea a fost făcută de grupurile Digital Content Next și News Media Alliance, care consideră că e de interes public să se știe ce practici desfășoară Google.

Varianta necenzurată a documentelor arată o imagine foarte detaliată despre modul în care Google obscurează tehnicile de colectare a datelor, inducând în eroare nu doar clienți, ci și proprii angajați.

ADVERTISEMENT

Google folosește o sumedenie de tehnici pentru a colecta date, conform documentelor. Se bazează chiar și pe Wi-Fi și pe aplicații terțe, neafiliate cu compania. Utilizatorii sunt constrânși să ofere acces la date despre locație pentru a utiliza anumite aplicații. Alteori, sunt forțați să se conecteze la rețele Wi-Fi.

Setările care să-i ajute pe utilizatori, ascunse intenționat

”Așadar, nu e vreo metodă de a furniza unei aplicații terțe datele tale despre locație, fără să le oferi și către Google”, s-a întrebat un angajat, conform documentelor, adăugând că ”asta sigur nu e ceva ce am vrea să apară pe prima pagină a ziarului New York Times.”

Google a testat de-a lungul timpului variante de Android care aveau setările de confidențialitate la vedere. Astfel, utilizatorii le-au folosit în interes propriu, însă Google a văzut asta ca pe o problemă. Pentru a rezolva situația, compania a ascuns setările cât mai adânc în meniul de setări.

În paralel, Google a încercat să convingă mai mulți producători de telefoane să ascundă setările despre locație prin ”denaturare, ascundere, suprimare sau omisiune a informațiilor”, pentru ”a calma temerile producătorilor cu privire la intimitate.”

Se pare că unii angajați ai Google erau chiar conștienți de faptul că utilizatorii erau frustrați de practicile foarte agresive în ceea ce privește colectarea de date, posibil chiar cu efecte negative asupra businessului.

”Eșecul nr. 2: Ar trebui ca eu să pot obține locația mea, pe telefonul meu, fără să dau aceste informații și către Google”, declara un angajat al companiei, conform businessinsider.com.

De asemenea, un altul recunoaște superioritatea celor de la Apple, care spune că producătorul de iPhone este mult mai dornic să le permită utilizatorilor să folosească funcții și servicii de locație pe telefoanele lor, fără să fie nevoiți să distribuie aceste date și către producător.

Dacă Google va fi găsită vinovată pentru faptele de care e acuzată, ar putea fi nevoită să renunțe la toate profiturile pe care le-a obținut ca urmare a acestor tactici de ascundere a informațiilor. Utilizatorii ar putea fi despăgubiți, iar compania ar putea plăti statului Arizona până la 10.000 de dolari pentru fiecare încălcare a legii.

Și în decembrie 2019, Uniunea Europeană a demarat o anchetă antitrust, care investighează modul în care Google se folosește de datele personale ale utilizatorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: