Ambasada Federației Ruse la București lansează acuzații grave la adresa Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Despre aceasta din urmă Rusia spune că „nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România”.
Vorbe grele s-au aruncat și în contextul unor „acuzații nejustificare și false” făcute de Washington privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” ale Rusiei.
„Departamentul de Stat al SUA nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România, publicând la 4 decembrie 2024 o declarație a purtătorului de cuvânt, dl. Matthew Miller, cu acuzații nejustificate și false privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România”.
În declarația sa, dl. M.Miller a amenințat România cu refuzul companiilor americane de a mai investi în economia țării și cu alte consecințe negative dacă țara va îndrăzni să schimbe cursul de susținere necondiționată a planurilor agresive ale blocului NATO condus de americani”, a transmis Ambasada Rusiei pe pagina de Facebook a instituției.
Instituția mai susține că cei ce cred ceea ce susține Departamentul de Stat al SUA ar trebui să își amintească faptul că „Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte țări, nu orchestrează „revoluții colorate” în acestea, în relații bilaterale nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptelor. Toate acestea sunt instrumente din arsenalul diplomației americane”.
De asemenea, ambasada rusă mai afirmă că respectă alegerile românilor, indiferent de cum sunt acestea și că le recomandă atât politicienilor, cât și reprezentanților mass-mediei, să nu mai „implice Rusia în procesele politice interne din țara lor”.
Răspunsul furibund al Rusiei vine ca urmare a unei postări a reprezentanților americani prin care își exprimă îngrijorarea cauzată de desecretizarea documentelor ce vorbesc despre atacuri cibernetice și implicații rusești. Departamentul de Stat mai menționează că „vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre”.
SUA mai susține, asemănător cu autoritățile rusești, că „este decizia poporului român pe cine alege” și că „SUA nu va interfera în acest proces”.
Curios este faptul că, așa cum se arată și în documentele desecretizate de CSAT la cererea președintelui Klaus Iohannis, astfel că atacuri cibernetice au avut loc și pe teritoriul Ucrainei cu doar câteva zile înainte de invazia Federației Ruse. Mai exact, campania informațională „Echilibru și verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Rusia în Ucraina.