News

Acuze dure ale angajaţilor Petromidia la adresa companiei: „Suntem în pericol!” Ce amendă a primit firma în urma incendiului

Acuze dure ale angajaților Petromidia la adresa companiei, în urma incendiului care a avut loc la începutul lunii iulie. Firma a primit o amendă în urma incendiului.
19.07.2021 | 13:02
Acuze dure ale angajatilor Petromidia la adresa companiei Suntem in pericol Ce amenda a primit firma in urma incendiului
ADVERTISEMENT

Angajații Petromidia au adus acuze dure companiei, în urma incendiului care a avut loc pe 2 iulie. Aceștia s-au mobilizat și au scos în evidență problemele din cadrul companiei.

Rafinăria Petromidia a primit și o amendă în urma exploziei care a cauzat moartea a trei dintre angajați. Trei bărbați, de 32, 50 și 53 de ani și-au pierdut viața în urma incendiului de la începutul lunii.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de colegi ai bărbaților decedați au format un grup de WhatsApp pentru a-și cere drepturile și pentru a acuza compania de mai multe nereguli cunoscute de conducere.

Acuze dure ale angajaţilor Petromidia la adresa companiei: „Suntem în pericol!”

Acuze dure ale angajaților Petromidia la adresa companiei, după ce trei bărbați au decedat în urma incendiului din 2 iulie. Aceștia au format un grup de WhatsApp și au acuzat conducerea companiei de faptul că au fost multe nereguli despre care se știa, deși nu s-au luat măsuri, potrivit g4media.ro.

ADVERTISEMENT

Grupul a fost format în ziua înmormântării primului coleg care și-a pierdut viața din cauza incendiului. Bărbatul avea doar 32 de ani și a fost găsit carbonizat.

Mai mulți foști și actuali angajați Petromidia au declarat că problemele companiei au fost semnalate de multe ori către superiori, conform sursei citate anterior. Conducerea ar fi refuzat să ia măsuri și ar fi lăsat lucrurile să se desfășoare după principiul „lasă, că merge”.

ADVERTISEMENT

Declarațiile angajaților au fost făcute sub anonimat. Purtătorul de cuvânt al Rompetrol (KMG International), Paul Greavu, a declarat că reprezentanții companiei „nu dau curs solicitării” reporterilor de a răspunde angajaților care au adus acuze dure companiei.

Angajații au mai spus că reviziile nu se fac „în mod serios” și că modernizarea constă în schimbarea unor piese. Instalațiile sunt destul de vechi, fiind aceleași de la momentul înființării companiei.

ADVERTISEMENT

„În unele secții, instalațiile sunt vechi de când s-a înființat rafinăria, pentru că ei nu schimbă conducte, ei modernizează schimbând un robinet și așa se laudă că modernizează rafinăria.

(…) Reviziile nu se fac în mod serios, când vin echipele de muncitori pentru revizii pleacă mai devreme decât programul pe care îl au, stau mai mult prin vestiare.

Rafinăria nu cumpără materiale noi, doar verifică materialele vechi sau când cumpără piese le cumpără tot vechi, pentru că vor să plătească mai puțin.”, a declarat unul dintre angajați pentru sursa citată mai sus.

„Eram conștienți că suntem în pericol”

Întrebați dacă erau conștienți de un eventual pericol care s-ar fi putut produce la un moment dat, angajații au răspuns afirmativ.

„Da, eram conștienți că suntem în pericol, dar nu credeam că de la o problemă tehnică se va termina în halul ăsta. Un coleg care a prins incendiul, dar a fost tras de altcineva și salvat este traumatizat, iar un altul și-a dat demisia”, au mai declarat angajații companiei.

Aceștia au mai discutat, în cadrul grupului de WhatsApp, anumite chestiuni punctuale în legătură cu condițiile de muncă din rafinărie, orele de muncă și grila de salarizare.

Angajații consideră că ar trebui ca vârsta de pensionare să fie una mai mică, având în vedere riscurile la care muncitorii se expun în timpul vieții. Salariile sunt mult mai mici decât ar trebui, după cum s-au plâns angajații.

„Trebuie reintrodusă grupa de muncă prin care poți ieși la pensie mai devreme din cauza riscurilor și toxicității la care sunt supuși în timpul vieții. Grila de salarizare mult mai mare, noi luăm salarii asemănătoare angajaților de la magazinele de bricolaj.

Un operator ia în jur de 3600 lei în mână, un maistru în jur de 5000 lei, pentru toate riscurile la care suntem supuși. Nimeni nu înțelege cum se calculează zilele cu ore duble, când sunt sărbători sau sâmbetele și duminicile, nu știm cât e ora de muncă”, au mai spus angajații.

Petromidia a fost amendată de Garda de Mediu Constanța

Rafinăria Petromidia a primit o amendă de 50.000 de lei de la Garda de Mediu Constanța. Comisarii Gărzii de Mediu au precizat că au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au provocat incendiul, relatează  news.ro.

Un angajat a decedat la scurt timp după producerea incendiului. Alți doi și-au pierdut viața ulterior. Din această cauză, incidentul se încadrează drept accident major.

„Comisarii GNM – CJ Constanţa au constatat că nu au fost respectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 50.000 lei.

De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanşarea incendiului şi refacerea documentelor impuse prin actul normativ menţionat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident.

La această dată este în desfăşurare o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunţe la finalizarea acestei, a transmis Garda de Mediu.

Bilanțul victimelor decedate în urma incendiului de la Petromidia a ajuns la trei. Doi muncitori de la Petromidia au murit la clinica din Germania, unde fuseseră transferați din cauza arsurilor grave. Prima victimă și-a pierdut viața în timpul incendiului.

ADVERTISEMENT