News

Adelin Petrișor o contrazice pe Ramona Mănescu cu privire la atentatul din Kabul: „Știu bine locul, nu vorbesc din povești”

04.09.2019 | 10:38
Adelin Petrisor o contrazice pe Ramona Manescu cu privire la atentatul din Kabul Stiu bine locul nu vorbesc din povesti

Un român care lucra în cadrul misiunii diplomatice a României de la Kabul a fost ucis într-un atentat terorist comis de talibani în așa-numitul „Green Village” din capitala Afganistanului. Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a susținut că atentatul a fost unul îndreptat împotriva Ambasadei României! Cu toate acestea, corespondentul de război Adelin Petrișor o contrazice pe Mănescu și spune că aceasta a exagerat.

Adelin Petrișor o contrazice pe Ramona Mănescu în legătură cu atentatul de la Kabul

Într-o postare pe facebook, Adelin Petrișor explică faptul că „Green Village” este un cartier în care se află mai multe misiuni diplomatice ale țărilor din occident. El susține că informația potrivit căreia ambasada noastră ar fi fost vizată este o „exagerare grosolană”: „Câteva idei despre atacul din Afganistan în care un om din echipa de securitate a Ambasadei României a fost ucis și un altul a fost rănit grav. Am văzut prin spațiul public (inclusiv la o televiziune serioasă de știri) cum că misiunea nostră ar fi fost vizată. Incorect. A fost vizat Green Village, un cartier fortificat în care își au sediul ONG-uri, organizații internaționale și ambasade.”

Petrișor susține că cei care i-au salvat pe occidentali au fost forțele speciale afgane: „Am fost acolo de foarte multe ori, știu bine locul, nu vorbesc din povești. În atac nu au murit doar români, bilanțul a fost de 16 morți și în jur de 120 de răniți. Talibanii au atacat cu 2 mașini capcană, iar un comando a intrat ulterior și a mitraliat la întâmplare. Românii și ceilalți nu au fost salvați de britanici, așa cum se vântură pe net, ci de forțele speciale afgane. Potrivit Ministerului de Interne afgan, peste 400 de occidentali au fost evacuați din Green Village, inclusiv 11 români. Cartierul Verde din Kabul a fost atacat constant în ultimii ani. Cel mai recent atac a fost în ianuarie, tot cu o mașină capcană. În aceste condiții, informația că Ambasada României a fost cea vizată, mi se pare cel puțin o exagerare grosolană”, arată jurnalistul.

Adelin Petrișor o contrazice pe Ramona Mănescu cu privire la atentatul de la Kabul
Adelin Petrișor o contrazice pe Ramona Mănescu cu privire la atentatul de la Kabul *foto: facebook

Ce a spus Ministrul Afacerilor Externe despre atentatul de la Kabul

Atentatul de la Kabul a avut loc în noaptea de luni spre marți, iar Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a oferit o declarație contradictorie cu privire la acest atac: „Nu cred că există o motivație pentru acest atac, nu cred că are legătură cu faptul că este Ambasada României. A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și a unui stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO. Atacul se încadrează în logica pe care o au talibanii, de a ataca fiecare punct care li se pare vulnerabil”, a spus Mănescu, la Digi 24.

Reamintim că un vehicul-capcană a explodat în cursul nopții de luni spre marți în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, în care se afla și Ambasada României. Explozia a fost urmată de schimburi de focuri susținute, care au durat mai multe ore.

Tags: