News

Acuze dure la adresa Organizației Mondiale a Sănătății! Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun, subiect tabu la OMS

Acuze dure la adresa Organizației Mondiale a Sănătății venite din partea a 100 de experți din mai multe domenii
24.10.2021 | 10:25
Acuze dure la adresa Organizatiei Mondiale a Sanatatii Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun subiect tabu la OMS
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a fost urecheată serios înaintea celei de-a noua conferințe a Părților, conferință care va avea loc la Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului. Concret, nu mai puțin de 100 de experți în reducerea riscurilor asociate consumului de tutun au trimis o scrisoare deschisă.

Aceasta a fost adresată celor 182 de țări care vor participa la convenție și a avut darul de a încuraja o atitudine mai deschisă, bazată pe știință în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate consumului de tutun.

ADVERTISEMENT

Acuze dure la adresa OMS!

Specialiștii nu au ezitat o clipă și și-au exprimat la unison îngrijorarea cu privire la direcția greșită și nejustificată pe baze științifice a OMS de a interzice sau a reglementa și impozita excesiv alternativele fără fum/care nu ard tutunul.

Au existat mai multe puncte cheie pe care experții au vrut să le scoată în evidență, puncte cheie pe care ei le consideră importante într-o bătălie cruntă dusă împotriva tutunului.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă suita gândită de specialiști, suită de factori care ar putea să ducă la reducerea riscurilor asociate consumului de tutun

• Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun prezintă oportunități semnificative pentru sănătatea publică.
• Țigările electronice sunt un factor de renunțare la fumat.
• Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun poate contribui la obiectivele de dezvoltare durabilă.
• Evaluările autorităților de reglementare majore și experiența susțin produsele care încălzesc tutunul
• Factorii de decizie politică trebuie să recunoască consecințele nedorite ale propunerilor de politici.
• Plasarea în context adecvat a utilizării ENDS de către adolescenți
• Există sprijin pentru reducerea riscurilor în măsurile de control al tutunului în scopuri de sănătate publică

ADVERTISEMENT

Solicitări ferme făcute de cei 100 de experți

După o intensă analiză, cei 100 de specialiști au solicitat țărilor care vor participa la convenție să adopte o abordare mai interogativă și mai asertivă în ceea ce privește pledoaria OMS, cu privire la alternativele fără fum la continuarea fumatului.

De asemenea, aceștia doresc să fie adoptate mai multe recomandări care ar putea schimba întreaga industrie într-un timp relativ scurt.

ADVERTISEMENT
  • să integreze reducerea riscurilor asociate consumului de tutun ca o componentă a strategiei globale de îndeplinire a ODD, Obiectivului de Dezvoltare Durabilă pentru sănătate
  • să solicite analiza politicii OMS pentru a face o evaluare risc-beneficiu
  • să ia în considerare consecințele nedorite
  • să aplice art. 5.3 fără să creeze o barieră contraproductivă pentru beneficiile RRP în folosul sănătății publice
  • să facă negocierile FCTC (=WHO Framework Convention on Tobacco Control) mai deschise stakeholderilor, inclusive consumatorilor și puneți accent pe perspectiva de reducere a riscurilor
  • să inițieze o evaluare independentă a abordării OMS și FCTC a politicii privind tutunul, în mod similar cu cea făcută de Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie (IPPPR) care a evaluat răspunsul la COVID-19.

Cum a arătat scrisoarea experților către OMS

Specialiștii spun că au analizat serios în ultima perioadă știința tutunului și a nicotinei, dar și politicile din domeniu. Tocmai de aceea au ales să solicite sprijin pentru a promova includerea reducerii riscurilor asociate consumului de tutun în Convenția Cadru privind Controlul Consumului de Tutun

Aceștia spun că în ultimul deceniu, datorită inovației de pe piața produselor din tutun și nicotină, au fost introduse numeroase produse care conțin nicotină, dar care nu presupun arderea frunzei de tutun și inhalarea de fum.

Aceste produse fără fum includ produse de vapat, produse noi precum pliculețele cu nicotină pentru uz oral, produsele din tutun încălzit și tutunul fără fum cu conținut scăzut de nitrozamine, precum snusul.

Doar că țigările și alte produse din tutun pentru fumat sunt responsabile de marea majoritatea a deceselor cauzate de utilizarea tutunului la nivel global. Produsele cu nicotină fără fum oferă o soluție promițătoare pentru reducerea riscurilor asociate fumatului.

„Există dovezi convingătoare că produsele fără fum sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările și că pot contribui la eliminarea fumatului atât la nivel individual cât și la nivelul populației în general”, au mai notat experții

„În mod regretabil, OMS a nesocotit potențialul de a transforma piața tutunului de la produse cu risc crescut la produse cu risc scăzut.1 OMS respinge o strategie de sănătate publică ce ar putea evita milioane de decese asociate cu fumatul. Vă invităm să analizați următoarele șapte puncte și apoi, cele șase recomandări pe care le facem”, au continuat aceștia în scrisoarea trimisă către OMS

Factorii pe care experții i-au scos în evidență

Specialiștii au explicat că reducerea riscurilor asociate consumului de tutun prezintă oportunități semnificative pentru sănătatea publică.

Astfel, deși dovezile sugerează că vapatul crește renunțarea la fumat în momentul de față, impactul ar putea fi mult mai mare dacă întreaga comunitate pentru sănătate publică ar acorda o atenție sporită potențialului pe care îl are acest tip de fumat.

OMS este pusă la zid și, spun experții, situația trebuie să se schimbe, dacă este necesar, prin leadershipul asumat de toate țările, dacă Organizația Mondială a Sănătății nu dorește sau nu poate să îndeplinească acest rol.

Semnatarii scrisorii spun și că țigările electronice sunt un factor de renunțare la fumat. Astfel, strategiile utilizate pentru renunțarea la produsele cu ardere pot fi adaptate pentru noile produse, iar recomandările de tratament pentru afecțiunile provocate de utilizarea tutunului ar trebui să se facă într-un cadru de reducere a riscurilor, în care utilizarea produsului alternativ poate fi rezultatul dorit.

De asemenea, reducerea riscurilor asociate consumului de tutun poate contribui la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. O astfel de abordare asigură o reducere majoră a riscului de îmbolnăvire, fără eforturile suplimentare pe care le presupune renunțarea la consumul de nicotină.

Totodată, specialiștii merg și pe ideea că evaluările autorităților de reglementare majore și experiența susțin produsele din tutun încălzit. Doar că, acuză acum experții, fără să ia în calcul potențialul clar pentru sănătatea publică, OMS a afirmat că autoritățile de reglementare nu ar trebui să se lase distrase de tacticile industriei tutunului și ale industriilor conexe sau de promovarea agresivă a acestor produse.

Interesant este și că factorii de decizie politică trebuie să recunoască consecințele nedorite ale propunerilor de politici. OMS continuă să promoveze interzicerea alternativelor cu risc scăzut la fumat și să aplaude țările care interzic aceste produse.

„Faptul că OMS încearcă acum să revigoreze eforturile nereușite privind controlului tutunului, prin încurajarea țărilor să adopte interdicții sau politici excesiv de restrictive privind produsele cu nicotină, care sunt mai sigure, este atât iresponsabil, cât și lipsit de logică.

Acest lucru va duce la faptul că milioane de oameni vor continua să fumeze, milioane de oameni vor continua să moară prematur și, totodată, se vor vinde milioane de țigări”, a declarat Gerry Stimson, profesor emerit al Imperial College din Londra.

Nu în ultimul rând, plasarea în context adecvat a utilizării ENDS de către adolescenții care încearcă să renunțe la fumat și încurajarea acestora.

La final, experții au transmis că pentru sutele de milioane de oameni care se chinuie să renunțe la fumat sau care doresc să utilizeze în continuare nicotină, aceste produse reprezintă o cale suplimentară semnificativă de a scăpa de modalitățile cele mai mortale de a consuma nicotină.

Ce recomandări au făcut semnatarii scrisorii

Specialiștii care au fost de acord dă-și pună semnătura pe scrisoarea care a ajuns la OMS spun și că recomandă țărilor să adopte o abordare mai interogativă și asertivă la adresa demersurilor Organizației Mondiale a Sănătății. Aceștia le-au transmis chiar și o serie de recomandări

  • să integreze reducerea riscurilor asociate consumului de tutun ca o componentă a strategiei globale de îndeplinire a ODD, Obiectivului de Dezvoltare Durabilă pentru sănătate, în special ODD 3.4 privind bolile netransmisibile
  • să insiste ca orice analiză a OMS să facă o evaluare adecvată a beneficiilor pentru fumători sau potențiali fumători, inclusiv adolescenți, precum și a riscurilor pentru utilizatorii și neutilizatorii acestor produse. Să solicite ca orice propuneri de politică, inclusiv interdicții, să reflecte riscurile date de consecințele nedorite, inclusiv creșterile potențiale ale fumatului și a altor răspunsuri adverse
  • să aplice adecvat articolul 5.3 din FCTC pentru a aborda practicile cu adevărat neadecvate ale industriei tutunului, dar nu să creeze o barieră contraproductivă pentru produsele cu risc redus care au beneficii de sănătate publică sau să împiedice evaluarea critică a datelor industriei strict pe baza meritelor științifice
  • să facă negocierile FCTC mai deschise pentru părțile interesate cu perspective de reducere a efectelor nocive, inclusiv pentru consumatori, experți în sănătate publică și unele întreprinderi cu cunoștințe specializate semnificative pe care nu le deține comunitatea tradițională de control al tutunului
  • să inițieze o revizuire independentă a abordării OMS și FCTC față de politica privind tutunul în contextul ODD. O astfel de revizuire ar putea aborda interpretarea și utilizarea științei, calitatea recomandărilor de politică, implicarea factorilor de interes, asumarea răspunderii și guvernanță. Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR) care evaluează răspunsul la pandemia de COVID-19 oferă un astfel de model.38

Mai trebuie spus că experții nu au raportat niciun conflict de interese cu industria tutunului și nici în baza articolului 5.3 din Convenția Cadru privind Controlul Tutunului atunci când au elaborat și semnat scrisoarea.

ADVERTISEMENT
Tags: