News

Acuzațiile grave ale Departamentul de Stat al SUA: polițiștii români, implicați într-un caz de tortură asupra unui ucrainean. Reacția ministrului Predoiu. UPDATE

Ministerul Afacerilor Interne reacționează după Raportul Departamentului de Stat al SUA, care relatează un caz de abuz în care polițiștii bucureșteni au folosit forța excesivă.
18.06.2024 | 22:07
Acuzatiile grave ale Departamentul de Stat al SUA politistii romani implicati intrun caz de tortura asupra unui ucrainean Reactia ministrului Predoiu UPDATE
Polițiștii români, acuzați că au folosit forța excesivă la o intervenție de la un centru de refugiați ucraineni / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Un incident care nu a fost făcut public în România a devenit subiectul unui capitol dedicat ”torturii și altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante”, într-un raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite, referitor la respectarea drepturilor omului în țara noastră, în 2023.

UPDATE. Reacție IGPR: ”Dosarul penal pentru purtare abuzivă a fost clasat”

În urma apariției în FANATIK a informațiilor referitoare la un posibil caz de abuz fizic asupra unui refugiat, Poliția Română a venit cu precizări. Potrivit reprezentanților IGPR, în urma incidentului reclamat de cetățeanul ucrainean, procurorii au întocmit un alt dosar penal, pentru purtare abuzivă, însă acesta a fost clasat. De asemenea, Corpul de Control al IGPR nu a identificat nereguli referitoare la intervenția polițiștilor. Precizările vin în completarea afirmațiilor ministrului Cătălin Predoiu.

ADVERTISEMENT

”Totodată, având în vedere aspectele reclamate în sarcina polițiștilor de cetățeanul ucrainean, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a fost înregistrat un alt dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.

Dosarul penal pe purtare abuzivă a fost declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde a fost clasat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost dispuse verificări interne, prin Corpul de Control al IGPR. În urma finalizării verificărilor, documentarea întreprinsă nu a scos în evidență nereguli la nivelul DGPMB, cu privire la incidentul semnalat”, se arată într-o luare de poziție a IGPR (citește aici precizările Poliției Române).

Știrea inițială: Incidentul a implicat un refugiat ucrainean, care a ajuns în arest, după un scandal cu polițiștii români. ”Constituția și legea incriminează tortura și tratamentele inumane sau degradante, dar au existat relatări credibile conform cărora oficiali guvernamentali le-au pus în practică”, se arată în raport. La mai bine de jumătate de an, ministrul Cătălin Predoiu a confirmat incidentul, însă nu a dat detalii despre o posibilă încălcare a drepturilor omului din partea poliției.

ADVERTISEMENT

Refugiat ucrainean, ținut două zile încătușat, fără mâncare, în secția de poliție

Documentul indică faptul că evenimentul s-a petrecut la data de 30 octombrie, atunci când mai mulți polițiști bucureșteni au intervenit într-un conflict între două persoane dintr-un adăpost pentru cetățeni ucraineni strămutați.

”Potrivit activiștilor pentru drepturile omului și martorilor, atunci când unul dintre rezidenți nu a urmat instrucțiunile poliției, polițiștii l-au lovit cu o ușă și l-au lovit cu pumnii, picioarele și cu bastoane după ce acesta a căzut la pământ.

ADVERTISEMENT

Apoi, l-au încătușat și au continuat să-l bată în timp ce îl târau afară din cameră. Poliția l-ar fi plasat pe rezident în arestul Secției 6, unde l-ar fi ținut încătușat timp de două zile fără să-i ofere mâncare. La sfârșitul anului, o anchetă penală era în curs de desfășurare”, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA.

Procurorii sunt responsabili pentru investigarea abuzurilor, mai arată documentul. Acesta mai spune că Direcția de Control Intern din cadrul Poliției Române a efectuat, sub supravegherea procurorului, anchete penale privind abuzurile comise de agenții de poliție, precum și anchete administrative interne.

Tăcere asurzitoare a autorităților române. Ce spune Cătălin Predoiu

După publicarea Raportului, în aprilie 2024 Poliția Română nu a reacționat în niciun fel referitor la acuzațiile de abuz și tortură ale unor polițiști bucureșteni. Abia în luna iunie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a dezvăluit că incidentul a avut într-adevăr loc.

Confirmarea a venit ca un răspuns la o întrebare parlamentară formulată de deputatul PSD Vasilică Toma. Acesta l-a întrebat pe ministru dacă are în vedere măsuri pentru problema sesizată în Raport.

Din răspunsul lui Cătălin Predoiu rezultă că, la data de 30 octombrie 2023, în jurul orei 03:20, agenții de ordine publică din cadrul Secției 6 Poliție s-au deplasat la un centru pentru refugiați ucraineni din sectorul 2, în urma unui apel la 112. Ministrul spune că reclamația viza o altercație între două persoane de sex masculin, de naționalitate ucraineană.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, însă persoanele implicate în conflict au refuzat transportul la spital. De asemenea, aceștia nu au dorit să formuleze o plângere penală.

Polițiștii spun că ei au fost agresați de cetățeanul ucrainean

În schimb, între unul dintre combatanți și polițiști a avut loc un incident violent, doar că oamenii legii au fost victime. ”Ulterior, persoana reclamată l-a lovit cu pumnul pe unul dintre polițiști în zona nasului și a buzei superioare, provocându-i leziuni”, arată ministru de interne, pe baza informațiilor puse la dispoziție de IGPR.

Cătălin Predoiu recunoaște că polițiștii au folosit forța fizică pentru imobilizarea agresorului, însă doar pentru că acesta ”manifesta o agresivitate sporită pe toată durata intervenției”. Ulterior, acesta a fost încătușat și transportat cu o autospecială a MAI, în compartimentul din spatele autovehiculului.

”Persoana în cauză s-a manifestat agresiv atât fizic cât și verbal pe toată durata conducerii la sediul Secției 6 Poliție, cât și în incinta subunității, lovindu-l pe unul dintre agenții de poliție cu piciorul și scuipându-l în zona feței”, a mai explicat ministrul.

În cauză, a fost întocmit un proces verbal, care a fost înaintat la Parchet, în vederea efectuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. De asemenea, Judecătoria Sectorului 2 a dispus arestarea preventivă față de făptuitor.

Din răspunsul ministrului Predoiu lipsește însă partea referitoare la o posibilă anchetă referitoare la abuzurile polițiștilor implicați în incident, despre care pomenește Raportul Departamentului de Stat al SUA.

România protejează refugiații doar pe hârtie

În România, cazurile de abuzuri ale autorităților asupra refugiaților, precum și cele de infracțiuni comise de persoane care au fugit din calea războiului, reprezintă subiecte tabu, despre care nimeni nu vorbește. În iunie 2022, Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență care legiferează ”implementarea Planului național de măsuri cu privire la protecția și incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România”.

Pe hârtie, România luptă pentru drepturile refugiaților ucraineni, însă relatările organismelor internaționale indică o lipsă de implicare a autorităților atunci când astfel de persoane devin victime ale abuzurilor.

Același Raport al Departamentului de Stat al SUA (2023) critică rezultatele modeste ale statului român în privința fenomenului de trafic internațional de persoane care implică migranți.

”Autoritățile nu au depistat indicatorii de trafic de persoane și nici nu au identificat în mod proactiv victimele în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele care  practică sexul comercial sau copiii din instituțiile administrate de guvern. În plus, guvernul nu a oferit fonduri suficiente ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expunându-le riscului de a fi traficate din nou”, se mai arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le...
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le evite
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se...
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată