Răsturnare de situație în procesul aderării României la Schengen. Țara noatră și Bulgaria au aderat parțial, doar cu granițe maritime și aeriene și s-ar părea că suntem tot mai aproape de verdictul mult așteptat. Totuși, Țările de Jos ar putea să-și reevalueze decizia luată aproximativ acum un an.
Se așteaptă ca Austria să renunțe la veto-ul privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiu Schenghen. În aceasta situație, opoziția ar putea veni din altă parte. Noua putere din Olanda ar putea revizui decizia favorabilă, exprimată acum aproximativ un an, potrivit Financial Times.
La finalul lunii martie, România și Bulgaria au fost primite în spațiul Schenghen doar cu granițele maritime și aeriene. În tot acest timp, Austria s-a opus aderării cu frontierele terestre și a dat vina pe migranți.
Cu această ocazie, controalele au fost înăsprite, iar Austria este pregătită să ridice interdicția pe 22 noiembrie, potrivit sursei citate. Ministrul austriac de externe a anunțat faptul că măsurile luate în ceea ce privesc valurile de migranți au funcționat și „suntem pe drumul cel bun, dar nu la finalul lui”.
Vineri, urmează ca la Budapesta să aibă loc summit-ul interministerial. Acolo vor participa miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.
În cadrul acestei întâlniri se va putea închide documentul ce privește aderarea României la spațiul european de liberă circulație, cu drepturi depline. Pe data de 12 decembrie este programată o altă reuniune în cadrul căreia s-ar stabili ridicarea tuturor restricțiilor începând cu anul viitor.
Țările de Jos ar putea împiedica procesul de aderare la Schenghen, deși, în anul 2023 au avut un răspuns pozitiv. Asta s-a întâmplat înainte ca partidul de extremă dreaptă, Libertatea, condus de Geert Wilders să se alăture coaliției de guvernare a țării.
Cu ocazia noului răspuns primit de Austria, Olada ar putea organiza o dezbatere pe acest subiect și s-ar putea propune revizuirea poziției pe care a adoptat-o țara anul trecut.
„În mod normal, intenția ar fi să fie menținută poziția actuală”, a declarat un oficial, conform sursei citate. Totuși, există „posibilitatea” ca unii parlamentari să se răzgândească în această privință.