News

Adevărul despre imnul comunist de la Târgu Ocna. Ce variantă a cântecului ”Trei culori” s-a auzit de 1 Decembrie

Locuitorii orașului Târgu Ocna au avut parte de o deschidere specială a paradei de 1 Decembrie. Din boxe a răsunat o variantă a cântecului ”Trei culori.”
02.12.2021 | 17:22
Adevarul despre imnul comunist de la Targu Ocna Ce varianta a cantecului Trei culori sa auzit de 1 Decembrie
ADVERTISEMENT

Ziua de 1 Decembrie a fost prilej de bucurie pentru nenumărați români din toate colțurile țării și chiar de peste hotare. Ziua Națională a fost celebrată cu fast, atât cât s-a putut, prin prisma limitărilor impuse de pandemie.

Pe alocuri, însă, festivitățile zilei de miercuri s-au lăsat nu doar cu emoție, ci și cu amuzament, nervi sau frustrări, în funcție de orașul pe care alegem să îl privim.

ADVERTISEMENT

TAB-urile armatei par să nu fie în cea mai bună formă, chiar dacă au fost alese pe sprânceană pentru a fi admirate de publicul ce a venit să asiste la paradă. Cel puțin unul dintre ele a rămas împotmolit pe bulevard, astfel că a fost literalmente împins de la spate ca să repornească. La Cluj, jandarmii au uitat să defileze în sincron și astfel, imaginea lor a ajuns să facă valuri pe internet. Jandarmeria și-a cerut scuze pentru acest incident. La București, protestatarii l-au întâmpinat pe Iohannis cu un banner sugestiv: ”Iliescu a chemat minerii, Iohannis a chemat PSD-ul”, iar în aglomerația de la Alba Iulia, o jurnalistă a rămas fără portofelul din rucsac.

De la Târgu Ocna vine un alt episod care a iscat ceva controverse în online. Festivitatea de 1 Decembrie a avut discursuri diverse, a avut momente muzicale, dar a avut și o depunere de coroane. Poate că, în acest sens, festivitatea orașului băcăuan ar fi trecut neobservată. Deschiderea acesteia, însă, a luat prin surprindere, deoarece sărbătoarea Zilei Naționale a debutat cu ”Trei culori.”

ADVERTISEMENT

Trei culori… dar care dintre ele?

Având în vedere că subiectul comunismului este încă unul sensibil și foarte polarizant în România, e lesne de înțeles că nu poate fi considerată oportună intonarea cântecului ”Trei culori”, mai ales de 1 Decembrie. Totuși, ce s-a auzit, de fapt, din boxele instalate de Primăria Târgu Ocna pentru festivitatea de ieri?

Ascultând melodia în înregistrarea originală, e dificil să-ți dai seama care dintre variante este, de fapt, cea intonată. Totuși, o scurtă căutare pe YouTube și câteva încercări ne ajută să descoperim despre ce e vorba. Cei de la Târgu Ocna s-au oprit asupra celui de-al treilea link ce apare pentru căutarea ”Trei culori”, evitând primul link, ce te izbește încă din previzualizare cu ”nostalgia comunistă.” Nu s-au oprit nici la cel de-al doilea link, care transmite pe față că este ”Imnul României socialiste” și nu se ascunde sub titlul ”Cântec patriotic.”

ADVERTISEMENT

Ajunși la cel de-al treilea link, oficialii responsabili de festivități au fost convinși că totul este în regulă, având în vedere că titlul videoclipului este simplu ”Trei culori – Ciprian Porumbescu”, iar versurile ce apar pe ecran nu fac vreo trimitere similară cu cea din fostul imn de stat.

Din păcate, însă, nici această versiune nu este cea originală, ci este o struțo-cămilă care conține câteva elemente ale versurilor originale, dar și anumite adăugiri care n-au legătură cu comunismul, dar nici cu cântecul original.

ADVERTISEMENT

E drept, această variantă de ”Trei culori” care s-a auzit la Târgu Ocna de 1 Decembrie este o variantă cu iz patriotic, în care se cinstește steagul. Cel mai probabil, însă, dintr-un exces de zel referitor la cinstirea drapelului, responsabilii au ales să pună ”Trei culori” în deschiderea evenimentului.

Un exces de zel de bună-credință, dar greșit direcționat

Există mai multe variante ale cântecului, iar cea care a ajuns și imnul de stat are cele mai mari modificări, ridicând, desigur, ode pentru regim, cu versuri precum: ”Sîntem un popor în lume Strîns unit și muncitor” / ”Azi partidul ne unește Și pe plaiul românesc Socialismul se clădește Prin elan muncitoresc” / ”Iar tu, Românie mîndră, Tot mereu să dăinuiești Și în comunista eră Ca o stea să strălucești.”

Varianta pe care au auzit-o participanții la festivitățile din orașul moldovean nu are astfel de referințe, cel puțin în varianta audio propusă pentru ascultare, anume aceasta. Ultima strofă spune că ”Iar când, fraților, m-oi duce De la voi și-o fi să mor Pe mormânt atunci să-mi puneți Sfântul nostru tricolor.” Pe Wikipedia, aceeași variantă este încheiată astfel: ”Tricolorul e mîndria, Steagul roșu, flacăra, Înflorește România Socialistă, țara mea!” – această adăugire pare, însă, să fie una neoficială. Melodia ”Tricolorul” de pe un disc Electrecord din 1976 se încheie înaintea acestei strofe care apare în două variante total diferite.

Care este sursa acestei variante a cântecului, însă, nu este clar. Wikisource sugerează că originea este incertă, însă titrează că aceasta este ar fi o variantă alternativă a fostului imn de stat.

Ce este clar este că ce s-a auzit la Târgu Ocna nu este nici piesa cu versurile originale de la Ciprian Porumbescu și nici imnul României comuniste. Este o variantă a cântecului ”Trei culori” care e posibil să fi fost folosită în vremurile trecute, dar care nu face trimiteri către socialism și alte cele.

Din păcate, însă, alegerea pare să fi fost, per total, una neinspirată. Responsabilii aveau posibilitatea să aleagă chiar varianta originală a cântecului, melodia fiind cea de-a șaptea din rezultatele oferite de YouTube. Cineva a greșit, însă, iar rezultatul este cel de față.

Se spune că drumul către iad este pavat cu intenții bune, iar Ziua Națională de la Târgu Ocna pare să pună una dintre pavelele acestui drum.

ADVERTISEMENT