News

Aderarea României la Schengen, tot mai greu de îndeplinit. Nehammer și Rutte: ”Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”

Șansele ca România să intre în Schengen în viitorul apropiat sunt tot mai mici. Liderii din Austria și Olanda, Karl Nehammer și Mark Rutte fac front comun contra extinderii.
27.01.2023 | 10:08
Aderarea Romaniei la Schengen tot mai greu de indeplinit Nehammer si Rutte Suntem uniti in obiectia noastra fata de extindere
România, tot mai departe de aderarea la Schengen. Nehammer și Rutte: ”Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”. Sursa foto: Krone.at
ADVERTISEMENT

România a fost blocată, în decembrie 2022, în drumul ei către aderarea la Schengen. Nici anul 2023 nu pare să întrevadă o integrare a țării noastre în spațiul de liberă circulație din UE.

România, tot mai departe de aderarea la Schengen. Nehammer și Rutte: ”Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”

Aderarea României la Schengen în următoarele luni pare tot mai greu de obținut. Statele care s-au opus integrării României și Bulgariei, Austria și Olanda, par a face front comun împotriva extinderii spațiului.

ADVERTISEMENT

Joi, 26 ianuarie, cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a vorbi de acest subiect sensibil al Schengen.

Într-o declarație comună citată de site-ul austriac Krone.at, cei doi lideri au subliniat legăturile strânse dintre statele lor.

ADVERTISEMENT

Apoi, aceștia au făcut anunțul care taie din speranțele României și Bulgariei de aderare la Schengen: ”Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a anunţat cancelarul austriac, citat de presa din acest stat.

Planul Austriei și Olandei este să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summit-ului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare.

ADVERTISEMENT

Nehammer a subliniat importanța acestei reuniuni la vârful UE. ”S-a aşteptat mult prea mult timp până să se întâmple asta”, a menţionat el.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a declarat că a constatat “un consens în formare” în UE. Acesta este de părere că va fi nevoie de mai multe summit-uri pentru a rezolva aceste probleme.

ADVERTISEMENT

Reamintim că Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen. În cazul României, numai Austria a dat un vot negativ, însă cele două ţări sunt tratate la pachet, astfel că și votul Olandei ne-ar fi afectat.

România, optimism inexplicabil. Lucian Bode e convins că vom intra în Schengen anul acesta

Joi, la Stockholm, miniștri de interne din UE s-au întâlnit pentru a discuta despre migraţie, la o reuniune informală a Consiliului JAI.

La finalul evenimentului, reprezentantul României, șeful MAI, Lucian Bode, părea optimist asupra drumului țării noastre către Schengen.

”Pentru România, aderarea la spațiul Schengen reprezintă un proiect de țară. Eu vă asigur că România este pregătită pentru deveni parte a familiei Schengen.

Am convingerea că anul 2023 va fi anul integrării depline în Uniunea Europeană, după aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul pentru Euronews.

ADVERTISEMENT
Tags: