Un medic specialist ATI se revoltă și lansează acuze dure la adresa sistemului de sănătate din România. Mirela Ciobănescu susține că salariile sunt foarte mici și este nevoită să facă sacrificii pentru a practica meseria pe care a ales-o.
Medicul spune că după șase ani de facultate și alți cinci de rezidențiat, realitatea este cu totul altfel decât își imagina. „Dacă îmi spunea cineva că o să fiu medic specialist ATI și ăștia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe țară, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.
Nu credeam că-mi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să îmi cumpăr o cafea în drum spre spital”, se arată într-o postarea publicată de Mirela Ciobănescu pe Facebook.
Deși mulți medicii sunt blamați pentru lipsa de profesionalism și empatie sau chiar sunt acuzați că iau șpagă de la pacienți, tânăra susține că nu toți doctorii intră în această categorie. Ba chiar, cei care sunt la început de drum se descurcă foarte greu din punct de vedere financiar.
Mirela Ciobănescu spune că deși se cere „actualitate și profesionalism” din partea cadrelor medicale, ea nu are bani să își achite taxele la congresele naționale de ATI. Tânăra se plânge și de perioada lungă de așteptare în cazul concursurilor de angajare în spitalele de stat.
Chiar dacă a petrecut mulți în băncile Facultății de Medicină, femeia sugerează că nu există o siguranță în domeniul medical. Unii dintre colegii ei nu știu dacă lunile următoare vor fi șomeri sau dacă vor avea un loc de muncă.
„Nu credeam și nu aș fi crezut dacă nu trăiam pe propria-mi piele ca fara certificatul de medic specialist eu nu exist si nu imi va fi permis sa efectuez garzi pe numele meu nici macar ca rezident de anul al V-lea, iar in felul asta voi ramane cu rate neplatite la banca”, a mai scris medicul.
Mirela Ciobănescu susține că are 30 de ani și deși a făcut șase ani de facultate și cinci de rezidențiat, promovând cu media 9,33, încă este întreținută de părinții ei. Tânăra spune că toți medicii aflați la început de drum sunt în această situație.
„E greu sa iti mentii focusul doar pe ceea ce faci, sa muncesti cu drag si spor cand tu nu ai ce pune pe masa. Am făcut această postare din dorința de a arata că nu toți medicii sunt șpăgari cum se presupune”, adaugă tânăra.
Luni, 11 martie, peste 5.000 de angajați din sistemul de sănătate vor protesta în Piața Victoriei, din Capitală. Medicii sunt nemulțumiți de salarii și vor ca acestea să fie majorate cu peste 26% pe anvelopa salarială, fiind incluse sporurile și gărzile.