Sporturi

Președintele Gazului, acuzat că a umilit fiul unui mare dinamovist: „L-a luat de nas, i-a dat cu pixul în cap și urla la el: «Băi, tupeistule!» Ne-am simțit ca niște cârpe…”. Motivul: dădea prea multe goluri! EXCLUSIV

06.03.2020 | 09:35
Presedintele Gazului acuzat ca a umilit fiul unui mare dinamovist La luat de nas ia dat cu pixul in cap si urla la el Bai tupeistule Neam simtit ca niste carpe Motivul dadea prea multe goluri EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Tatăl unui tânăr fotbalist de la echipa din Mediaș susține că a fost umilit de conducătorul clubului, care își protejează copilul adoptiv în detrimentul celorlalți jucători

„M-a lovit repetat cu pixul în cap. Pe fiul meu l-a scos din hotel și l-a lăsat în drum”

Tatăl unui tânăr jucător legitimat la un club din prima ligă a României face dezvăluiri incredibile despre tratamentul umilitor la care a fost supus. S-a întâmplat la Gaz Metan Mediaş, unde preşedintele Ioan Mărginean a avut o reacţie uluitoare când părintele a cerut rezilierea contractului fiului său, atacantul Ciprian Văidean (16 ani).

ADVERTISEMENT

Nu, nu este doar o asemănare de nume, Ciprian este fiul fostului atacant dinamovist (și nu numai) Nistor Văidean.

„Pe copil l-a luat de nas și îi zicea «Bă, tupeistule, cum îmi ceri tu mie rezilierea?!»”

Nistor Văidean a povestit toată situația pentru FANATIK: „Pe 2 decembrie, la ora 12, am fost chemaţi la club. Am mers eu, soţia şi copilul. Când am ajuns, el a ieşit din birou şi a zis faţă de angajaţii clubului: «Cu ăştia termin într-un minut», asta după ce ne-a lăsat să aşteptăm vreo 20 de minute, timp în care el vorbea la telefon.

ADVERTISEMENT

A încercat să ne intimideze. După ce fiul meu i-a explicat că nu mai poate continua la Mediaş din cauza tratamentului la care a fost supus, Mărginean a început: «Bă, să nu mă mai sunaţi, să nu mai aud de voi, să nu vă mai văd în viaţa mea!».

În tot acest timp, pe mine mă lovea repetat cu pixul în cap, iar pe băiat l-a luat de nas şi îi zicea: «Bă, tupeistule, cum îmi ceri tu mie rezilierea?!». Parcă eram nişte cârpe. Umilinţă totală… Și totul în faţa unui copil de 16 ani şi a unei doamne.

ADVERTISEMENT

Soţia a încercat să-l calmeze, dar s-a luat şi de ea: «Ia uite, te-ai ajuns şi tu să vorbeşti!». Sunt cuvintele lui, cu martori. Noi n-am ripostat, pentru că ştiam că încearcă să ne provoace şi că e dispus să facă orice ca să ne tragă într-o mare mizerie, într-o mare nenorocire.

La final ne-a zis: «Hai, bă, evacuaţi, că noi avem de lucru aici!». Pe Ciprian l-am lăsat la Mediaş pentru că mai avea şcoală, iar eu şi soţia ne-am întors la Făgăraş. Seara ne-a sunat băiatul că l-au scos din hotel, l-au lăsat în drum cu bagajele, în mijlocul Mediaşului”.

ADVERTISEMENT

Ciprian a început la Mediaș pe cai mari, „fotbalist mare, într-o zi o să ajungă în Anglia”

Cum s-a ajuns aici? În vara trecută, Nistor Văidean şi-a dus copilul la Mediaş, acolo unde a auzit că se pun bazele unei academii de fotbal. Băiatul a fost testat în mai multe jocuri şi a impresionat.

„La primul meci în care l-au testat, copilul meu a dat patru goluri, la al doilea trei goluri şi de fiecare dată împotriva unor băieţi mai mari. L-au mai testat şi la un meci cu o selecţionată a judeţului, în care a dat iar patru goluri. După acel joc, preşedintele a venit la mine: «Bă, fiul tău e fotbalist mare, într-o zi o să ajungă în Anglia.

Te angajez aici, o angajez şi pe nevastă-ta». Mi-am dat seama că nu e a bună, eu nu am cerut angajarea mea sau a soţiei. Mi-am zis atunci «Uite, domne, ce om senzaţional, fenomenal, fantastic». Am acceptat pentru binele şi viitorul copilului”, a mai povestit Nistor Văidean.

„S-a dat ordin ca fiul meu să nu mai dea niciun gol, să nu se mai ştie nimic de el pentru că se ridicase prea mult, peste copilul adus de preşedinte la Mediaş”

Situaţia avea să se schimbe destul de repede, după cum spune tatăl supărat: „Nu după mult timp, pentru Ciprian al meu a început măcelul. Am aflat ulterior care a fost cauza reală. Preşedintele a adoptat un băiat de 16 ani, care juca pe la Blaj şi l-a adus la Mediaş, tot vârf, tot 16 ani, ca fiul meu.

L-a luat Edi Iordănescu prin cantonamente în Spania, prin Turcia, l-a băgat în liga a treia să joace. Iar pe-ăsta al meu l-a muşcat şarpele să dea câte trei, patru goluri pe meci. Şi dintr-o dată au început să nu-l mai bage să joace. Golgheterul echipei nu mai juca pe motiv că nu joacă şi în stânga, că nu face şi faza defensivă.

Astea erau motivele invocate de antrenori… că a schimbat vreo doi antrenori… care l-au făcut praf. Unul nu i-a dat nici apă să bea copilului meu, care a băgat capul în contră şi a fost groggy la un meci. A venit la margine să ceară apă şi a fost împins înapoi în teren. S-a dat ordin ca fiul meu să nu mai dea niciun gol.

Minţeau arbitrii în raport că marcau alţii, anunţau pe pagina clubului şi pe reţelele de socializare că au dat alţii gol. Să nu se mai ştie nimic de copilul meu pentru că se ridicase prea mult, peste acel băiat adus de preşedinte la Mediaş. Nu am nimic cu acel copil, chiar îi doresc să ajungă un mare fotbalist.

Pe fiul meu l-au adus într-un aşa hal încât nu mai ştia nici să meargă, dar să mai şi joace fotbal. Asta este trista întâmplare cu acest fenomen căruia nici măcar nu pot să-i pronunţ numele. N-am pronunţat nici echipa, pentru că nu vreau să-i fac imagine proastă din cauza unui individ”.

Ioan Mărginean: „Am dat tot ce am avut ca să ajut o familie care era la greu!”

Ioan Mărginean a reacţionat la acuzele lui Nistor Văidean. Preşedintele clubului Gaz Metan susţine că el este cel care a ajutat familia fostului fotbalist al lui Dinamo să depăşească problemele financiare cu care s-a confruntat.

„L-am luat la noi pe Nistor Văidean de pe drumuri, că trăia cu o pensie amărâtă. S-a simţit umilit că l-am angajat fără carnet de antrenor, că i-am dat de lucru şi la nevastă!? I-am dat din banii mei 4.800 de lei, i-am plătit chiria să aibă unde să stea în Mediaş.

Nu-mi vine să cred că Văidean, care a jucat la Dinamo, spune astfel de lucruri. O să-l dau în judecată. Eu aduc copii din toată ţara la Mediaş, încerc să-i ajut. Pe unul chiar l-am înfiat, nu are mamă, tată. Le dau casă, masă.

Dar dacă tu mergi la antrenor şi zici că nu vrei să joci dacă te bagă stânga, dacă te bagă dreapta, înseamnă că nu se mai poate așa… Eu ştiu ce am făcut pentru fotbal, vreau să mă retrag în linişte. Mărginean a dat tot ce a avut să ajute o familie care era la greu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus preşedintele Mediaşului pentru FANATIK.

Nistor Văidean a făcut plângere la AFAN

Nistor Văidean a cerut ajutorul AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România) în litigiul cu preşedintele lui Gaz Metan, Ioan Mărginean. „Cu asemenea oameni este foarte greu să îndrăzneşti, sunt periculoşi, sunt plini de tupeu, de zel, sunt tartori. Comandă tot, au toate butoanele. Este ceva incredibil, de nu vă puteţi imagina.

Aceşti oameni de la AFAN sunt extraordinari pentru că îndrăznesc să se pună în faţa acestor rechini. Îi felicit că au curajul să înfrunte asemenea oameni şi cred că fără AFAN în fotbalul românesc ar fi junglă. Ar fi cam cum trece tăvălugul peste tine, te omoară şi nu se întâmplă nimic”, a spus Văidean.

Atacantul Ciprian Văidean (16 ani) a semnat în vară un contract valabil 3 ani cu Gaz Metan şi speră să fie declarat jucător liber de Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor.

Înregistrat de subalterni la „U” Cluj: „Păi vine mama, lasă copilul, merge şi se f..e două ore sau merge la cumpărături. U Cluj e baby-sitter”

Ioan Mărginean nu se află la primul episod de acest fel. În 2012, când era Şeful Centrului de Copii şi Juniori la „U” Cluj, l-a agresat pe unul dintre subalterni în cadrul unei şedinţe.

Conform Gazetei Sporturilor, Mărginean i-a smuls ochelarii pe pe ochi lui Vasile Macea, unul din antrenorii de la Centru, şi l-a lovit cu agenda în cap, deranjat că acesta avea în mână un ziar în timpul şedinţei.

„Citeşti ziarul când sunt eu aici? F…-te-n gură să te f.., citeşti ziarul?! Dacă eu vorbesc, tu citeşti ziarul, băi, fraiere?! Că îţi dau cu el în cap! Te şi bat!”, au fost cuvintele preşedintelui, după ce l-a lovit cu agenda.

Mărginean a fost atunci înregistrat de subalternii săi. „Eu am vrut să fiu bun cu voi, dar voi mă luaţi drept fraier! Tu unde p…a mă-tii ai făcut şcoală? Băi, fii atent aici, eu te bat! Bă, mie nu-mi răspunzi, eu vorbesc!” sau „Vă spun eu cum e aici. Păi vine mama, lasă copilul, merge şi se f..e două ore sau merge la cumpărături. U Cluj e baby sitter. Asta e!”, au fost cuvintele auzite pe înregistrări.

Vârful carierei lui „Limoniu”: semifinala de CCE cu Dinamo, împotriva lui Liverpool

Ioan Mărginean, binecunoscut în lumea fotbalului sub porecla de „Limoniu”, are 59 de ani (s-a născut pe 1 noiembrie 1960) și a început fotbalul la Metalurgistul Cugir, unde a jucat 4 ani (1976-1980) în Divizia B.

A „promovat” când l-a luat Dinamo și în cele 4 sezoane petrecute în „Ștefan cel Mare (1980-1984) a câștigat 3 campionate, 2 Cupe ale României și a evoluat în semifinala de Cupa Campionilor Europeni din primăvara lui 1984, împotriva englezilor de la Liverpool. În vara aceluiași an, s-a transferat la Corvinul Hunedoara, cu care a câștigat Cupa Balcanică în 1986.

În 1988, a ajuns la Unirea Alba Iulia, în liga secundă, echipă la care a pus ghetele în cui în 1992. Nu a ieșit de „fenomen” și a ocupat apoi diferite funcții de conducere la Unirea Alba Iulia, Extensiv Craiova, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, U Cluj, iar din aprilie 2016 este președintele executiv al lui Gaz Metan Mediaș.

Şapte operaţii în talpa piciorului!

Nistor Văidean are 58 de ani (s-a născut pe 1 octombrie 1961, la Făgăraș) și a jucat 7 sezoane în prima ligă din România pe postul de atacant, la 3 echipe: FCM Brașov (1982-1985 din care 1983-1984 în Divizia B, apoi returul din 1990, 1992-1003), Dinamo (1984-1987) și Flacăra Moreni (1987-1990). A evoluat și în străinătate doi ani, în Ungaria, la ETO Györ, între 1990 și 1992.

La 21 de ani, însă, cariera îi putea fi curmată de un accident stupid la ştrand. „Mi-am secţionat talpa într-o sticlă. Am făcut şapte operaţii. Am avut început de cangrenă, doctorii îmi spuneau că o să-mi taie piciorul, că nu o să mai merg. Era piciorul drept, piciorul de lovire.

A fost o perioadă extrem de grea pentru mine, dar am revenit şi am jucat apoi mulţi ani în Divizia A”, şi-a amintit Nistor Văidean, care după câţiva ani de la acel episod nefericit a publicat şi o carte intitulată „Bucuria unui copil despre care se credea că nu va mai juca fotbal niciodată”.

„Nu înţeleg de ce se încăpăţânează să distrugă un copil de 16 ani, care nu i-a făcut niciun rău. Aşa se laudă el, Mărginean, că acest băiat nu o să mai joace fotbal doi ani şi jumătate. M-a umilit în ultimul hal fără să ţină cont că am jucat şi eu ceva ani în Divizia A”

Nistor Văidean

„L-am luat la noi pe Nistor Văidean de pe drumuri, că trăia cu o pensie amărâtă. S-a simţit umilit că l-am angajat fără carnet de antrenor, că i-am dat de lucru şi la nevastă!? I-am dat din banii mei 4.800 de lei, i-am plătit chiria să aibă unde să stea în Mediaş”

Ioan Mărginean

„Eu aduc copii din toată ţara la Mediaş, încerc să-i ajut. Pe unul chiar l-am înfiat, nu are mamă, tată. Le dau casă, masă. Dar dacă tu mergi la antrenor şi zici că nu vrei să joci dacă te bagă stânga, dacă te bagă dreapta, înseamnă că nu se mai poate așa…”

Ioan Mărginean

  • 196 de meciuri şi 41 de goluri are Nistor Văidean în prima ligă fotbalistică din România
  • 3 titluri de campion și două Cupe ale României a câștigat Ioan Mărginean cu Dinamo în sezoanele 1984-1987
  • 18 ani are Ioan Mărginean în funcții de conducere la diverse cluburi, de la retragerea din 1992
ADVERTISEMENT