News

Acuze dure ale românilor care nu se pot întoarce în țară după ce Blue Air și-a anulat zborurile: nimeni nu le răspunde la numărul pus la dispoziție de MAE. Reacție imediată a ministerului

Scandal total și acuze cu nemiluita ale românilor care nu se pot întoarce în țară după ce Blue Air și-a suspendat zborurile
07.09.2022 | 14:25
Acuze dure ale romanilor care nu se pot intoarce in tara dupa ce Blue Air sia anulat zborurile nimeni nu le raspunde la numarul pus la dispozitie de MAE Reactie imediata a ministerului
Ce spun românii care nu se pot întoarce în țară despre numărul pus la dispoziție de MAE. Sursa foto - colaj Fanatik/Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La doar câteva ore după ce Blue Air a anunțat că își suspendă toate zborurile până luni, 12 septembrie, românii aflați prin diferite colțuri ale lumii au început să trimită mesaje disperate în țară. Oamenii spuneau că nu mai au bani să revină acasă, mulți dintre ei fiind pe final de concediu. Nu erau deloc puțini, numărul lor total fiind de peste două mii de persoane. Câteva mii au solicitat deja ajutorul autorităților.

Haos total cu numărul pus la dispoziție de MAE

Nu toată lumea a avut norocul acesta de a discuta cu cineva, în ciuda faptului că autoritățile au ieșit imediat în fața presei și au anunțat că pun la dispoziție un număr de telefon la care oamenii se pot înregistra. Situația pare a fi însă departe de rezolvare, în condițiile în care zeci de oameni au transmis pe rețelele de socializare că nimeni nu le răspunde apelurilor.

ADVERTISEMENT

În același timp, premierul Nicolae Ciucă a spus că 2.098 de români sunt afectați de anularea zborurilor şi au apelat la serviciile consulare pentru a se întoarce în țară.

Mai mult decât atât, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca de urgență 5 milioane de lei companiei TAROM. Aceasta ar urma să trimită aeronave prin toată lumea ca să-i aducă acasă pe toți cei afectaţi de decizia Blue Air. Ulterior, Executivul lui Nicolae Ciucă se va îndrepta împotriva companiei, pentru a recupera suma de bani.

ADVERTISEMENT

Revoltați, oamenii au luat cu asalt rețelele de socializare. „Am sunat la ambasada din Atena din nou, mi s-a comunicat că vom fi anunțați “dacă” se va organiza ceva, în caz contrar ne vom deplasa în țară pe banii noștri și după ne îndreptăm în instanță pentru recuperarea plății împotriva Blue Air. În scurt timp ieșim de la hotel, trebuie să facem check out-ul”, a transmis Adrian Păun, cetățean român aflat în concediu în insula Skiathos.

„Am sunat la MAE, la ambasadă, la Blue Air…ocupat. Dacă aflați ceva, anunțați-mă, vă rog! Suntem și cu copilul de 4 ani”, a notat și Anca Sofia. „Sunăm în disperare, nu răspunde nimeni, bătaie de joc în cel mai pur stil românesc”, a explicat și Florin Drăghici.

ADVERTISEMENT

„Aceeași situație, sunat la ambasadă, același răspuns sec că am fost luați în evidență și că nu avem șanse să se reia zborul, dat mail la MAE, primit răspuns automat să dăm replay cu numele persoanelor și aia a fost, alte informații nu mai avem”, a continuat și Adelina Dinulescu.

Ce șanse au oamenii să-și recupereze banii plătiți pe biletele Blue Air

FANATIK a explicat singura modalitate prin care oamenii care nu au mai putut zbura cu Blue Air își pot recupera banii plătiți pe bilet. Într-un punct de vedere oferit site-ului nostru, reprezentanții companiei au transmis că persoanele în cauză pot face o cerere de ramburs, doar că banii nu vor intra prea curând în portofel. În primul rând este nevoie ca Blue Air să nu mai aibă conturile blocate.

ADVERTISEMENT

Nu este prima oară când Blue Air trebuie să returneze banii pe bilete. La începutul verii, mii de călători au acuzat că transportatorul nu a mai operat zborurile pentru care a încasat și mulți dintre ei au mers în instanță. Doar că, Blue Air se află în concordat preventiv, situație care face aproape imposibilă recuperarea sumelor în viitorul apropiat.

Concret, concordatul preventiv presupune ca toate dosarele împotriva companiei să fie blocate preț de 24 de luni, atenție, cu posibilitate de prelungire la 36, inclusiv cele care aveau un rezultat favorabil în instanță.

„În timpul acesta, compania a primit ajutor de stat, și-au achiziționat avioane noi, dar nici poveste să ia inițiativa rambursării sumelor către pasageri. Ba chiar, există anunțuri că angajează personal”, transmitea Ramona Colea, una dintre persoanele care s-au așezat la masa păgubiților.

Blue Air a dat vina atunci pe pandemia de coronavirus, una care a ținut la sol avioanele și în care compania ar fi pierdut zeci de milioane de euro.

Ce a transmis MAE

FANATIK a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Afacerilor Externe pentru această situație. Reprezentanții instituției au transmis că toate apelurile sunt preluate, dar există posibilitatea ca mai mulți oameni să încerce să sune în același timp. Între timp, MAE a decis să înființeze și o a doua linie telefonică. „Este normal să sune, îi înțelegem pe toți, nimeni nu își dorește să treacă prin așa ceva, poate mulți dintre ei au și copii, s-au trezit în aeroport că nu mai zboară avionul, unii poate nu mai au bani de cazare. Să insiste cu telefoanele, toate apelurile vor fi preluate, am răspuns deja la peste două mii de persoane, lucrăm 24/7 ca să îi ajutăm pe toți”, au punctat cei de la MAE

„Ministerul Afacerilor Externe informează că pune la dispoziția cetățenilor români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, o linie telefonică suplimentară, respectiv 004 021 4311869, la care aceștia își pot notifica situația, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii, în plus față de contactele anunțate deja în cursul zilei de ieri, 6 septembrie, care rămân disponibile: numărul 004 0751084537 și adresa de email callcenter@mae.ro, care de asemenea este recomandat a fi utilizată, alternativ utilizării numerelor de telefon menționate.

De asemenea, cetățenii români aflați în această situație pot contacta direct cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular, inclusiv apelând numărul de telefon pentru urgențe consulare (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Important! În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup”, au mai transmis reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT