Pandemia de coronavirus nu a oprit chiar toate afacerile. Afectată din plin de COVID-19, Italia a pus pe „hold” pentru o scurtă perioadă motoarele după care a înțeles că economia trebuie menținută pe o linie de plutire pentru ca oamenii să supraviețuiască.
În caz contrar, țara risca să se prăbușească. Și exemplu a venit chiar din interior, din câteva sătucuri care sunt aproape de colaps și pe care primarii se chinuie să le reînvie.
De aici a plecat și ideea de un milion de euro, o idee care a devenit virală în scurt timp pe internet. Vorbim despre case de vânzare cu 1 euro bucata, case localizate în diverse așezări din Italia și care au atras instantaneu atenția multor oameni din întreaga lume.
Se încerca în acest fel readucerea la viața a satele abandonate ale Italiei. Programul, unul care care poate fi găsit în localitățile din întreaga țară, oferă de obicei case care au nevoie de un nou proprietar, dar mai ales, atenție, și de o renovare aproape totală.
Puțină lume a înțeles acest aspect și mulți s-au lăsat vrăjiți de imaginile spectaculoase pregătite de agențiile de publicitate plătite și ele cu bani frumoși.
Aceste proprietăți sunt vândute, într-adevăr, la prețul simbolic de 1 euro, în speranța repopulării zonei și a reconstruirii comunității locale.
Sunt mai multe primării care au scos la vânzare asemenea proprietăți. Astfel, cine se gândește să devină proprietar în Italia cu acte în regulă are la dispoziție chiar Sardinia.
Discutăm despre orașul Sassari de pe celebra insulă, un oraș în care primarul dorește să dea o nouă viață centrului istoric. Deocamdată, aici se află un număr tot mai mare de ruine și case abandonate.
Sicilia s-a înscris și ea pe listă cu Troina. Un sat medieval care a cunoscut o depopulare masivă în ultimii ani de zile. Americani, englezi și chiar câțiva români s-ar fi interesat de condițiile programului sicilian. Mulți au întrebat, puțini au și cumpărat însă.
În Pietramelara din regiunea Campani, edilul speră ca noii proprietari să investească serios și să deschidă afaceri. Se urmărește un plus pe piața pensiunilor sau a restaurantelor având în vedere potențialul turistic al zonei.
Deși prețul de vânzare pentru fiecare dintre case este de doar 1 euro, costul real pentru a deține oricare dintre aceste case este unul uriaș.
Concret, cine vrea să cumpere o casă în Italia în urma programului de 1 euro trebuie să aibă, mai întâi de toate, cinci mii de euro bani disponibili. Suma aceasta merge într-un depozit administrat de primăria localității pe raza căreia se cumpăra casa.
Așadar, vorbim deja despre cinci mii plus un euro. Mai mult de atât, într-o proporție covârșitoare, satele care au intrat în program au și o condiție fermă de la care nu se abate nimeni.
Este imperios necesar ca locuința achiziționată să fie renovată în următorii trei ani de zile. Dacă nu se întâmplă lucrul acesta, proprietarul pierde depozitul de cincii mii de euro, dar și casa.
Conform noilor proprietari există condiții aparte și în privința renovării. Astfel, aceasta poate costa între 100 de euro și 700 de euro pe metru pătrat. Pentru că dimensiunile caselor variază de la 11 la 190 de metri pătrați, costul total al renovărilor poate ajunge și la 133.000 de euro.
Nu a mai durat mult până când au apărut și proprietari în satele aproape depopulate ale Italiei. Doar că oamenii au cam început deja să se plângă pe internet și să le atragă atenția tuturor asupra capcanelor.
Unii dintre ei spun că renovarea trebuie făcută conform primarilor, nu a gustului propriu. Mai exact, cumpărătorilor li se permite să facă tot ce vor în interiorul caselor lor, însă fațadele trebuie păstrate așa cum sunt.
Surprize, surprize, însă la magazine, oamenii au constatat prețuri uriașe pentru refacerea exteriorului caselor. De asemenea, în mediul online, cei care au cumpărat deja au postat mai multe filmulețe cu stadiul în care se află casele de 1 euro.
Oamenii se plâng și spun că este nevoie de zeci de mii de euro pentru a face casele locuibile. De altfel, filmările par să le dea dreptate. În imagini se pot observa case aflate la limita ruinelor. Pereți crăpați, pereți căzuți, încăperi care trebuie să treacă prin reparații capitale și acoperișuri lipsă fac parte din peisajul caselor de 1 euro.