News

Aderarea României la spaţiul Schengen a fost respinsă. Austria şi Olanda au votat împotrivă

România află joi dacă va fi primită în Schengen. Negocierile pentru aderare vor fi duse până în ultimele clipe dinaintea votului
08.12.2022 | 17:03
Aderarea Romaniei la  spatiul Schengen a fost respinsa Austria si Olanda au votat impotriva
Condiliul JAI dă joi votul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-12-2022
13:31

Austria şi Olanda au votat împotriva României şi Bulgariei

România şi Bulgaria s-au lovit de opoziţia Olandei şi Austriei, în timp ce Croaţia a beneficiat de sprijin unanim şi a devenit oficial cel de-al 27-lea membru cu drepturi depline a Spaţiului Schengen.

Anterior, Olanda îşi exprimase opoziţia faţă de intrarea Bulgariei, în timp ce Austria s-a exprimat clar împotriva României şi Bulgariei. De altfel, oficialii olandezi au subliniat că în continuare se opun doar Bulgariei, votul împotriva României fiind conjunctural, dat fiind că cele ţări au fost supuse votului la pachet şi nu separat. 

Rezultatul votului a fost 25-2 în favoarea aderării României şi Bulgariei, dar pentru aderarea la Schengen era nevoie de unanimitate.

Respingerea României a stârnit o serie de reacţii, în plan politic Marcel Ciolacu remarcând că opoziţia Austriei este un cadoul de Crăciun pentru Vladimir Putin.

De asemenea, în plan european, Comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Iohansson şi-a exprimat dezamăgirea faţă de neacceptarea ţării noastre în spaţiul comunitar de liberă circulaţie, subliind că integrarea României şi Bulgariei va rămâne principalul obiectiv al mandatului său, care va expira în 2024.

08-12-2022
12:39

Germania şi Luxemburg ameninţă Austria

Surse de la Bruxelles afirmă că situaţia a luat o întorsătură neaşteptată în cadrul Consiliului JAI, Germania şi Luxemburg făcând presiuni pentru acceptarea României în Schengen.

Cele două ţări pun presiune pe austrieci pentru a accepta România, ameninţând că în caz contrar vor vota împotriva Croaţiei, susţinută puternic de Viena.

 

“Am auzit că Germania şi Luxembrug ameninţă că vor bloca accesul Croaţiei dacă nu se renunţă la obiecţiile faţă de accesul Bulgariei şi României”, a scris pe Twitter Jack Parrot, care este jurnalist care a lucrat pentru Deutsche Welle şi Euronews.

08-12-2022
11:40

Peste 70% dintre români cred că sunt îndeplinite criteriile de aderare la Schengen

Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile şi până la urmă va fi primită în spaţiul Schengen, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia potrivit căreia “România a îndeplinit toate criteriile şi va fi până la urmă primită în Schengen”, 72,4% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord, 22,1% dintre aceştia şi-au exprimat dezacordul, iar 5,6% au precizat că nu ştiu sau nu au răspuns.

Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o dovadă că ţara noastră este tratată ca un membru de rangul al doilea în cadrul UE, a reprezentat o altă afirmaţie cu privire la care respondenţii au fost chestionaţi. Peste trei sferturi (77,6%) dintre români s-au declarat de acord cu această afirmaţie, 19,3% dintre ei şi-au manifestat dezacordul, iar 3% au explicat că nu ştiu sau nu au oferit un răspuns.

08-12-2022
11:22

Ministrul francez de Interne şi-a reafirmat sprijinul pentru România

Franţa doreşte integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe, a spus ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la sosirea la Consiliul JAI. 

“Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene”, a spus ministrul francez.

“Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii”, a adăugat Gerald Darmanin.

08-12-2022
09:28

Austria va vota contra includerii României și Bulgariei în spațiul Schengen

Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, a anunțat joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, relatează AFP.

08-12-2022
08:58

Vicepreședinte Comisia Europenă: ”Sper că bunul simț va prevala astăzi”

“România, Bulgaria și Croația sunt pregătite din punct de vedere tehnic să se alăture Schengen. Ezitările rămase sunt politice și nu țin cont de un adevăr fundamental: extinderea Schengen ne va face mai puternici, nu mai slabi.

Sper că bunul simț și cerebralitatea vor prevala astăzi”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene înaintea Consiliului JAI.

08-12-2022
07:16

Bode: România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani

Ajuns la Bruxelles, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode a vorbit despre mandatul cu care va participa la reuniunea Consiliului JAI.

”România va solicita un singur lucru – respect. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen.

(…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…)

Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023”, a declarat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, deși România îndeplinește condițiile impuse de acquis-ul Schengen, nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen.

“Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen.

Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen.

Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile.

Aderarea României la spaţiul Schengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României. Şi, în acest moment istoric pentru România, doresc să le mulţumesc cetăţenilor români pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani”, a mai declarat Lucian Bode.

Dosarul României pentru aderarea la Spaţiul Schengen a ajuns din nou, după 11 ani, pe masa Consiliului JAI. În 2012, intrarea ţării noastre în spaţiul comunitar de liberă circulație era barată de Olanda şi Finlanda.

Astfel, a trecut mai bine de un deceniu, iar ţara noastră a ajuns din nou la votul miniştrilor de Justiţie şi Interne din statele UE. Opozanţii s-au schimbat, în sensul că Austria este acum împotrivă, dar rezultatul riscă să fie acelaşi de acum 11 ani.

ADVERTISEMENT

Marea întrebare este dacă România şi Bulgaria pot fi separate

Ordinea de zi a Consiliului JAI a fost anunţată miercuri, după mai multe negocieri, surse politice afirmând că Austria a făcut presiuni ca aderarea României şi Bulgariei să nu se afle pe listă.

În cele din urmă s-a confirmat oficial că astăzi urmează să fie dat totuşi un vot pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei.

ADVERTISEMENT

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ciucă au subliniat că eforturile pentru obţinerea unui vot favorabil şi negocierile vor continua până în ultimul moment, păstrându-şi optimismul că Austria îşi va schimba părerea.

Unul dintre cele mai controversate puncte invocate de guvernul de la Viena este capacitatea României şi Bulgariei de a-şi supraveghea graniţele, într-un moment în care migrația rămâne o provocare cheie.

ADVERTISEMENT

Momentul este sensibil pentru Europa, afirmă cancelarul austriac, lucru admis marţi şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Milioane de migranți, mulți din zone de conflict, și-au riscat viața din 2015 pentru a intra ilegal în Uniunea European, iar apoi, la începutul lui 2020, a izbucnit pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ambele crize au forțat țările Schengen să reintroducă anumite controale la frontieră şi, mai nou, fluxul de refugiaţi dinspre Ucraina, pune şi el presiune suplimentară asupra statelor membre.

Separarea dosarelor României și Bulgariei, în discuție

Dacă România va primi joi undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, coloane kilometrice de camioane de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria – dacă şi vecinii noştri vor primi vot unanim pozitiv – vor fi de domeniul trecutului.

Practic, de la 1 ianuarie 2023 vor fi eliminate barierele, iar traficul de frontieră cu cele două ţări va fi liber. La aeroporturi, modificarea va intra în vigoare la sfârşitul lunii martie, din cauza timpului necesar implementării cerințelor tehnice.

Decizia privind o eventuală aderare la pachet a României și Bulgariei la Spaţiul Schengen, sau separarea dosarelor celor două țări va fi luată joi, tot prin vot, în Consiliul JAI, în jurul orei prânzului.

Până acum, experţii spuneau că Bulgaria și România nu pot fi separate, pentru că granița dintre ele nu a fost destinată să fie frontieră externă Schengen.

Pentru a separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției acestei frontiere și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar dura câțiva ani.

Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea Spaţiului Schengen, în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone. Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar cinci nu fac parte din Spaţiul Schengen: Irlanda, care a ales să nu devină membră, România, Bulgaria, Croația şi Cipru.

ADVERTISEMENT