News

Aderarea României la Schengen va fi decisă pe 8 decembrie. Consiliul JAI a anunțat ordinea de zi a întâlnirii

Votul privind aderarea României la Schengen va fi dat pe 8 decembrie. Consiliul JAI a anunțat ordinea de zi a întâlnirii de luna viitoare.
30.11.2022 | 08:55
Aderarea Romaniei la Schengen va fi decisa pe 8 decembrie Consiliul JAI a anuntat ordinea de zi a intalnirii
Votul privind aderarea României la Schengen, primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie. Sursa foto: eurotopics.net
ADVERTISEMENT

În această săptămână, Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE a anunțat temele de pe agenda reuniunii pe care miniștrii statelor membre o vor avea în 8 – 9 decembrie la Bruxelles.

Votul privind aderarea României la Schengen, primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie

În ciuda declarațiilor unor oficiali români de rang înalt conform cărora votul ar putea fi amânat cu o lună sau două, autoritățile europene sunt decise să tranșeze soarta celor trei state candidate încă de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, un vot privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Consiliului UE, miniştrii de interne și justiție ai blocului comunitar se vor reuni joi, 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

Aceștia vor discuta despre ”aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul instituției.

”De asemenea, miniștrii vor evalua starea generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, se mai menționează în acest prim punct de pe agendă.

ADVERTISEMENT

Tot joi, 8 decembrie, un al doilea punct pe agenda JAI face referire la politicile în domeniul migraţiei şi azilului.

”Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a anticipat acest vot de pe 8 decembrie

Încă de săptămâna trecută, președintele României a anticipat anunțul din prezent al Consiliului UE.

Klaus Iohannis a declarat, pe 24 noiembrie, că vede posibil un vot în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE din 8 decembrie cu privire la aderarea țării noastre la Schengen.

”Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele.

Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie.

Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului, săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Lituania.

ADVERTISEMENT