News

Acuze dure ale unui medic român! „Infecțiile nosocomiale nu au cum să dispară”

01.01.2021 | 17:48
Acuze dure ale unui medic roman Infectiile nosocomiale nu au cum sa dispara
ADVERTISEMENT

Acuze dure ale unui medic român! Gheorghe Enache, doctor primar în boli infecțioase și conferențiar universitar ar vrea ca lumea să se întrebe de ce în țări precum Marea Britanie și Franța rata de decese COVID-19 este mai mică.

Conform acestuia, un motiv evident pentru care la noi în țară se moare cu zile de COVID-19 este și pentru că  românii se prezintă tardiv la medic.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în prima zi a anului Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat 3.938 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acuze dure ale unui medic din România

De asemenea, în ultimele 24 de ore, 74 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 15.841 de la debutul pandemiei. La ATI sunt internaţi 1.111 de pacienţi.

ADVERTISEMENT

„Prezentarea tardivă la medic am văzut-o și la americani. Ca să nu mai fie monitorizați, pacienții nu au declarat simptomatologia și declară când boala e mai avansată.  Pe lângă asta, pacienții de multe ori primesc un tratament și nu-l urmează, refuză să-l ia.

Și avem pacienții care prezintă alte simptomatologii și nu se duc la medic sau se duc prea târziu. În schimb, un lucru bun pe care l-a făcut această pandemie este că ne-a făcut mai disciplinați.

ADVERTISEMENT

Masca ne protejează și împotriva virozelor, iar faptul că oamenii au început să o poarte în spațiul public e un lucru foarte bun”, a atras atenția medicul.

„Ce au celelalte țări? Au într-adevăr bolnavi gravi sau au bolnavi cu simptomatologie mai discretă care nu necesită ATI ca la noi. Și la noi s-a pus problema că unii pacienți care sunt în terapie nu ar trebui să fie în terapie. Lucrurile sunt discutabile.

ADVERTISEMENT

Este foarte greu să arăți cu degetul spre cineva că rata de decese sau la ATI este mai mare. S-ar putea să mai existe un lucru important: Noi declarăm COVID-19 la toate aceste afecțiuni. De aici și rata așa mare”, mai spune doctorul.

După ce șeful statului, Klaus Iohannis a transmis că va cere explicații Ministerului Sănătății legate de lipsa raportării în privința infecțiilor nosocomiale în cazul pacienților COVID-19, medicul Gheorghe Enache a ieșit la atac.

„DSP-ul ar trebui să precizeze clar dacă este vorba de toată țara, de București sau doar de secțiile de Terapie Intensivă. Ce a spus președintele Klaus Iohannis mi se pare foarte corect. Nosocomialele nu dispar așa. E nevoie de niște măsuri foarte drastice.

Numărul lor poate fi mai redus, însă nu au cum să fi dispărut defintiiv.Putem spune că restricțiile, inclusiv personalul poartă echipamente de protecție împotriva COVID-19, iar rata de transmitere e mai mică.

Aceste bacterii sau germeni de spitali cum îi numim noi sunt foarte rezistente la antibiotice. Cei care declară că nu mai sunt nosocomiale trebuie să aibă date clare. Nosocomialele nu dispar așa. E nevoie de niște măsuri foarte drastice. Nu suntem singurii care au infecții nosocomiale”, a explicat medicul pentru gândul.ro.

 

ADVERTISEMENT