News

Adevărul despre cea mai fierbinte zi din România. Recordul absolut de temperatură de la Ion Sion, o fabricație a propagandei comuniste?

Cea mai fierbinte zi din România a fost înregistrată, oficial, la 10 august 1951. Realitatea din spatele temperaturii-record de la stația Meteo Ion Sion ar putea fi, însă, alta.
10.08.2022 | 06:05
Adevarul despre cea mai fierbinte zi din Romania Recordul absolut de temperatura de la Ion Sion o fabricatie a propagandei comuniste
Care este adevărul din spatele recordului absolut de temperatură, înregistrat la Ion Sion în 10 august 1951? Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Recordul absolut de temperatură a fost înregistrat în România, acum mai bine de șapte decenii. La data de 10 august 1951 se înregistrau 44,5 grade Celsius, undeva în Câmpia Bărăganului. Care este, însă, realitatea din teren și cât de veridic este, de fapt, recordul din cea mai fierbinte zi prin care a trecut România? Chiar dacă la prima vedere, lucrurile par clare, situația este ceva mai nuanțată decât cea scrisă, de-a lungul timpului, într-un rând sau două, în manualele de geografie ale elevilor și nu numai.

10 august 1951, ziua temperaturii record din România, 44,5 grade Celsius

România a trecut, de-a lungul timpului, prin nenumărate valuri de căldură. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius nu sunt străine teritoriului local. Sigur, nu apar foarte des, nici nu se desfășoară pe suprafețe și perioade îndelungate, dar există. Chiar și vara aceasta am trecut deja prin cel puțin un val de căldură tropicală. A adus în multe zone temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Cu siguranță, și viitorul va aduce astfel de temperaturi. Foarte posibil ca în următorii ani, sau poate în viitoarele decenii, să apară și un nou record absolut de temperatură.

ADVERTISEMENT

Ce știm însă despre recordul înregistrat la data de 10 august 1951? Conform măsurătorilor oficiale, vorbim despre o temperatură de 44,5 grade Celsius, înregistrată la stația meteo Ion Sion, din județul Brăila. De aici încolo, însă, apar diverse elemente care arată că recordul de temperatură notat acum 71 de ani ar putea să nu fie cel absolut. O cercetare amănunțită asupra extremelor de temperaturi din România, realizată de către Ion Marinică și Daniel Ciobotu arată mai multe inadvertențe legate de recordul din Bărăgan.

Una dintre problemele legate de măsurătoare o reprezintă faptul că stația Ion Sion nu era parte din structura Institutului de Meteorologie. Se afla în interiorul unei ferme private. În plus, deși funcționa din 1929, stația meteo avea, pe alocuri, seturi incomplete de date meteo. Stația meteorologică de la Ion Sion, de asemenea, nu mai funcționează de peste jumătate de veac.

ADVERTISEMENT

Aceiași autori menționează în același studiu și posibilitatea ca recordul să fi fost unul real. În aceeași zi, în zone apropiate, au fost înregistrate două temperaturi de 44 de grade Celsius. Una la stația Valea Argovei și una la Amara.

Ion Sion, un necunoscut inventat de comuniști?

Ocazional, apar chiar referințe conform cărora recordul absolut de temperatură s-ar fi înregistrat în localitatea Ion Sion, din Brăila. Realitatea este că nu a existat niciodată în județul respectiv o localitate care să se numească astfel. Așezarea din apropierea fostei stații meteo este Râmnicelu, anterior cunoscută ca Piscu.

ADVERTISEMENT

Ferma regală ce a fost construită aici nu are un istoric clar. E posibil, însă, să fi fost înființată pe un fost domeniu boieresc ce a aparținut familiei Șuțu.

Cine este, însă, Ion Sion? Cel mai probabil, un nimeni care a fost ridicat în slăvi locale de către autoritățile comuniste ale vremii. Există un Ion Sion intrat în cărțile de istorie. A fost un general-maior care a murit la Cotul Donului, în timpul bătăliei de la Stalingrad. Este indubitabil, însă, că nu este el cel în memoria căruia a fost redenumită ferma. În fond, Ioan Sion cel decedat în 1942 a luptat cu sârg împotriva sovieticilor, primiți apoi cu brațele deschise ca ”eliberatori.” Cine este Ion Sion al fermei regale, însă, nu se mai știe. Iar asta nu face decât să întărească ideea că vorbim despre un anonim simpatizant într-o formă sau alta al noului regim, care s-a remarcat prin cine știe ce ”faptă vitejească”, poate chiar ”turnătorie.”

ADVERTISEMENT

Comuniștii și pasiunea de a inventa eroi pentru sprijinirea propagandei

Este cunoscut deja obiceiul PCR de a inventa eroi care să contribuie la mitul grotesc al comunismului. Cel mai celebru exemplu de acest fel este cel al lui Vasile Roaită. Fără doar și poate, acesta a fost cel mai mare erou mitizat al comuniștilor dejiști. În 1962, însă, Vasile Roaită a fost băgat sub preș pe cât posibil, asta pentru că în propria lor prostie, comuniștii au ales cel mai prost personaj căruia să-i ridice statuie.

Vasile Roaită, tânărul care ar fi murit împușcat în timp ce trăgea sirena de la Atelierele CFR Grivița, pentru a alerta greviștii că armata și poliția au pătruns în incintă, a devenit erou pentru că propagandei îi era mai util un erou mort, decât unul viu. În realitate, Constantin Negrea a tras sirena; Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica i-au sugerat să renunțe la acest merit. Comuniștii și-au demascat singuri eroul când, în arhivele Siguranței, au descoperit că Vasile Roaită nu doar că nu era grevist, ci era un agent al instituției infiltrat în rândurile ceferiștilor.

Revenind, însă, la situația de la Ion Sion, se pare că nimeni nu mai știe cu exactitate care a fost amplasamentul stației meteo în interiorul fermei. Mai mult, zona fermei este una împădurită. Platforma ar fi putut să nu aibă echipamente omologate de măsurare. Acestea sunt doar alte câteva dintre problemele care dărâmă mitul temperaturii înregistrate la Ion Sion. Valoarea de 44,5 grade Celsius, de la 10 august 1951, a ajuns tipărită în sinteza Clima României, publicată în 1960, ce avea să fixeze coordonatele lucrărilor climatologice pentru următoarele decenii, după cum notează și meteomoldova.ro. Iar prezentul este încă marcat de acest record ambiguu.

Care ar putea fi adevăratul record absolut de temperatură din România

Astfel, în lipsa recordului dezbătut pe parcursul acestui articol, avem un altul, foarte apropiat ca valoare și înregistrat mult mai recent. În data de 24 iulie 2007, s-au înregistrat la Calafat 44,3 grade Celsius. Aceasta este și temperatura maximă absolută a lunii iulie. În aceeași zi, au mai fost înregistrate temperaturi extreme și la alte stații meteo. La Bechet au fost 44,2 grade, iar la Băilești și Moldova Veche, 44 de grade.

Cu toate acestea, în lipsa unor verificări metodologice amănunțite, recordul de la Ion Sion continuă să dăinuie și să fie luat de bun. Iar o mică victorie a propagandei comuniste continuă să întipărească în mințile învățăceilor numele unui cine-știe-cine activist de partid.

ADVERTISEMENT