News

Adevărul nespus despre atentatele din 11 septembrie 2001. 19 ani de când s-a schimbat lumea!

11.09.2020 | 00:31
Atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat lumea. Sursa foto - twitter
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 19 ani de când s-a schimbat lumea! Definitiv. Adevărul este că atentatele din 11 septembrie 2001 au marcat istoria Statelor Unite ale Americii și au rescris viețile a mii de oameni. Din păcate, nu puțini au fost cei care au murit într-o zi pe care omenirea a făcut eforturi uriașe să o înțeleagă.

Nu a reușit și nici nu avea cum. Multe adevăruri nespuse zac, probabil, în așteptarea momentului oportun, în timp ce sute de teorii ale conspirației și-au făcut loc încet, dar sigur prin cotidian. Un cotidian zdruncinat serios, o normalitate care și-a schimbat într-o clipă întreaga fundație și definiție.

ADVERTISEMENT

Pe 11 septembrie 2001, nu mai puțin de 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri care urmau să ajungă în mai multe destinații de pe costa de vest a Statelor Unite. Teroriștii n-au ezitat și au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York.

Adevărul nespus despre atentatele din 11 septembrie 2001

Adică în simbolul unui oraș considerat o adevărată chemare, în inima unei metropole care oferea ora exactă și în sufletul și pântecul unei națiuni considerată cea mai puternică de pe planetă.

ADVERTISEMENT

Al treilea avion avea să fie prăbușit în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion a căzut pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să repreia controlul aparatului de zbor din mâinile teroriștilor.

Urmează minute grele, momente pe care întreg mapamondul le privea în breaking news și refuza să le creadă și să le înțeleagă. La ora 9.59 dimineața, turnul de sud al WTC se prăbușește. Totul a durat doar câteva secunde. La 10.28 cade și turnul de nord. Adevărul crunt din acele momente părea ceva de neconceput, chiar dacă se desfășura în fața ochilor întregii planete.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 2977 de oameni nu mai ajung niciodată acasă. Femei, bărbați, copii, rude, prieteni, necunoscuți. Oameni. Unii mor în timpul exploziilor, alții în incendiile care au avut loc în clădire. Majoritatea dintre ei își pierd viața în timpul prăbușirilor. Puțini aleg chiar să se arunce în gol, într-o cădere soră cu moartea.

Doar 291 de cadavre au fost recuperate în stare “intactă” de la locul atentatelor. Pentru restul, urmează calvarul ADN-ului și așteptării. Adevărul trist, însă, este că mulți morți vor rămâne neidentificați pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Bilanţul morților l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

De altfel, muncitorii au căutat printr-un milion de tone de moloz pentru a găsi obiectele personale ale victimelor. La final au fost strânse nu mai puțin de 65.000 de obiecte, inclusiv 437 de ceasuri şi 144 de verighete.

11 septembrie 2001. Ziua în care s-a schimbat lumea

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Cincisprezeze dintre cei 19 oameni implicaţi în atentate proveneau din Arabia Saudită, restul erau din Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Liban. Unii au locuit o perioadă în Europa şi au putut să se integreze cu uşurinţă în Statele Unite.

Drama americanilor nu s-a terminat aici. Conform studiilor făcute după atentate, consumul de alcool în Manhattan a crescut cu 25%, faţă de perioada similară a anului anterior.

Şi consumul de ţigări a fost mai mare cu 10% iar cel de marijuana cu 3,2%, imediat după atacuri. De altfel, atacul terorist de la 11 septembrie nu a schimbat numai viaţa celor din New York. La puțin timp distanță, Statele Unite au pornit lupta împotriva talibanilor.

Urmează războiul din Afghanistan și Patriot Act. Un document care permite îngrădirea temporară a drepturilor cetăţenilor. Printre altele, bibliotecile sunt obligate, prin lege, să transmită autorităţilor informaţii detaliate despre împrumuturile de cărţi sau cercetările online ale vizitatorilor.

Mai mult de atât, accesul în Statele Unite se face numai în baza unui paşaport imposibil de falsificat. Nu se termină aici – regimul de la Bagdad, condus de Saddam Hussein, este declarat un pericol pentru Statele Unite și Casa Albă primește aprobarea unui atac armat în Irak.

Interesant este că au existat mai multe incidente înainte de atacurile din 11 septembrie care au sugerat că urmează un atentat de proporţii. Printre acestea se numără atentatul din 1993 de la World Trade Center, atentatele din 1998 de la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, atacul din 2000 asupra USS Cole, care era ancorat în Yemen. CIA i-a urmărit chiar pe o parte dintre atentatorii din 11 septembrie, pe teritoriul Statelor Unite, pentru că erau suspectaţi că reprezintă o ameninţare pentru securitate, dar autorităţile nu au acţionat pe baza acestor informaţii.

Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe ben Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.

ADVERTISEMENT