News

Adevărul despre roșiile tratate cu chimicale. Cum le recunoști pe cele care sunt bune și gustoase

Producătorii ne spun adevărul despre roșiile tratate cu chimicale. Cum să le recunoaștem pe cele care sunt bune și gustoase.
22.07.2021 | 07:52
Adevarul despre rosiile tratate cu chimicale Cum le recunosti pe cele care sunt bune si gustoase
ADVERTISEMENT

La fiecare vizită în piață sau la supermarket, roșiile se regăsesc constant pe lista de cumpărături a fiecăruia dintre noi. În permanență suntem în căutarea acelui gust autentic, care să ne ducă cu gândul la roșia clasică din grădină, sănătoasă și, mai ales, fără chimicale.

Producătorii din domeniu vin și ne expun adevărul despre roșiile tratate cu chimicale care, din păcate, se găsesc pe multe tarabe.

ADVERTISEMENT

Adevărul despre roșiile tratate cu chimicale

Odată ajunși în fața mărfii, ne este greu să le evaluăm când nu le putem gusta înainte, dar mai ales nefiind profesioniști în domeniu.

Specialiștii admit că, alături de marfa românească, pe piețe se găsesc frecvent roșii aduse din import fără gust, dar tratate chimic.

ADVERTISEMENT

Ştefan Ţuţuianu vine cu o informație esențială pentru români și oferă detalii despre roșiile care sunt tratate chimic, respectiv cele clasice, românești, fără ”îmbunătățiri”.

”Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată se coacă natural. Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine”, spune producătorul, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Acesta mai adaugă că, ”cele ajutate cu substanţe să se coacă sunt aproape trase la indigo. Aceeaşi formă, culoare şi consistenţă. Totuşi, pe lângă producătorii străini, există şi producători români care folosesc pesticidele şi alte substanţe pentru creştere fără limită, la ochi. Gustul roşiei este astfel alterat de chimicale”.

Care e diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu hormoni de coacere

Pentru a deosebit o roșie crescută natural de una forțată, prin fel și fel de fertilizanți și hormoni de coacere, specialiștii ne recomandă așa-numitul ”test al codiței”. Dacă aceasta nu e uscată, lemnoase, roșia e coaptă natural.

ADVERTISEMENT

În schimb, dacă în pulpă are un cerc alb, e semnul că a fost forțată să ajungă la acest stadiu de a fi pusă în vânzare.

”În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace.

Arată impecabil, dar, în interior, procesele fiziologice se dezvoltă în continuare. Pentru a recunoaşte o roşie sănătoasă mai întâi trebuie să facem testul codiţei. Aceasta nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpă are un cerc alb este semnul că a fost tratată cu diverse substanţe”, mai producătorul din Cuza Vodă pentru sursa citată.

Cum recunoaștem roșiile bune și gustoase din țară

În această perioadă, când pe piață găsim o multitudine de roșii venite din mai multe zone și țări, roșiile românești, cele deosebit de gustoase, sunt mai greu de găsit printre soiurile aduse din import.

Adevărul despre roșiile tratate cu chimicale. Cum le recunoști pe cele care sunt bune și gustoase. Sursa foto: hepta.ro

Roșiile cu cel mai bun gust sunt acelea crescute cu grijă, într-un mediu cât mai natural. Specialiștii ne spun că toate soiurile tradiționale de roșii au forme neregulate. Când vedem pe tarabă roșii din același soi, dar de diverse dimensiuni, cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță, putem fi siguri că sunt soiuri autohtone.

Pe de altă parte, roșiile din import sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase, ca trase la indigo, toate la fel de mari și de arătoase.

Roșiile românești mai sunt și crăpate, unele au nervuri evidente, au codițele strâmbe și chiar mici pete de la insectele care au atacat fructele înainte să se coacă.

Președintele Asociației Producătorilor de Legume, Gheorghe Vlad oferă sfaturi despre cum putem recunoaște legumele produse după tehnici tradiționale de producătorii autohtoni.

”Chiar dacă forma nu da gustul si calitatea, ea este un indiciu. De exemplu, roșiile românești sunt, de regula, neuniforme, spre deosebire de cele din import, care par “trase prin inel sau lucrate la strung”

Capacul galben este un indicator al zaharurile din fruct. Dacă acesta este foarte greu de sesizat, este foarte probabil că roșia să nu aibă gust. De exemplu, roșiile hibrid se coc până în dreptul codiței și nu mai păstrează zaharuri. Deci, capacul galben la o tomată nu trebuie privit ca un dezavantaj, dimpotrivă”, spune acesta, conform Gustos.ro.

ADVERTISEMENT