News

Adevărul despre relația lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Cei doi ar fi avut un copil

15.01.2021 | 12:40
Adevarul despre relatia lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle Cei doi ar fi avut un copil
Mihai Eminescu a avut un copil cu Veronica Micle. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune adevărul despre relația de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, o poveste cu adevărat impresionantă. Se știe că cei doi s-au cunoscut în Viena. Poetul avea doar 22 de ani și era student la filozofie într-un oraș de vis. 

Era anul 1872 și Veronica a ajuns în capitala austroungară pentru a-și trata o boală de piele. Era căsătorită deja de opt ani și avea doi copii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, piedicile morale au căzut pe rând. Mai întâi timid, apoi cu patimă, relația de amor avea să-și cimenteze aici fundația. Au urmat 17 ani plini de pasiune, intrigi, despărţiri şi reîmpăcări.

Cum s-a desfășurat relația de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle

Întorși în țară, cei doi n-au mai ținut cont de nimic. Preț de trei ani de zile, mai exact, în perioada 1874-1877,  Eminescu, în calitate de director al Bibliotecii Centrale din Iași, era o prezenţă constantă la seratele literare ale Veronicăi Micle.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, lumea a început să vorbească. Oamenii i-au surprins pe aceștia nu o dată în timpul unor întâlniri romantice în oraș. Bârfele s-au întețit și la un moment dat, Ștefan Micle, soţul cu 30 de ani mai în vârstă al Veronicăi, a primit scrisori anonime în care îi erau relatate cu lux de amănunte escapadele soţiei.

Sursa foto – facebook

Interesant este că Veronica a fost măritată mai mult cu forța, la vârsta de 14 ani, de mama ei. Micle i-a fost inițial profesor tinerei, la o școală de elită din Iași, acolo unde aceasta era ținută cu greu de părinți din cauza dificultăților financiare.

ADVERTISEMENT

Ștefan Micle a rămas impresionat de talentele tinerei și a făcut primii pași. Mama Veronicăi, o moaşă cu atestat universitar, a obligat-o pe aceasta să-şi lege destinul de al lui.

Două luni de iubire intensă la București ar fi dus la nașterea unui copil

Destinul celor doi putea să se schimbe definitiv în 1879 atunci când Ștefan Micle a încetat din viață. Doar că banii și distanța dintre Eminescu și Veronica și-au pus amprenta din plin. Cei doi amanți și-au scris mult, și-au promis clipe împreună, dar viața a fost grea pentru ei.

ADVERTISEMENT

Poate cele mai frumoase clipe ale relației, după cele de la Viena, au fost cele din toamna lui 1879. Atunci, Veronica şi Eminescu au petrecut împreună aproape două luni în Bucureşti. La un moment dat, aceștia discutau serios chiar și despre o căsătorie. Problemele financiare şi opoziţia de care s-au izbit în societate au dat toate planurile peste cap și încet, dar sigur iubirea a intrat într-un con de umbră.

„Draga mea Veronică,

Ca eu să nu-ţi scriu e de înţeles. Bolnav, neputând dormi nopţile şi cu toate astea trebuind să scriu zilnic, nu am nici dispoziţie de a-ţi scrie ţie, căreia aş vrea să-i scriu închinăciuni, nu vorbe simple.

Dar tu care ai timp şi nu eşti bolnavă să nu-mi scrii e mai puţin explicabil. Tu trebuie să fii îngăduitoare cu mine, mai îngăduitoare decât cu oricine altul, pentru că eu sunt unul din oamenii cei mai nenorociţi din lume.

Dar tu pentru aceasta nu trebuie să mă bănuieşti, tu rămâi cum ai fost şi scrie-mi. Tendinţa mea constantă va fi de a-mi împlini făgăduinţele curând ori târziu, dar mai bine târziu decât niciodată.

(…)Sunt atât de trist şi e atât de deşartă viaţa mea de bucurii, încât numai scrisorile de la tine mă mai bucură. A le suspenda sau a rări scrisorile tale m-ar durea chiar dacă n-ai mai iubi pe Emin. Scrie cu degetele pe cari le sărut”, îi scria Mihai Eminescu, în februarie 1880, Veronicăi Micle.

Eminescu, un iubit gelos pe Veronica Micle

Interesant este că din cele două luni de iubire cu Eminescu la Bucureşti, din toamna anului 1879 ar fi apărut chiar şi un copil. A vorbit pentru prima oară despre acest lucru chiar fiica Veronicăi. Copilul celor doi s-ar fi născut însă mort.

Anul 1882 i-a găsit pe cei doi împreună. Veronica Micle a revenit la București și cuplul a locuit pentru câteva luni în imobilul de pe strada Buzeşti, nr. 5. Maiorescu, Slavici şi Macedonski s-au opus însă din răsputeri iubirii lor, fiecare dorind să-și apropie grațiile Veronicăi.

Sursa foto – facebook

Puțină lume știe că relația dintre Eminescu și Micle a avut atât de multe întreruperi și pentru că poetul era extrem de gelos. Conform celor care i-au studiat pașii în viață, Eminescu își dorea ca Veronica să fie numai a lui și era deranjat de speculaţiile care făceau referire la infidelităţile acesteia.

Când i-a debutat boala care avea să-i aducă, în cele din urmă, chiar sfârșitul, Mihai Eminescu s-a schimbat definitiv. A plecat la tratament în Viena, apoi prin Italia, revenind într-un final la Iaşi, apoi la Botoşani. Din București, Veronica îi trimitea scrisori lungi în care îl implora să se întoarcă în capitală.

Cum s-au stins din viață Mihai Eminescu și Veronica Micle

În februarie 1889, Eminescu avea să fie internat definitiv în sanatoriul doctorului Şuţu, unde se va stinge la 15 iunie 1889. Interesant este că la înmormântarea marelui poet, Veronica Micle i-a pus pe piept o cunună de nu-mă-uita.

Retrasă la Mănăstirea Văratec, aceasta a înghițit o sticlă de arsenic. Cu trei zile înainte de a se omorî, ea a scris următorul poem, considerat biletul de adio:
 „O! Moarte vin de treci
Pe inima-mi pustie şi curm-a mele gânduri
S-aud cum uraganul mugind în grele cânturi,
Se plimbă în pustie mânat de aspre vânturi,
Mi-e dor de-un lung repaos… Să dorm,
Să dorm pe veci”

Vorbim despre o sinucidere premeditată, o sinucidere care a avut loc la fix 50 de zile după moartea iubirii sale, Mihai Eminescu, dar şi la 10 ani de la dispariția soţului său, Ștefan Micle.

ADVERTISEMENT