În ultimele zile au apărut în spațiul public știri despre o presupusă provocare ce ar circula pe TikTok sub hashtagul #ParacetamolChallenge și în cadrul căreia tinerii ar fi provocați să consume cât mai multe comprimate din popularul medicament pentru a vedea cine stă cât mai multe zile în spital. Deși pericolul supradozei de paracetamol este unul foarte real, provocarea nu există pe rețelele de socializare. Este doar o farsă care circulă periodic în spațiul public.
Mai mulți medici au emis avertizări cu privire la pericolul supradozelor de paracetamol, iar Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a cerut vineri informații privind numărul de cazuri de supradoză.
Reprezentanții TikTok au transmis că au investigat situația și nu au „găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că o astfel de provocare există pe TikTok sau că acest tip de conținut ar fi fost sau este în trending pe platformă”.
„Relatările care susțin existența și popularitatea unei ‘Provocări Paracetamol’ pe TikTok sunt complet nefondate. Nu există nicio dovadă că un astfel de conținut ar fi existat vreodată sau că ar fi fost în trending pe platformă.
Deși această provocare nu a fost niciodată un trend, TikTok a blocat proactiv hashtag-ul relevant din sugestiile de căutare. Această măsură preventivă a fost luată pentru a împiedica răspândirea dezinformării, nu ca o recunoaștere a existenței provocării”, a transmis Piotr Żaczko, TikTok Comms Manager, CEE.
Știrile și avertismentele specialiștilor și autorităților nu au circulat doar în România, ci și în Franța, Elveția, Bulgaria, Polonia sau Marea Britanie. Dar ”Provocarea Paracetamol” nu este un subiect nou. Relatările despre provocarea care ar circula pe rețelele sociale datează cel puțin din 2015, cu un an înainte de apariția TikTok.
Tot din 2015 datează și primele rapoarte ale organizațiilor specializate în fact-checking, care arată că nu a existat o astfel de provocare pe vreo rețea socială și că ”Paracetamol Challenge” este doar o farsă.
Mai mult, la originea hastagului #ParacetamolChallenge sub care ar circula ”Provocarea Paracetamol” ar fi o farsă a unui adolescent din Scoția care a vrut să-și promoveze o compilație de muzică pe platforma de streaming SoundCloud, după cum a arătat un material de fact-checking publicat de Daily Dot în mai 2015.
Tot în mai 2015 au ajuns la concluzia că provocarea este doar o farsă publicații precum Snopes, The Washington Post, Vice sau Australian Journal of Pharmacy.
Cele mai recente materiale în care se demonstrează faptul că ”Paracetamol Challenge” nu există au fost realizate în urmă cu aproape un an, în martie 2024, de publicația poloneză Demagog și în acest an, în urmă cu doar patru zile de celebra publicație franceză Libération.
Dacă în 2015 informațiile despre presupusa provocare au avut ca punct de pornire Scoția, cele mai recente alerte par să vină dinspre Belgia, propagându-se pe larg în presa franceză, care a citat chiar decesul unei fete de 10 ani din SUA în urma unei supradoze de paracetamol drept consecință a provocării.
Numai că, deși într-adevăr o tânără a decedat în SUA în urma unei supradoze cu acest medicament, tragedia s-a produs în 2011. Motivele pentru care fata de 19 ani a înghițit 20 de pastile nu au nicio legătură cu o provocare pe vreuna dintre rețelele de socializare, ci cu o decepție sentimentală a tinerei, a precizat tatăl ei pentru BBC.
Totuși, faptul că o astfel de provocare nu există în social media nu înseamnă că adolescenții nu ar putea încerca să ia parte la un astfel de demers în încercarea de a își crește reach-ul pe aceste rețele.
Paracetamolul este deosebit de periculos deoarece este ușor disponibil în cantități mari fără prescripție medicală. Așa cum au avertizat mai mulți medici precum doctorul Gabriel Tatu-Chiţoiu, doctorul Mihai Craiu, doctorul Radu Țincu sau doctorul Tudor Ciuhodaru, administrarea unei doze mai mari de Paracetamol decât cea recomandată în prospect este foarte periculoasă pentru sănătate și viață.
Cel mai mare pericol în cazul supradozajului de paracetamol este asociat cu efectul său hepatotoxic, adică dăunător ficatului.
„Care e riscul înghițirii pastilelor de paracetamol ‘fără număr’? Este unul extrem – MOARTEA sigură! La doze mai mari decât 200mg/kg paracetamolul este letal.
Semnele de toxicitate apar la doze mai mari de 100mg/kg și constau în lezarea acută a ficatului, apărând insuficiență hepatică fulminantă, cu sângerări masive, edeme, icter, instabilitate circulatorie sau comă.
Din fericire există antidot, acetilcisteina. Dacă este administrată la timp pacientul poate supraviețui. Dacă nu, ar putea apărea decesul în 4-10 zile”, a explicat medicul Mihai Craiu.
Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat și cum se manifestă supradoza de paracetamol. Acesta a mai precizat că unul dintre riscuri este cel de a nu primi tratamentul salvator la timp din cauză că, uneori, simptomele supradozei pot apărea târziu.
„Supradoza se manifestă prin paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10 g, într-o singură priză sau doze de peste 150 mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave.
Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie și este manifestă după 2-4 zile”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, dr. Tiberiu Tudor, medicul șef al UPU SMURD Bistrița, a atras atenția asupra faptului că intoxicația cu Paracetamol este una dintre cauzele frecvente de transplant hepatic și chiar de deces.
„Dragi părinți, Paracetamolul este un medicament cu indicație pentru stările febrile și durere. Acest medicament este disponibil în fiecare casă. Prin urmare, accesul copiilor dumneavoastră la acest medicament, este facil. (…)
Intoxicația cu Paracetamol este una din cauzele frecvente de transplant hepatic, chiar deces! Vă rugăm să alocați timp pentru a discuta cu copiii dumneavoastră despre riscurile supradozajului cu medicamente.
Copiii se află de multe ori în fața unor provocări la care, din motive multiple, reacționează exagerat. Noi suntem datori să le oferim dragoste, încredere și protecție!”, a declarat dr. Tiberiu Tudor, citat de Bistrițeanul.