News

Adevărul despre starea lui Rudel Obreja. Ce au scris în raport medicii care l-au consultat în penitenciar. ”A primit trei injecții cu morfină într-o singură zi”

Rudel Obreja a slăbit câteva zeci de kilograme în 4 luni din cauza problemelor de sănătate și nu putea dormi, se arată în motivarea suspendării executării pedepsei cu închisoarea a fostului președinte al FRB.
22.08.2022 | 16:05
Adevarul despre starea lui Rudel Obreja Ce au scris in raport medicii care lau consultat in penitenciar A primit trei injectii cu morfina intro singura zi
Rudel Obreja a slăbit 20 de kilograme în perioada în care a stat în închisoare / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Mediaflux
ADVERTISEMENT

Rudel Obreja, condamnat la 5 ani de închisoare, alături de Elena Udrea, în dosarul ”Gala Bute”, a fost eliberat din închisoare pentru o perioadă de 3 luni, pentru a-și trata cele 5 probleme de sănătate de care suferă. Cea mai gravă: un cancer pancreatic în stare avansată, descoperit în urma unei analize CT, în data de 22 iunie 2022.

Rudel Obreja a slăbit 20 de kilograme în 4 luni

Obreja a pierdut 20 de kilograme în timpul detenției (aprilie – august 2022), din care 4 kilograme în ultimele 2 săptămâni petrecute după gratii, a arătat avocatul fostului șef al federației de box, conform motivării judecătorilor.

ADVERTISEMENT

”Arată că petentul a pierdut în greutate 20 de kg aşa cum este specificat în raportul de expertiză medico-legală, rectificând astfel ceea ce a susţinut la termenul anterior, când a menţionat că a pierdut 16 kg, apreciind că pierderea în greutate atât de dramatică se întâmplă pentru că organismul petentului nu mai poate să asimileze substanțele nutritive din mâncare, dar şi faptului că, în spital, alimentele primite nu sunt în concordanţă cu dieta pe care petentul trebuie să o respecte”, se arată în motivarea instanței, consultată de FANATIK.

Avocat: Lui Obreja i-au fost administrate 3 injecții cu morfină într-o singură zi

Apărătorul lui Obreja a mai arătat că acesta avea dureri ”peste media de suportabilitate” și că îi era administrată zilnic morfină. În data de 17 iulie 2022, medicii din penitenciar i-au administrat de 3 ori morfină în aceeași zi.

ADVERTISEMENT

”Arată că petentul are dureri peste media de suportabilitate, fiindu-i administrată morfină zilnic, în data de 17.07.2022 i-a fost administrată chiar de 3 ori, mai mult, înrăutățirea stării de sănătate are loc aproape instantaneu, ori în aceste condiţii, în cazul în care el se va afla în penitenciar, procedura pe care trebuie să o urmeze pentru a beneficia de servicii medicale, este una greoaie, ceea ce ar putea duce la consecinţe tragice pentru acesta”, se arată în documentul de motivare.

În plus, a arătat avocatul, Obreja suferea de insomnie și nu putea adormi decât dacă lua pastile, lucru menționat și în raportul medicului psihiatru, care a concluzionat că acesta are nevoie de ”medierea zilnică a familiei”.

ADVERTISEMENT

Efectele chimioterapiei nu puteau fi tratate în penitenciar

De asemenea, avocatul a arătat că efectele chimioterapiei pot fi devastatoare și imposibil de gestionat în interiorul penitenciarului.

”Arată că efectele chimioterapiei sunt numeroase, printre care, afectarea plămânilor, a tiroidei, pe lângă metastazele identificate, existând riscul ridicat de infecţie, toate aceste simptome neputând fi tratate în penitenciar. În concluzie, solicită admiterea cererii pentru ca petentul să aibă acces la un tratament adecvat, la un medic nutriţionist şi un psihoterapeut, iar în toată această perioadă dificilă să poată avea alături şi să trăiască cu demnitate”, a mai arătat avocatul lui Obreja.

ADVERTISEMENT

Comisie IML a dat un prognostic ”sever”

Situația medicală a lui Rudel Obreja a fost evaluată într-o expertiză medico-legală, la data de 22 iulie 2022, întocmită de Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” București. Concluzia unanimă a fost aceea că Obreja trebuie să urmeze un tratament în afara sistemului penitenciar.

”Comisia care a întocmit raportul de expertiză medico legală mai învederează că patologia grevă neoplazică pe care o prezintă petentul, cu prognostic sever, cu continuare de evoluţie loco regională şi la distanţă, impune pentru supravieţuire un tratament complex, de strictă specialitate, oncologic precum şi supraveghere medicală permanentă; care nu se pot realiza în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ci numai prin internare în clinici de profil, aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Se mai arată că, prin prisma afecţiunii grave, oncologice, cu impact asupra fondului imunitar şi a comorbidităţilor pe care le prezintă petentul; se creează permanent premisele unor decompensări ale echilibrului biologic, tratabile numai în mediul spitalicesc, încât, este oportun ca îngrijirile medicale să nu fie realizate în stare de detenţie”, se mai arată în motivare.

Procurorul a fost de acord cu întreruperea pedepsei

Inclusiv procurorul de ședință a apreciat că ”cererea formulată îndeplinește condițiile legale prin care se propune întreruperea pedepsei”.

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au admis, pe 22 iulie, cererea de întrerupere a pedepsei solicitată de Rudel Obreja, pentru o perioadă de 3 luni, în vederea urmării unui tratament medical pentru afecțiunile grave de care suferă.

Rudel Obreja ar putea scăpa definitiv de condamnarea în dosarul ”Gala Bute”

În paralel, Obreja a făcut o contestație la executare, la Curtea de Apel București, iar în cazul în care îi va fi admisă, el poate scăpa definitiv de condamnare. Următorul termen este stabilit pe 30 august 2022.

La începutul lunii aprilie, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”, același în care Elena Udrea a primit 6 ani cu executare.

Anterior, el a mai efectuat 7 luni de închisoare, în 2018, însă a fost eliberat după ce i-a fost admisă contestația referitoare la completul de 5 judecători care a dat sentința. Dosarul a fost rejudecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a reconfirmat decizia anterioară a instanței.

ADVERTISEMENT
Tags: