Politicienii din România pot răsufla ușurați după ce Vladimir Putin a fost acuzat și el de plagiat. Mai multe persoane au afirmat că liderul de la Kremlin nu s-a omorât cu firea în privința lucrării de doctorat, una în cuprinsul căreia a copiat la modul grosolan.
O instituție americană, Brookings a emis un raport în 2006 în care susținea că liderul de la Kremlin a plagiat părți întregi din disertația pe care acesta a susținut-o în 1997. „Resurse minerale și materii prime și strategia de dezvoltare pentru economia rusă”, s-a chemat lucrarea pe care a prezentat-o Vladimir Putin examinatorilor.
Doar că, americanii n-au ezitat o clipă și după ce au cercetat teza au transmis că acesta ar fi copiat aproximativ 16 pagini dintr-un total de 200 cât a avut întreaga lucrare.
Mai mult decât atât, în urmă cu doar trei ani de zile, o femeie și-a făcut curaj și a afirmat pentru presa internațională că disertația lui Vladimir Putin a fost, de fapt, scrisă de tatăl ei, Vladimir Litvinenko, consilierul academic al liderului de la Kremlin și rectorul Universității Miniere din Sankt Petersburg.
În ciuda faptului că au trecut de atunci câteva zeci de luni bune, Vladimir Putin nu a abordat niciodată subiectul, dar nici nu a negat vreodată acuzațiile care i s-au adus.
Despre Olga Litvinenko, Radio Europa Liberă din Rusia a notat că și-a petrecut vara anului 1997, an în care era adolescentă, la casa tatălui ei de la marginea orașului Sankt Petersburg. Nu a fost chiar o vară obişnuită, una în care cei doi să caute ciuperci prin pădure sau să îşi povestească din cărțile citite, așa cum o făceau mereu.
Tânăra spune că au fost luni întregi în care l-a ajutat pe tatăl ei, Vladimir Litvinenko, proaspăt instalat rector al Universității Naționale de Resurse Minerale, să scrie o disertație de candidat pentru un politician aflat încă la început de drum.
Numele acestuia era Vladimir Putin. „Totul a fost scris doar de tatăl meu”, a explicat Olga Litvinenko pentru sursa anterior menționată. „Totul s-a întâmplat așa: a trecut prin diferite cărți; anumite paragrafe l-au impresionat, așa că a pus acea pagină la copiator; apoi a tăiat fragmentul care îi plăcea și l-a lipit pe o coală separată de hârtie; și-a adăugat comentariile lui și apoi a trecut la un alt paragraf”, a mai zis tânăra.
„Am văzut toate astea. S-a întâmplat chiar în fața ochilor mei”, a adăugat Olga Litvinenko despre felul în care a fost scrisă lucrarea președintelui Rusiei.
Tânăra are o poveste aparte despre care presa internațională a relatat pe larg. Astfel, în 2010, tatăl Vladimir și soția sa Tatyana aveau grijă de fiica Olgăi, Ester-Maria Litvinenko. În cele din urmă aceștia au refuzat să o mai dea înapoi pe nepoată.
Olga a descris acest lucru drept o răpire și a inițiat proceduri judiciare pentru a-și recupera fiica. Tânăra avea să se întoarcă atunci împotriva tatălui, unul pe care l-a descris drept drept „cel mai bogat rector din Rusia” și un „oligarh”
Interesant este că în raportul întocmit în Statele Unite ale Americii se susține cât se poate de clar că Vladimir Putin nu a participat niciodată la cursurile Institutului și, mai mult decât atât, subiectul disertației pe care a depus-o și a prezentat-o a fost unul în care acesta nu avea antecedente.
La puțin timp după acuzele tinerei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins solicitările jurnaliștilor cu privire la afirmațiile făcute de Olga Litvinenko. „Nu este nimic de comentat aici. Nu este așa”, s-a mulțumit acesta să explice.
Replica nu s-a lăsat prea mult așteptată. Litvinenko a a precizat că Peskov nu a fost acolo, în timp ce ea a participat la tot ceea ce a povestit. „Să spună însuși Putin că el a scris disertația și că nu a fost plagiată”, a continuat tânăra să ceară răspunsuri.
„El a scris personal disertația lui Putin. În 1997, au adus o mașină de copiat în casa noastră, iar tatăl meu și-a luat o vacanță. Putin nu a venit niciodată acolo. Nu s-a consultat niciodată cu tatăl meu în legătură cu disertația lui… Totul a fost scris exclusiv de tatăl meu”, a mai spus tânăra despre tatăl ei.
La acea vreme, Putin se mutase deja la Moscova și lucra ca adjunct al șefului de cabinet prezidențial. Avea gânduri mari și spera să urce cât mai repede în ierarhia politică.
„Poate că tatăl meu i-a scris-o gratis”, spune Litvinenko, întrebată dacă știe cât ar fi putut plăti Putin. “În primul rând, a fost omul lui Putin la postul de rector. Au făcut afaceri împreună și nu o singură dată. Așa că nu cred că poți vorbi despre o anumită plată. Este posibil să fi fost o favoare de la tatăl meu pentru ajutorul în obținerea postului de rector”, a continuat Olga Litvinenko
De remarcat că Vladimir Litvinenko a fost la un moment dat chiar șeful campaniei prezidențiale pentru Vladimir Putin, relația dintre cei doi fiind una apropiată.