News

Adevărul despre carantinare şi testul Covid pentru românii ce merg în Germania! Amenzile sunt uriaşe

15.10.2020 | 12:55
Adevarul despre carantinare si testul Covid pentru romanii ce merg in Germania Amenzile sunt uriase
ADVERTISEMENT

Românii care în aceste zile călătoresc spre Germania nu se înghesuie să își facă testele pentru a depista dacă sunt infectați cu noul coronavirus.

Deși autoritățile germane realizează teste gratuite pentru orice persoană din interiorul Uniunii Europene care intră în Germania provenind dintr-o zonă de risc, românii rămân sceptici cu privire la efectuarea acestor teste.

ADVERTISEMENT

România a fost trecută, în întregime, pe lista „roșie” de către autoritățile germane, începând cu 07 octombrie, ceea ce aduce cu sine o serie de obligații pentru cetățeni români.

Ce trebuie să facă un român care merge în Germania, pe timp de pandemie

Orice persoană care intră pe teritoriul Germaniei, indiferent de modalitatea de transport aleasă, este obligată să declare la sosire adresa destinației. În lipsa unui test negativ, persoanei îi revine obligația de a se carantina pentru 14 zile, conform informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

„Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină”), se arată pe site-ul oficial al MAE.

Teste gratuite pentru români la intrarea în Germania, amenzi usturătoare pentru cei care nu-l fac sau nu se carantinează

FANATIK a mers în Germania, la Stuttgart, şi a văzut la faţa locului ceea ce se întâmplă cu adevărat la intrarea în ţară. Astfel, românii nu se înghesuie să meargă la centrul de testare unde își pot face în doar câteva minute un test gratuit pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Rezultatul se eliberează în 24 de ore (prin intermediul unei aplicații de mobil), iar în contextul unui rezultat negativ, persoana poate să își desfășoare orice activitate în Germania.

Românii coborâți în Stuttgart, landul Baden-Wurttemberg, nu s-au înghesuit însă la testare. Nici un sfert dintre cei ajunși nu au mai considerat testul gratuit necesar, deoarece erau foarte puține prezenţe în centrul de testare, deși nerespectarea carantinei (iar lipsa unui test negativ nu te lasă să ieși de exemplu din unitatea locativă în care ai declarat că vei sta) îți poate aduce o amendă de 25.000 de Euro.

ADVERTISEMENT

Carantina de 14 zile nu este obligatorie în Germania, dacă ai un test negativ

Precum este stipulat și pe site-ul MAE, această perioadă de 14 zile de carantină nu este obligatorie în toate cazurile, existând două excepții: realizarea unui test imediat după ajungerea în Germania (gratuit, oferit de autoritățile germane) și prezentarea unui test negativ tradus și efectuat cu 48 de ore înainte de intrare pe teritoriul republicii federale.

„Prin urmare, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, care variază de la un land la altul și care nu poate fi anticipată, sunt în principiu încă scutite de la obligativitatea efectuării carantinei persoanele care prezintă un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză. De asemenea, mai sunt exceptate, încă, persoanele care efectuează testul după sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate”, mai este scris pe site-ul ministerului.

Cu toate acestea, anumite companii aeriene încă au oferit în timpul unui zbor dinspre Otopeni spre Stuttgart informația eronată conform căreia carantina de 14 zile este obligatorie, indiferent de rezultatul testului.

Iar confuzia din rândul românilor este extrem de vizibilă în timpul zborurilor, pe aeroport și pe grupurile de Facebook. Lipsa efectuării testelor le poate genera multe probleme ulterioare.

ADVERTISEMENT