News

Adevărul despre Legiunea Străină, spus de un veteran român: “Nu te parașutează nimeni în junglă cu un cuțit”

De-a lungul vremii, în jurul celui mai cunoscut corp militar de elită din lume, Legiunea Străină, au apărut mai multe mituri. Un veteran român face dezvăluiri extrem de interesante
26.01.2023 | 07:06
Adevarul despre Legiunea Straina spus de un veteran roman Nu te parasuteaza nimeni in jungla cu un cutit
Un veteran român demontează miturile despre Legiunea Străină. Sursa foto: legionstories.com
ADVERTISEMENT

Nu cu mult timp în urmă, la Câmpia Turzii, mai mulți veterani ai celui mai cunoscut corp militar de elită din lume, reuniți în Asociația Legiunea Străină România (AALE România – Association des Anciens de la Légion Étrangère), au participat la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României.

Un veteran român demontează miturile despre Legiunea Străină

Printre foștii luptători s-a aflat și președintele AALE România, Bogdan Gârbovan (46 de ani). Acesta a stat aproape jumătate de viață în cel mai temut corp militar de elită din lume.

ADVERTISEMENT

A intrat în Legiunea Străină (LS) în 1997, ieșind la pensie după mai bine de 20 de ani. Pe 1 decembrie 2022, Bogdan și colegii lui au participat, în premieră, la Ziua Națională a României, la invitația primarului din Câmpia Turzii.

Bogdan spune că scopul asociației din care face ”este de într-ajutorare a foștilor soldați ai Legiunii”. Veteranii din AALE au o serie de cunoștințe și de prieteni pe care o pot folosi, la nevoie, pentru a-și ajuta colegii.

ADVERTISEMENT

Un scop extrem de important al asociației este de a demonta miturile existente în jurul acestei meserii, cele mai multe cu aspect peiorativ, recunoaște Bogdan Gârbovan.

Într-un interviu pentru Adevărul.ro, fostul luptător transmite publicului larg că una dintre cele mai mari confuzii în legătură cu LS este faptul că e considerată o armată de mercenari:

ADVERTISEMENT

LS e un corp special de elită al Armatei franceze și servește interesele Franței, la fel cum Armata română servește interesele României”, spune acesta.

Gârbovan demontează legenda care spune că militarii Legiunii sunt trimiși în cele mai sângeroase misiuni:

ADVERTISEMENT

”LS merge acolo unde merge și Armata franceză. Nu întotdeauna deschide teatrele de război, depinde. Sunt momente și momente. Armata franceză e, acum, formată din profesioniști. Toți suntem voluntari, toți urmăm deciziile șefilor”.

Fostul luptător român din Legiunea Străină: “Nu te parașutează nimeni în junglă cu un cuțit”

În spațiul public, în special pe internet, circulă mai multe teorii cu privire la antrenamentele dure ale luptătorilor din Legiune. Se spune că ei ar fi lăsați în junglă sau în deșert și trebuie să se întoarcă singuri, punându-și viețile în pericol.

”Într-adevăr, avem stagii de pregătire, stagii de supraviețuire, dar acestea se fac organizat, ești pregătit înainte, există un medic în caz de ceva.

Nu te parașutează nimeni în jungla amazoniană cu un cuțit și zice: Trebuie să faci 500 de kilometri până la bază și dacă vii… vii, dacă nu… nu”, explică românul.

Fostul luptător din țara noastră recunoaște că știe foști colegi care, după ce și-au încheiat misiunea în Legiune, au aderat la grupări precum Blackwater, Wagner sau Legiunea Străină Ucraineană. Gârbovan punctează că acest lucru nu are legătură cu LS.

Mai mult, foștii luptători LS care și-au îndeplinit stagiul ajung pensionari ai statului francez. În Legiune există  un departament care se ocupă de reconversia militarilor pentru viața civilă, asigurând pregătirea în diferite alte joburi.

ADVERTISEMENT