News

Adevărul despre AUR. Fost consilier prezidențial rupe tăcerea. Partid cu legături externe?

08.12.2020 | 15:45
Adevarul despre AUR Fost consilier prezidential rupe tacerea Partid cu legaturi externe
ADVERTISEMENT

Pe agenda publică din România zilelor care au urmat alegerilor parlamentare s-a evidențiat un subiect: partidul AUR. Despre acesta, un fost consilier prezidențial a venit cu o serie de precizări și a ținut să răspundă la întrebarea aflată pe buzele tuturor: este un partid cu legături externe?

Iulian Fota, fost șef al Colegiului Național de Informatii al SRI și consilier prezidenţial pentru securitate naţională în mandatul lui Traian Băsescu afirmă, pe Facebook, că Alianţa pentru Unirea Românilor nu este un complot al cuiva din străinătate.

ADVERTISEMENT

Acesta admite că AUR are multe puncte comune cu ideologiI de la Moscova, însă este convins că nu există legături între acest partid și alte zone.

Adevărul despre AUR, formațiunea surpriză intrată în Parlament

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a luat, potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor parlamentare, un scor neașteptat de aproape 9%. Cu acest rezultat, noul partid intră în Parlament fără nicio emoție, în dauna unor formațiuni mult mai bine cotate dinainte alegerilor, precum Pro România.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce subiectul AUR a ”explodat” în discuțiile publice din România, au apărut și speculații privind posibile legături ale acestei formațiuni cu regimul lui Putin.

Contrar acestor supoziții, fostul consilier prezidențial Iulian Fota este puternic convins de faptul că AUR este 100% o creație autohtonă.

ADVERTISEMENT

”AUR nu este un complot al cuiva din străinătate, teorie pentru care nu avem nici un argument, nici o dovada. El este produsul unui proces istoric, cu particularitățile epocii pe care o traim. Romani care percep modernizarea tarii ca un pericol s-au adunat, de buna voie, sub același steag.

Da, discursul politic al celor din AUR produce satisfacție în anumite capitale orientale. AUR acționează pe o agenda care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. Dar asta este o consecință a deciziilor AUR , nu ceva impus de afara. Este un element de gândire comuna, fără doar si poate , dar este o gândire de sorginte romanească.

ADVERTISEMENT

Da, ei întind o mana și spre fundamentaliștii rusi, dar o fac pentru ca își cauta aliați, o fac conștient. O vor ei, nu sunt păpușați. Asta este un aspect important la mișcarea asta. Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus.”, scrie Fota în online.

Fota: ”Teoria conspirației nu ajută la nimic”

Fota mai face un apel către cei care adoptă teoria conspirației în legătură cu acest partid AUR și le spune că asta nu ajută cu nimic.

”Istoricii, sociologii, politologii trebuie sa se aplece asupra acestui moment important pentru ca el ne spune ceva despre funcționarea interna a României. Și nu ceva de bine. Fenomenul trebuie analizat științific nu bagatelizat prin teorii ale conspirației, care ne duc într-o fundătura.

Afirmațiile mele sunt generate de un mod de gândire, de lecturile si evaluările mele PERSONALE, fără a fi influențat de nici un fel de afiliere instituțională. Ca universitar ma bucur de privilegiul libertății de gândire.”, mai adaugă fostul consilier.

ADVERTISEMENT