News

Adevărul șocant din spatele campaniei la prezidențiale: ”80% dintre sondaje sunt fake”. Dezvăluirile lui Remus Ioan Ștefureac, director INSCOP

Remus Ștefureac a spus tot adevărul despre multele sondaje din timpul campaniei la prezidențiale. Șeful INSCOP explică manipularea
15.04.2025 | 20:36
Adevarul socant din spatele campaniei la prezidentiale 80 dintre sondaje sunt fake Dezvaluirile lui Remus Ioan Stefureac director INSCOP
Remus Ștefureac a explicat de ce sunt false majoritatea sondajelor de opinie din campania prezidențială / sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În plină campanie electorală, Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP, a spus adevărul din spatele sondajelor în contextul alegerilor prezidențiale. Acesta explică în ce fel sunt manipulați românii prin cifre.

Cum pot fi „furate” voturile românilor la prezidențiale prin sondaje de opinie

Invitat la Testul Puterii cu Denise Rifai, Remus Ștefureac a vorbit despre sondajele care dau drept câștigători ai primului tur al alegerilor prezidențiale diverși candidați. Directorul INSCOP a explicat cum sunt făcuți românii să se ia după cifre care, în marea lor majoritate, sunt false.

ADVERTISEMENT

„Am niște prieteni, se joacă de a jurnalist pentru garsonieră și se declară și ei jurnalist, deși poate se înregistrează cu telefonul și spun că fac un film pe TikTok și sunt jurnaliști. Cam așa e și cu sondajele acestea pe care le vedem. O spun cu toată responsabilitatea. 80% dintre ele sunt niște fake-uri. Sunt pur și simplu niște advertoriale de campanie electorală. Fac și facem la INSCOP sondaje de prin 2013 și le-am făcut foarte bine. Le-am comparat cu rezultatele voturilor, de cele mai multe ori au ieșit în marjele cele mai bune.

Atunci când publici cifre cosmetizate în legătură u un candidat e ca și cum te trezești dimineața, nu arăți foarte bine, te uiți în oglindă și zici vai, ce frumos sunt și ieși afară și te gândești că ești frumos că ți-ai zis tu asta. Evident că o astfel de imagine falsă nu va muta voturi niciodată. Experiența de până acum ne arată foarte clar și poate cel mai bun exemplu sunt alegerile turul întâi din 2024”, a afirmat Remus Ștefureac la Testul Puterii, emisiune disponibilă în fiecare zi de marți, miercuri și joi de la ora 18:00, doar pe FANATIK.ro.

ADVERTISEMENT

Adevărul șocant din spatele sondajelor din campania la prezidențiale

Directorul INSCOP a explicat cum, încă din primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, ar fi trebuit ca românii să își dea seama că sondajele nu fac altceva decât să contureze o realitate falsă dorită doar de către cei care se vor a fi câștigătorii cursei pentru fotoliul de la Cotroceni. Mai mult, astfel de sondaje nu pot face ca voturile să fie simțitor mutate de la un candidat la altul.

„Cu trei zile înainte de alegeri am văzut o grămadă de sondaje, vreo trei au fost care ieșeau cu sondaje cu scoruri duble la un candidat, la candidatul PNL. În final a fost același 9%. Scorurile umflate, scorurile exagerate nu mută votul. Nu conving un cetățean să se mute dintr-o parte în alta. Și vorbim de mase mari de oameni. Se poate întâmpla, însă efectul este marginal. Adică irelevant în economia unei astfel de confruntări, numărul de votanți care ar putea fi mutat de la un candidat la altul din cauza faptului că, cu trei zile înainte, a apărut un sondaj în care acel candidat a apărut un fel de Făt-Frumos, deși săracul nu era absolut deloc în această postură”, a declarat expertul la emisiunea ce poate fi vîzută și pe canalele oficiale de Facebook și YouTube ale FANATIK.ro.

ADVERTISEMENT

Când și cum pot fi folosite și utile sondajele de opinie

Remus Ștefureac a vorbit și despre modalitățile prin care poate fi folosit un sondaj de opinie și contextul cel mai potrivit.

ADVERTISEMENT

„Singura strategie eficientă în care poți să utilizezi sondajele ca instrument de campanie electorală este aceea utilizată, de exemplu, la alegerile locale de Nicușor Dan. El a ieșit cu un sondaj atunci în care, real, corect, în care domnul Piedone era puțin în față. În astfel de situații, dacă reușești cumva să-ți sperii baza electorală, care e într-o oarecare letargie, să o trezești un pic la viață și, evident, să te voteze, da, atunci sondajele pot fi utilizate ca instrument de a speria electoratul și, evident, de a-l mobiliza. Altfel, când ieși cu astfel de cifre, care, repet, sunt un fel de numere pe steroizi, dar care nu reflectă nicio realitate, această chestiune nu ajută pe nimeni.

Într-adevăr, produc confuzie în opinia publică și fac un foarte mare rău, până la urmă, unor elemente fine care reglează jocul democratic. Sondajele de opinie au un rol și responsabilitatea de a face sondaje de opinie e importantă într-o democrație. Nu doar în România, în orice democrație. Și nu doar în alegeri. Sondajele de opinie făcute științific reprezintă singura modalitate prin care vocea cetățenilor, preocupările, temerile, îngrijorările lor pot fi aduse în fața cetățenilor. Preocupările lor pot fi aduse în fața decidenților și ei își pot regla politicele publice și în funcție de așteptările și nevoile cetățenilor. Nu doar din patru în patru ani. Nu consulți populația doar din patru în patru ani”, a mai explicat Remus Ion Ștefureac la Testul Puterii cu Denise Rifai.

Adevărul șocant din spatele campaniei la prezidențiale