News

Aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, în impas. Turcia: ”Documentele lor sunt departe de așteptările noastre”

Intrarea în NATO a Suediei și Finlandei este în impas. Turcia, stat care a declarat în dese rânduri că se opune demersului, anunță că argumentele acestor state încă sunt ”departe de așteptările” Ankarei.
16.06.2022 | 09:29
Aderarea la NATO a Suediei si Finlandei in impas Turcia Documentele lor sunt departe de asteptarile noastre
Turcia continuă să blocheze intrarea în NATO a Suediei și Finlandei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Recent, Turcia a anunțat că așteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea acestora la NATO.

Turcia continuă să blocheze intrarea în NATO a Suediei și Finlandei: ”Documentele de aderare, foarte departe de așteptările noastre”

La mijlocul acestei săptămâni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a precizat că argumentele prezentate părții turce de Suedia și Finlanda cu privire la aderarea lor la NATO sunt ”departe de așteptările noastre”.

ADVERTISEMENT

Documentele pe care Suedia și Finlanda le-au trimis Turciei cu privire la ofertele lor de aderare la NATO nu corespund așteptărilor noastre, iar preocupările noastre trebuie abordate atent”, a spus diplomatul turc, conform Aa.com.

Declarațiile oficialului turc au venit la o conferință de presă comună cu omologii săi norvegieni și irlandezi, în urma întâlnirilor din capitala turcă, de miercuri.

ADVERTISEMENT

Suntem unul dintre cei mai puternici susținători ai politicii ușilor deschise a NATO”, a mai spus Cavusoglu, subliniind că Ankara era conștientă de ”preocupările legitime” atât ale Suediei, cât și ale Finlandei, care le-au determinat intențiile de a adera la NATO.

Pe de altă parte, ministrul turc a mai precizat că este vital ca toate cele trei țări să depună un efort pentru a se înțelege și a se sprijini reciproc, subliniind că una dintre probleme a fost restricțiile pe care celelalte două le-au impus industriei de apărare din Turcia.

ADVERTISEMENT

”Aceste (n.r. restricții) trebuie ridicate și ele, aceasta este o așteptare a noastră”. Cavusoglu a mai menționat că aceste probleme trebuie rezolvate prin discuții, nu prin sancțiuni de orice fel.

Suedia și Finlanda au solicitat în mod oficial să adere la NATO pe 18 mai, o decizie luată pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.

ADVERTISEMENT

Cererile Turciei către Suedia și Finlanda

Oficialii din Turcia au înaintat 10 condiții țărilor care intenționează să adere la NATO. Ele fac referire în principal la extrădarea presupușilor membri ai grupărilor kurde pe care Ankara le consideră teroriste și la ridicarea sancțiunilor impuse.

Până în acest moment, Stockholm a fost de acord să schimbe legile antiteroriste și să lucreze asupra reglementării legale a exporturilor de arme. Cât despre Helsinki, finlandezii nu au oferit deocamdată un răspuns la condițiile Ankarei.

ADVERTISEMENT
Tags: