Vivos Europa One, cel mai mare buncăr antiatomic din lume, a devenit un punct de atracție pentru milionarii lumii și nu numai. Proiectul a fost construit în Germania, iar achiziționarea unui loc aici costă între 35.000 și 2.000.000 de euro.
Apartamentele de lux de la Vivos vin cu mobilier creat de designer, dotări de ultimă generație, acces la piscină și jacuzzi și o suprafață de 232 metri pătrați, dispuse pe două nivele.
Sunt cele mai bune locuri posibile pentru a-ți petrece apocalipsa, însă acestea sunt rezervate, evident, doar celor foarte bogați, care își permit un astfel de lux. Cererile au explodat, însă, de la începerea războiului, spun proprietarii.
”Am fost extrem de ocupați în ultimele săptămâni. Solicitările au crescut cu 1000% de la începerea conflictului armat din Ucraina”, a declarat americanul Dante Vicino, arhitect și șef de proiect la Vivos Group, pentru FANATIK.
Vivos Europa One este cel mai mare adăpost antiatomic din lume, cu o suprafață totală de 23.000 de metri pătrați, construit începând cu anul 2015, în localitatea Rothestein, la 3 kilometri de orașul german Jena. Proiectul a fost dezvoltat pe ruinele unui fost depozit militar al armatei germane, din cel de-al doilea război mondial, cumpărat de Robert K. Vicino, directorul grupului Vivos, tatăl lui Dante.
FANATIK a încercat să afle dacă printre clienții adăpostului se numără și români, iar răspunsul companiei a fost unul afirmativ. ”Da, avem oameni din toată Europa care au aplicat pentru un loc aici. Inclusiv din România”, a răspuns Dante Vicino.
Deși buncărul din Germania are capacitatea de a adăposti până la 6.000 de persoane, locurile sunt aproape epuizate. ”Mai avem câteva apartamente de 232 metri pătrați libere. Există mai multe adăposturi Vivos în lume iar situația diferă, la fiecare în parte. Unele sunt sold out, altele sunt ocupate în proporție de 75%”, a mai explicat reprezentantul companiei pentru FANATIK.
Conform site-ului oficial al Vivos, compania mai deține câteva adăposturi antiatomice în Dakota de Sud, fiecare cu o capacitate de maxim 24 de persoane și altul de 80 de locuri în Indiana, cu un cost de 35.000 de dolari pentru fiecare persoană. De asemenea, corporația poate construi, la comandă, adăposturi private cu o capacitate de până la 500 de persoane.
Dante Vicino spune că, în acest moment, prioritatea companiei o reprezintă Europa, ținând cont de conflictul care are loc la granița NATO. ”Da, ne gândim să mai construim buncăre în anii următori, în Europa”, ne-a explicat reprezentantul companiei.
Pentru adăpostul din Europa, compania are și variante ”economice”: camere de 9 metri pătrați în care pot fi cazate cel mult 4 persoane, unde un loc ajunge la 35.000 de euro.
Conform informațiilor furnizate de companie, Vivos Europa One dispune de un sistem modern de filtrare a aerului, inclusiv pentru radiații chimice și biologice, mai multe generatoare de energie electrică și alimentare cu apă din puțuri de mare adâncime. Adăpostul este proiectat să reziste unei explozii nucleare de până la 20 de megatone. Cei care ocupă un loc aici au resurse de viață pentru cel puțin un an, timp în care adăpostul poate rămâne închis etanș.
Accesul la Vivos Europa One este condiționată însă de un set de aptitudini pe care candidații trebuie să-l îndeplinească pentru a deveni utili pentru viitoarea comunitate care va conviețui aici, în cazul nefericit al unui atac nuclear. Ei trebuie să-și demonstreze nivelul de expertiză într-un anumit domeniu pentru a primi statutul de membru al comunității Vivos, care ulterior să le permită să achiziționeze un loc în adăpost.
Vivos Europa One este proiectat să reziste și altor scenarii apocaliptice, cum ar fi: radiații solare, ploaie acidă, ciocnirea cu o cometă de mari dimensiuni, anarhie socială sau atacuri chimice.