Acuze dure la adresa liberalilor! Ce spune Cătălin Nechifor, vicepreședintele Pro România

Claudiu Ilie   
în HotNews
23/11/2020, 11:06
Acuze dure la adresa liberalilor! Ce spune Cătălin Nechifor, vicepreședintele Pro România
Cătălin Nechifor este vicepreședinte al partidului Pro România. Sursa foto - proromania.ro

Acuze dure la adresa liberalilor! Deputatul Cătălin Nechifor, vicepreședinte Pro România nu a ezitat o clipă și a transmis că din informațiile sale proiecțiile specialiștilor de la Bruxelles legate de evoluția deficitului bugetar al României sunt mai pesimiste decât estimările Guvernului Orban.

„Se pregateste un draft de memorandum cu FMI. Aceste informatii le am direct de la Bruxelles, unde se discuta in zonele economice.

Cifrele celor de la Bruxelles sunt mai proaste decat ce dă Florin Cîțu. O discutie este despre abrogarea aplicarii procedurii de deficit excesiv in cazul României daca accepta să fie pilotată de troica FMI – Banca Mondiala – Comisia Europeana”, a declarat Cătălin Nechifor.

Acuze dure la adresa liberalilor!

Vă readucem aminte că Florin Cîțu a transmis de curând că România va înregistra o scădere economică anul acesta de 4,2%, iar la ultima rectificare bugetară din an, deficitul bugetar va fi majorat la 9,1% din PIB.

“Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an”, a declarat ministrul de Finanţe.

Pentru 2021, autorităţile iau în calcul un deficit de 7% din PIB sau mai bun. “Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun, este estimarea pe care o vedem acum”, a adăugat oficialul.

Anul 2020 a început cu un deficit de 3,6% din PIB şi cu o creştere economică de 4,2% din PIB. În martie, la prima rectificare bugetară, generată de pandemie, a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB. A fost făcută o altă rectificare, iar deficitul a fost revizuit la 8,6% din PIB.

Cîţu spune că astfel diferenţa de 8 procente dintre creşterea de 4,2% de la începutul anului şi estimările privind o scădere economică de 4,2% se vede şi în deficit.

De asemenea, ministrul finanțelor spune că previziunile economice din toamna anului 2020 ale Comisiei Europene arată că în România PIB-ul va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 3,3 % în 2021, respectiv cu 3,8 % în 2022.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima în octombrie că economia românească ar urma să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra o creştere de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.

Cine este Cătălin Nechifor, vicepreședintele Pro România

Cătălin Nechifor, cel care l-a contrazis vehement pe Florin Cîțu este doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice – Dezvoltare regională. Acesta a fost ales deputat în 2016 și a ocupat și funcția de membru al Parlamentului European în perioada 2007-2008.

Cătălin Nechifor a fost și președintele Consiliului Județean Suceava (2012 – 2016) și este specialist în administrație publică.

 

Închide ×