Life

Adevărul despre pateul și cârnații de post. Ce ingredient conțin și de ce sunt atât de buni, de fapt

Care e adevărul despre pateul și cârnații de post ori alte produse vegetale? Ce ingredient conțin de au un gust atât de bun și înlocuiesc carnea ușor?
09.07.2024 | 13:37
Adevarul despre pateul si carnatii de post Ce ingredient contin si de ce sunt atat de buni de fapt
Adevărul despre pateul și cârnații de post. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sigur ai încercat și tu măcar o dată pateul ori cârnații de post. Ce ingredient conțin însă și de ce sunt atât de buni? Multe persoane îi consumă în momentul în care vor să înlocuiască produsele care au la bază carne.

Adevărul despre pateul și cârnații de post

După cum știm prea bine deja, produsele vegetale, ori cele de post, conțin înlocuitori de carne pe bază de plante. Este însă un astfel de aliment o alegere chiar atât de sănătoasă? Rezultatele unui studiu recent sunt îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Un studiu efectuat recent evidențiază câteva detalii interesante despre pateul, cârnații de post, ori alte produse vegetale. Aici vorbim în special despre orice produs care are la bază înlocuitor de carne.

Aceste produse sunt în realitate ultraprocesate și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Cercetătorii avertizează că un consum regulat poate crește riscul de boli cardiovasculare și poate duce în timp și la situații mai grave, scrie Scientificamerican.

ADVERTISEMENT

Iar din lista de alimente periculoase nu fac parte doar pateul și cârnații vegetali ori alte produse pe care le consumăm la masă. În aceeași categorie regăsim chiar și pizza congelată, sucurile, dar și unii biscuiți.

Ce ingredient conțin și de ce sunt atât de buni

Studiul a avut ca scop identificarea alimentelor care reprezintă un pericol pentru sănătate. Deși mulți consideră că dacă evită carnea, ori alte produse din comerț sunt ”în siguranță”, adevărul este altul.

ADVERTISEMENT

Înainte de toate trebuie menționat faptul că alimentele ultraprocesate sunt cele periculoase. În cazul acestora, ingredientele originale ajung să fie modificate. Astfel, produsul final suferă o transformare industrială.

Iar aici regăsim supe instant, dar și prăjituri din comerț. Aceste produse sunt, din păcate și cele mai delicioase. De altfel acest lucru se datorează și ultraprocesării, dar și a unor aditivi.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum să îți dai seama ce să mănânci? Specialiștii spun că este foarte simplu. „O regulă generală este să te gândești la un aliment pe care nu l-ai putea pregăti în propria bucătărie, fie din cauza substanțelor chimice, fie din cauza mașinilor industriale necesare pentru a-l pregăti”, spune Evangeline Mantzioris, cercetător și dietetician la Universitatea din Australia de Sud, care nu a fost implicată în studiu.

Astfel, fie că vorbim despre pateul, cârnații de post, ori alte alimente de post care sunt delicioase, e important să fim conștienți și de pericolul la care ne expunem când le consumăm. Acestea vin cu riscuri mari pentru sănătate.

Cercetătorii spun că dovezile adunate în cadrul studiului sunt suficiente. Alimentele ultraprocesate pot duce la boli cardiovasculare în timp. Iar din păcate, vegetarienii, dar și veganii, ajung să consume mult mai multe astfel de alimente, fără ca măcar să își dea seama.

Deși consideră că sunt sănătoase, având la bază plante, adevărul este altul. Astfel, e esențial să citim eticheta unui produs înainte de a-l achiziționa, astfel încât să nu ne expunem în fața unui pericol.

ADVERTISEMENT