Ce se întâmplă cu adevărat până când legumele și fructele românești ajung pe mesele noastre? Se pare că fermierii folosesc din ce în ce mai multe pesticide pentru a-și salva recolta.
Realitatea din agricultura românească este că pesticidele sunt indispensabile în cultivarea legumelor și fructelor, spune un specialist. Acestea au devenit o parte integrantă din procesul de producție agricolă din România.
Potrivit lui Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău, pesticidele sunt absolut necesare în agricultura modernă, fiind „aproape imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste substanțe”, scrie agrointel.ro.
Partea proastă este că aceste substanțe chimice se acumulează treptat în fructe și legume, provocând numeroase probleme de sănătate, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari. De aceea, cercetătorul buzoian le recomandă cumpărătorilor să fie vigilenți și să se informeze despre originea și modul de cultivare a produselor.
”Atunci când vorbim de pesticide, ne gândim la un grup mai larg de substanțe care sunt folosite în agricultură. Ne gândim la erbicide, ne gândim la fungicide, ne gândim la insecticide și, sigur, și la alte substanțe care au un rol dublu, inclusiv de fertilizanți, în agricultură.
Aceste pesticide sunt folosite pe scară largă, pentru că vorbim, pe de o parte, iată, de sănătatea populației, de sănătatea omului, dar agronomul se gândește la sănătatea plantelor și aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste pesticide, fie că vorbim de combaterea bolilor și dăunătorilor, fie că vorbim de combaterea buruienilor”, a explicat specialistul Costel Vînătoru, la Talk B1 cu Irina Petraru, potrivit agrointel.ro.
Siguranța consumatorilor este teoretic protejată prin clasificarea strictă a pesticidelor pe grupe, în funcție de toxicitate: “extrem de toxice”, “foarte toxice”, “toxice” și “mai puțin toxice”. Cele din primele trei categorii nu pot fi folosite de oricine, fiind necesare avize speciale pentru manipularea și aplicarea lor.
Pericolul pentru sănătatea consumatorilor apare când aceste substanțe sunt folosite excesiv sau incorect. Vînătoru recunoaște că mulți cultivatori români sunt nevoiți să aplice pesticide mai intens decât ar fi recomandat, presați de problemele tot mai mari cu bolile și dăunătorii.
„Medicii ne-au atras atenția și sunt studii făcute că se creează doze cumulative în plante, și ajung în mâncare și foarte multe probleme de sănătate vin din cauza acestor substanțe. Dar lumea științifică încearcă să găsească soluții ca să nu mai folosim aceste substanțe dar foarte greu. Ceea ce este grav este că noi nu avem niște instituții puse la punct la nivel național care să vegheze la respectarea normelor de biosecuritate”, a mai declarat cercetătorul.
Absența unor instituții naționale eficiente care să monitorizeze respectarea normelor de biosecuritate duce la apariția unor dăunători extrem de periculoși. Ei nu pot fi controlați eficient nici măcar prin metodele chimice actuale.
Mai mult decât atât, apar și unele boli ale plantelor care nu existau în trecut. De aceea, fermierii sunt nevoiți să folosească tot mai multe pesticide pentru a-și salva culturile, creând astfel un cerc vicios în agricultura românească.