News

Unde se ascund miliardarii Europei în cazul unui dezastru nuclear. Imagini din adăpostul antiatomic de lux, cu piscină și cinematograf

”Unde te vei duce când iadul se va dezlănțui pe pământ?” Astfel își promovează compania Vivos cel mai mare și mai luxos buncăr antiatomic din din Europa și din lume.
08.03.2022 | 11:02
Așa arată buncărul de lux unde un apartament costă 2 milioane de euro / Colaj: Fanatik, foto: Terravivios.com
ADVERTISEMENT

Vivos Europa One este numele celui mai mare buncăr privat din lume, acolo unde miliardarii lumii și-au achiziționat deja un loc sigur și confortabil pentru o evenutuală apocalipsă. Un apartament de lux ajunge, aici, la 2 milioane de euro, însă există și variante mai economice, începând cu 35.000 de euro.

Proiectul este deținut de antreprenorul american Robert K. Vicino, care a avut ideea de a construi un adăpost antiatomic ce fi ar urmat să adăpostească 1.000 de persoane, încă de la începutul anilor ’80, pe vremea când era student. Abia în 2008, Vicino a lansat un fond de investiții care să acopere costurile unei astfel de construcții.

ADVERTISEMENT

Buncărul, săpat de prizonierii de război în timpul celui de-al doilea război mondial

În 2015, Vivos, compania lui Vicino a cumpărat un complex de tuneluri săpate în timpul celui de-al doilea război mondial de prizonierii de război și de muncitorii aduși din Polonia, în Rothestein, la 3 kilometri de orașul Jena. Inițial, tunelurile de sub Trompeterfelsen (Stânca Trompeter) a fost folosit de armata germană pentru depozitarea armamentului. Ulterior, grupul de optică Carl Zeiss a preluat locația și realizat aici o unitate de producție și depozitare.

După anul 1945, Armata Roșie a confiscat rețeaua de tuneluri, pentru ca ulterior, în 1970, aceasta să devină cel mai mare depozit de militar, sub administrarea ministerului apărării din Germania de Est.

ADVERTISEMENT

În 2015, compania americană Vivos a anunat că intenționează să transforme complexul într-un buncăr de lux numit Vivos Europa One, proiectat special împotriva exploziilor nucleare și a precipitațiilor radioactive, cu o capacitate de cel puțin 500 de persoane. În cazul unui război nuclear, clienții complexului pot supraviețui aici cel puțin 1 an, în spații de cazare de cinci stele.

2 milioane de euro, prețul celui mai scump bilet pentru Apocalipsă

Proiectul Vivos Europa One este întins pe o suprafață de 23.000 metri pătrați, cu încăperi individuale amplasate de-a lungul unui coridor lung de 5 kilometri. Apartamentele de lux vin cu mobilier și dotări de ultimă generație, piscină și jacuzzi, având o suprafață de 232 metri pătrați. Clienții care scot din buzunar 2 milioane de euro pentru un astfel de apartament vor avea acces gratuit la cinema și sală de fitness.

ADVERTISEMENT

Dezvoltatorii buncărului antiatomic pun la dispoziția clienților și variante economice: camere de 9 metri pătrați cu 4 paturi, unde un singur loc ajunge la 35.000 de euro.

Complexul Vivos Europa One este proiectat să reziste unei explozii nucleare de până la 20 de megatone, dispune de un sistem modern de generare a curentului electric, puțuri de apă la mare adâncime, filtrare completă a aerului, inclusiv pentru radiații chimice și biologice.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor oferite de dezvoltator, adăpostul poate rezista și altor scenarii apocaliptice, precum: ciocnirea unei comete gigant de Pământ, modificarea polilor magnetici și reorientarea axei Pământului, un tsunami devastator, radiații solare, anarhie socială sau bioterorism.

Intrarea în adăpost, pe bază de aptitudini

Pentru a avea acces la această facilitate, nu este însă suficient să ai bani. Dezvoltatorii condiționează intrarea în buncăr pe baza unui sistem de membreship la care se poate aplica gratuit, însă în care sunt admiși doar cei care demonstrează anumite aptitudini specifice într-un astfel de mediu. Astfel, candidații trebuie să-și declare nivelul de expertiză într-un anumit domeniu (inginer, artist, chimist, medic, etc), să trimită o scrisoare de intenție și să parcurgă un test de personalitate.

Compania Vivos nu s-a limitat însă la doar a construi un adăpost nuclear în Europa ci a mai dezvoltat două proiecte în Statele Unite: Vivos xPoint (în Dakota de Sud, capacitate 80 de persoane) și Vivos Indiana (24 de persoane). Corporația mai construiește adăposturi la comandă prin proiectul Vivos Trine Complex (de la 100 de persoane în sus). Un alt proiect, Vivos Quantum, de maxim 100 de persoane, a fost oprit.

ADVERTISEMENT
Tags: