News

Adevărul despre amânarea plății împrumuturilor. Cu cât va crește rata la credite după nouă luni

28.03.2020 | 13:42
Adevarul despre amanarea platii imprumuturilor Cu cat va creste rata la credite dupa noua luni
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat, prin OUG, amânarea plății împrumuturilor, însă specialiștii financiari recomandă evitarea acestei variante, prezentând o simulare care arată cu cât va crește rata la credite după nouă luni de neplată.

Rata la credite va crește dacă amânați plata timp de mai multe luni

Persoanele care pot să-și achite în continuare ratele sunt sfătuite să nu apeleze la amânarea plății împrumuturilor, întrucât viitoarele plăți vor fi mai mari, potrivit Finzoom.ro.

ADVERTISEMENT

Specialiștii financiari spun că în această perioadă dobânzile sunt în scădere, însă după perioada de suspendare acestea s-ar putea să crească din nou. Drept urmare, se recomandă achitarea lunară a ratelor, la fel ca și până acum, pentru a scăpa cât mai repede de împrumuturile luate de la bănci și nu prelungirea acestora.

Astfel, cei care, din motive independente de ei, sunt nevoiți să apeleze la amânarea plății împrumuturilor, trebuie să înțeleagă că această păsuire de maximum nouă luni nu presupune ștergerea ratelor pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Ba, mai mult, în toată această perioadă dobânda continuă să se calculeze, aceasta urmând a fi plătită după perioada de amânare.

Amânarea plății împrumuturilor, doar în caz de maximă necesitate

Întrucât nu există deocamdată norme de aplicare a OUG privind amânarea plății împrumuturilor, Finzoom a realizat o simulare pentru a vedea cu cât va crește rata la credite în două variante posibile.

ADVERTISEMENT

Una dintre simulări merge pe principiul dobânzii acumulate împărțite în mod egal pe numărul de luni rămase din credit, adăugată la rata lunară. Cealaltă presupune adăugarea dobânzii acumulate la soldul creditului, ce se capitalizează, adică se aplică lunar dobândă la dobândă.

Astfel, potrivit proiecțiilor specialiștilor, la un credit de nevoie personale rata crește cu aproximativ 5%, iar la unul ipotecar aceasta crește cu 11%, timp de cinci ani, în urma unei amânări a ratelor cu 9 luni.

ADVERTISEMENT

“De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 euro (echivalent în lei) pe 5 ani, cu o dobândă de 9% pe an, după perioada de amânare de 9 luni, rata lunară creşte cu 52 lei (sau 64 lei, dacă se capitalizează dobânda).

La un credit ipotecar de 60.000 euro (echivalent în lei) pe 30 ani, cu dobânda de 5% pe an, rata lunară creşte cu 180 lei, pe următorii 5 ani”, notează specialiștii de la Finzoom.ro.

Pentru o simulare exactă a creșterii ratelor ca urmare a amânării plății împrumuturilor puteți consulta mai departe Finzoom.ro.

ADVERTISEMENT