În scurt timp, 2024 se va încheia. În noaptea dintre ani, miliarde de persoane își pun dorințe și își fac rezoluții. Pentru ca acestea să se materializeze, trebuie respectate anumite tradiții de Revelion.
Revelionul este pentru multe persoane unul dintre cele mai importante momente din an. Acesta marchează un nou început și este ocazia ideală pentru a ne pune dorințe.
Tradiția spune că masa de Revelion influențează foarte mult modul în care așteptăm noul an. Cu cât este mai încărcată, cu atât anul care urmează va fi mai bogat și mai îmbelșugat.
Există anumite preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun și care sunt considerate magneți pentru noroc. Printre ele se numără peștele, carnea de curcan și strugurii.
În multe culturi de pe Glob, în noaptea dintre ani se consumă struguri. Mai exact, 12 la număr, câte unul pentru fiecare lună care urmează. Chiar dacă mulți recurg la acest gest de Revelion, puțini îi cunosc însemnătatea.
Încă din cele mai vechi timpuri, strugurii au fost asociați cu bogăția. Pe vremuri, doar regii consumau struguri, iar de atunci, aceștia au început să semnifice belșugul.
În noaptea dintre ani, românii consumă și ei struguri, însă, tradiția nu este una românească. Din contră, acest obicei vine din țări mediteraneene, precum Spania, dar și altele. Aici, oamenii consumă de Revelion 12 boabe de struguri și își pun câte o dorință.
Se spune că boabe de struguri arată cum vor fi cele 12 luni ale anului viitor. Dacă sunt dulci, atunci anul va fi unul norocos, plin de evenimente plăcute și reușite. În schimb, dacă boabele sunt acre, atunci anul va fi unul dificil.
De-a lungul timpului, în mai multe culturi, strugurii au început să fie asociați cu prosperitatea. În timp ce unele popoare îi asociază cu fertilitatea datorită formei lor rotunde, românii îi asociază cu norocul și abundența.
Nu doar strugurii ”dictează” anul care urmează, ci și alte tradiții. Pentru a avea noroc în Noul An, românii poartă haine roșii și țin bani în buzunar. De asemenea, pentru a ține ghinionul la distanță, nimeni nu a aruncă gunoiul și nici nu face curat în noaptea de Revelion.