Fotbal international

Gianni Infantino, preşedintele FIFA, acuzat de conspiraţie împotriva lui Sepp Blatter şi a lui Michel Platini

01.04.2020 | 17:06
Gianni Infantino presedintele FIFA acuzat de conspiratie impotriva lui Sepp Blatter si a lui Michel Platini
ADVERTISEMENT

Se întoarce roata, conform celor publicate de cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung şi prestigioasa publicaţie franceză Le Monde, în privinţa preşedinţiei forului mondial de fotbal.

Acuzaţii la adresa preşedintelui FIFA, Gianni Infantino

Se ştie că elveţianul de origini italieneGianni Infantino (pe numele complet Giovanni Vincenzo Infantino), actualul preşedinte al FIFA, a ajuns în această poziţie urmare a cutremurului din fotbal declanşat în 2015, când a fost trimis în justiţie predecesorul său, Sepp Blatter şi principalul candidat la locul acestuia, fostul mare internaţional francez, Michel Platini, care atunci era preşedinte UEFA.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă în celebrele dosare Panama a apărut de mai multe ori şi numele lui Infantino în rândul persoanelor implicate în afaceri de corupţie la nivelul FIFA sau UEFA acesta a ieşit basma curată, susţinând că este nevinovat.

În 2019 Infantino a fost reales ca preşedinte FIFA

Recent, în 2019 Infantino a fost reales în fruntea FIFA şi drept mulţumire a promulgat oficial primul turneu final de CM cu 48 de echipe, în 2026, organizat în comun de trei ţări: SUA, Mexic şi Canada.

ADVERTISEMENT

Anul trecut Michel Platini a ieşit pentru prima dată la atac, susţinând că a fost victima unei înscenări murdare şi a promis că se va bate din răsputeri pentru scoaterea adevărului la lumină, inclusiv asupra persoanei lui Infantino.

Infantino a încălcat legile elveţiene

Iată că una dintre cele mai prestigioase publicaţii din Franţa, Le Monde, la care se adaugă cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung, vin cu informaţia conform căreia justiţia din Ţara Cantoanelor instrumentează un dosar la adresa lui Gianni Infantino, în care acesta este acuzat de acţiuni de conspiraţie la adresa lui Blatter şi a lui Platrini.

ADVERTISEMENT

Gianni Infantino, președintele FIFA, ar putea fi acuzat că a căutat informații dăunătoare predecesorului său în funcție, de asemenea, elvețianul Joseph Blatter, potrivit informațiilor din ziarele elvețiene „Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) și „Le Monde”.

Cum a procedat şeful FIFA

Potrivit ambelor  surse mass-media, șeful FIFA  ar fi conlucrat cu un prieten, un magistrat elvețian, pentru a obține informații judiciare despre Blatter și, de asemenea, despre Michel Platini, președintele UEFA, de la avocatul general elvețian, Michael Lauber.

ADVERTISEMENT

Pe 4 martie 2020, organul de supraveghere al procuraturii generale elvețiene a lansat un raport de 48 de pagini acuzându-l pe Lauber de „încălcarea diferitelor atribuții de serviciu”, întâlnindu-se de cel puțin trei ori cu actualul şef al FIFA în 2016 și 2017.

Voia să ştie totul despre conturile lui Blatter şi Platini

În raportul său, urmărirea penală notează o altă întâlnire, din 8 iulie 2015: în acea zi, Rinaldo Arnold, un prieten al Infantino și primul procuror din regiunea Haut-Valais, a fost primit de Lauber, în prezența lui André Marty, purtătorul de cuvânt al fiscului elvețian.

Infantino a căutat să afle totul despre banii pe care îi aveau Sepp Blatter şi Michel Platini în agenda fiscului elveţian, date care aveau caracter strict confidenţial şi nu putea nimeni avea acces la ele în mod normal.

ADVERTISEMENT