News

Adepții teoriilor conspirației, candidați la alegerile parțiale din SUA. Cum speră să-l ajute pe Trump la prezidențialele din 2024

Un grup de candidați care au susținut că ultimele alegeri din SUA au fost fraudate candidează la parțiale, în încercarea de a controla votul din 2024 în state cheie
07.11.2022 | 12:33
Adeptii teoriilor conspiratiei candidati la alegerile partiale din SUA Cum spera sal ajute pe Trump la prezidentialele din 2024
Susținătorii lui Trump vor să-l readucă la Casa Albă Foto: hepta, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fondatorii grupului au, de asemenea, legături profunde cu o altă teorie a conspirației, QAnon.

Adepții teoriilor conspirației, candidați la alegerile parțiale din SUA

Când Donald Trump l-a chemat pe scenă la un miting în Nevada luna trecută, Jim Marchant a profitat de ocazie pentru a insista asupra mesajului său de campanie.

“Avem ceva în comun”, a spus el mulțimii entuziaste, cu fostul președinte alături de el. “Atât eu, cât și președintele Trump am pierdut în 2020 din cauza unor alegeri fraudate”, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

În timp ce ambii bărbați continuă să răspândească teorii false despre înfrângerile lor din trecut – omul de afaceri din Nevada a pierdut cursa pentru Congres – Marchant a precizat, de asemenea, că privește spre viitor.

“Când coaliția mea de candidați la funcția de secretar de stat (cel mai înalt funcționar administrativ la nivelul unui stat din SUA n.r.) din întreaga țară va fi aleasă, vom repara întreaga țară, iar președintele Trump va fi din nou președinte în 2024″, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Experții avertizează asupra faptului că a avea susținători ai teoriei fraudării alegerilor ca responsabili de stabilirea regulilor electorale – și, în unele cazuri, de certificarea rezultatelor – este periculos pentru democrație.

Coaliția SOS

Șapte membri ai grupului politic al lui Marchant, numit Coaliția America First Secretary of State (SOS), se vor afla pe buletinul de vot la alegerile parțiale din noiembrie. După cum sugerează și numele, aceștia vizează posturi de secretar de stat (doi candidați republicani la funcția de guvernator, în Pennsylvania și Arizona, s-au înscris și ei).

ADVERTISEMENT

Aceste roluri, în mod normal obscure, sunt distincte de cel de secretar de stat al SUA, o funcție puternică echivalentă cu cea de ministru de externe. La nivel de stat, secretarii de stat au o serie de atribuții birocratice, în principal legate de înregistrare și acordare de licențe. Însă, în majoritatea statelor, aceștia supraveghează, de asemenea, alegerile.

Rachel Orey, de la Elections Project din cadrul Bipartisan Policy Center, spune că acești candidați la funcția de SOS erodează și mai mult încrederea în procesul electoral și riscă să semene haosul dacă va exista o altă cursă strânsă pentru Casa Albă în 2024.

ADVERTISEMENT

“Aș putea vedea absolut sigur o altă zi de 6 ianuarie care să se întâmple la nivel de stat”, spune ea, referindu-se la revolta din 2021 de la Capitoliul SUA de către o mulțime de susținători ai lui Trump.

Funcția de secretar de stat a ajuns în centrul atenției în 2020, când a apărut o înregistrare în care Trump îi cerea lui Brad Raffensperger din Georgia să “găsească” 11.780 de voturi pentru a depăși marja de înfrângere în acest stat. Raffensperger, un republican, a rezistat eforturilor președintelui, iar voturile din Georgia au ajuns în cele din urmă la Joe Biden.

Se va întâmpla acest lucru dacă data viitoare se va ivi o situație similară într-un alt stat?

Coaliția SOS este un element al unei mișcări mult mai ample care a cuprins Partidul Republican de la campania Stop the Steal, susținută de Trump după alegerile din 2020.

Două treimi dintre republicani nu cred că Biden a câștigat alegerile din 2020

Sondajele de opinie au indicat în mod constant că aproximativ două treimi dintre republicani au îndoieli cu privire la legitimitatea victoriei lui Joe Biden – în ciuda faptului că zeci de procese au fost respinse și că nu există nicio dovadă a unei fraude generalizate care ar fi schimbat rezultatul.

Dintre cei 595 de republicani care candidează pentru funcții la nivel statal sau federal, 308 au ridicat îndoieli cu privire la validitatea sau integritatea alegerilor din 2020, potrivit unei analize realizate de CBS News.

Nivelul de angajament față de afirmația falsă variază – și mulți candidați au renunțat să mai vorbească despre acest subiect după ce au obținut sprijinul extrem de important al lui Trump și au câștigat nominalizarea republicană în cursa lor.

Dar chiar și o definiție mult mai restrânsă a negării alegerilor arată o acceptare largă a afirmațiilor false. O analiză BBC asupra republicanilor care candidează pentru Congres sau pentru funcția de guvernator a constatat că 175 – sau 35% – au negat complet și public rezultatul alegerilor din 2020.

Acești negaționiști înrăiți nu sunt doar niște outsideri marginali. Majoritatea candidează în districte puternic republicane sau sunt în curse electorale strânse.

Unii au făcut din teoriile conspirației electorale piatra de temelie a campaniilor lor.

Mark Finchem, candidatul republican pentru funcția de secretar de stat în Arizona, a declarat că nu crede că este posibil ca un democrat să câștige în statul său.

Iar când publicația britanică a interpelat-o pe Kari Lake, femeia care speră să devină următorul guvernator al Arizonei, în legătură cu afirmațiile sale nefondate din 2020 despre sute de mii de buletine de vot false, republicanul a insistat – fără nicio dovadă – că dovezi cheie au fost reținute de guvern.

Candidații coaliției America First SOS spun că își doresc doar alegeri corecte. Ei au convenit asupra schimbărilor de reguli pe care le-ar introduce pentru a preveni frauda – cerând ca alegătorii să prezinte un act de identitate la urne, eliminând buletinele de vot prin poștă și o “curățare agresivă a listelor electorale”.

Marchant nu-și limitează acuzațiile la alegerile din 2020

Jim Marchant nu își limitează acuzațiile la alegerile din 2020. El a susținut că toate alegerile din Nevada din 2006 încoace au fost fraudate, cu aleși instalați de o “cabală a statului paralel”.

Iar într-o reclamă de campanie postată în octombrie, el sugerează chiar că lideri democrați precum Nancy Pelosi și Chuck Schumer au câștigat alegerile doar datorită măsluirii buletinelor de vot finanțate de donatorul liberal George Soros. Realitatea, desigur, este că aceștia sunt politicieni populari care reprezintă zone puternic democrate.

Marchant a avut un rol esențial în modul în care s-a format coaliția SOS, după cum a explicat la o conferință din Las Vegas, în urmă cu un an.

“Trebuie să recucerim birourile de secretar de stat din întreaga țară… nu numai că m-au rugat să candidez, dar m-au rugat și să formez o coaliție de alți candidați la funcția de secretar de stat care gândesc la fel.”

“Ei” la care s-a referit Marchant a fost un grup de avocați și susținători anonimi ai lui Trump. Dar, în cadrul aceleiași conferințe, el a ales în mod specific o persoană crucială pentru formarea coaliției – un influencer QAnon care poartă pseudonimul Juan O Savin.

Juan O Savin a fost numit în rapoartele de presă drept Wayne Willott, un detectiv privat care locuiește în statul Washington.

El apare pe podcasturi marginale de pe YouTube, vorbind din spatele camerei și arătând adesea o poză cu cizmele sale sau cu priveliștea de la fereastra sa. El promovează teorii ale conspirației elaborate care își au rădăcinile în QAnon – teoria amplă și nefondată care spune că fostul președinte Trump duce un război secret împotriva elitelor pedofile care se închină la Satana în guvern, în mediul de afaceri, în Partidul Democrat și în mass-media.

Legături cu QAnon

La conferința de anul trecut, mulțimea a izbucnit în aplauze când Marchant l-a menționat pe Juan O Savin.

Deși cei șapte candidați nu și-au făcut campanie în mod explicit pe baza ideilor QAnon, mai mulți dintre ei au participat la evenimente pe tema QAnon și a conspirațiilor.

În octombrie, patru dintre membrii coaliției – Marchant, plus candidații la funcția de secretar de stat pentru New Mexico, Arizona și Michigan – au participat la un forum unde a luat cuvântul și Juan O Savin.

După ce Savin a încheiat o declamație despre Soros, Audrey Trullijo, care candidează în New Mexico, a luat microfonul înapoi, potrivit Daily Beast. “Să-l aplaudăm pe Juan O Savin”, a spus ea mulțimii.

O altă candidată a coaliției SOS, Kristina Karamo din Michigan, a apărut la un podcast QAnon în 2020, promovând teorii ale conspirației despre elitele care beau sânge și participă la ritualuri satanice.

Activitățile online ale mișcării s-au fragmentat, dar experții spun că încă afectează politica, în SUA și în alte părți.

“QAnon a evoluat într-un set de idei foarte difuze care au luat cu adevărat amploare în multe țări”, spune Melanie Smith, șefa Unității de analiză digitală din cadrul Institutului pentru Dialog Strategic. “Nu se mai poate vorbi cu adevărat despre aceasta ca despre o mișcare politică marginală.”

Bret Schafer, expert nepartizan care monitorizează starea democrațiilor din întreaga lume, spune că, indiferent ce se va întâmpla pe 8 noiembrie, SUA vor avea de suferit.

Dacă candidații coaliției vor fi învinși, spune el, aceștia și-au pregătit susținătorii să creadă că acest lucru nu se poate datora decât unei fraude. Dacă vor fi aleși, ei vor fi într-o poziție de putere pentru a influența rezultatul din 2024.

“Câștigă sau pierd, acest lucru va duce la creșterea numărului de oameni care se îndoiesc de integritatea democrației noastre.”

ADVERTISEMENT
Tags: