News

Adevăruri nespuse despre noua lege a asociaţiilor de proprietari. Ce drepturi are, de fapt, preşedintele de bloc şi care sunt locatarii scutiţi de la plata amenzilor

Adevăruri nespuse despre noua lege a asociaţiilor de proprietari. Ce drepturi are, de fapt, preşedintele de bloc şi locatarii care sunt scutiţi de la plata amenzilor.
14.05.2023 | 08:30
Adevaruri nespuse despre noua lege a asociatiilor de proprietari Ce drepturi are de fapt presedintele de bloc si care sunt locatarii scutiti de la plata amenzilor
Adevăruri nespuse despre noua lege. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Adevăruri nespuse despre noua lege a asociaţiilor de proprietari. Ce drepturi are, de fapt, preşedintele de bloc şi locatarii care sunt scutiţi de la plata amenzilor. Omul de rând care trăiește la bloc are de respectat mai multe reguli, pentru ca toată lumea să fie mulțumită și împăcată.

Adevăruri nespuse despre noua lege a asociaţiilor de proprietari

În caz contrar, spune legea bunului simț, asociațiile de proprietari pot stabili amenzi și pot sancționa oamenii care nu dau dovadă de bună creștere sau adaptare la viața la bloc. Cu toate acestea, puțină lume știe că aceste amenzi sau sancțiuni nu sunt chiar atât de ușor de aplicat.

ADVERTISEMENT

Practic, oricâte amenzi ar propune și inventa o asociație, doar statul are dreptul de a amenda cetățenii. Astfel că pe lângă amenzile contravenționale și cele penale, o asociație de proprietari nu prea are ce să facă atunci când un locatar nu respectă anumite reguli. Practic, amenzile penale sunt acelea date în procesele penale, când o persoană preferă să plătească sute de mii de lei amendă pentru a nu sta la închisoare.

Amenzile contravenționale sunt cele mai comune, de cele mai multe ori fiind rutiere, iar agentul constatator e polițistul. Conform avocatnet.ro, există amenzi în Legea nr. 196/2018, Legea asociațiilor de proprietari, pe care oricum nu le pot aplica vecinii, administratorul sau președintele de bloc, ci doar agenții constatatori. Majoritatea au legătură cu momentul în care un vecin îi deranjează pe locatari. De altfel, Legea nr. 61/1991 prevede clar care sunt amenzile prevăzute pentru tulburarea liniștii și care ar fi orele de liniște (pe care puțină lume le respectă la bloc).

ADVERTISEMENT

Ce drepturi are, de fapt, președintele de bloc

Practic, asociația poate inventa orice tip de amendă, cum ar fi cea de 1.000 de lei pentru cine parchează ilegal, sau 50 de lei pentru cine arunca pe jos o floare, însă în realitate aceste amenzi nu au nicio valoare și nu pot fi impuse. Practic, oricine poate fi amendat doar de organele statului, dacă infracțiunea comisă chiar apare în lege.

Așadar, niciun locatar nu poate fi obligat să plătească amenzi inventate de asociația de proprietari, fără un motiv evident. Asta, pentru că niciodată asociația de locatari nu va avea forța de constrângere a statului. În consecință, locatarul amendat poate oricând să conteste amenda și va câștiga, cu siguranță.

ADVERTISEMENT

În realitate, puțină lume știe că președintele de bloc nu este tocmai președintele României și nu are extraordinar de multe drepturi, deși unii se comportă ca atare. Conform legii, președintele asociației de proprietari este ales de jumătate + 1 din locatari, iar acesta are mai multe drepturi și atribuții, după cum urmează.

Practic, președintele poate semna documentele asociației de proprietari și poate gestiona, printre altele, modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin asociației de proprietari în raport cu autoritățile publice. Mai mult, președintele poate propune în scris măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, conform prevederilor legale.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea asociațiilor de proprietari

Totodată, pe lângă multă birocrație, președintele e responsabil de întocmirea tabelului convocator și a afișului pentru avizier. Este și cel care afișează programul de încasă și datele de contact ale administratorului. Este, de asemenea, cel care conduce ședințele adunărilor generale și ale comitetului executiv. Tot el afiseaza la avizier lista contractelor asociației de proprietari cu furnizorii de utilități publice, cu administratorul și cu personalul angajat sau contractual al asociației.

Este bine de știut că legea asociațiilor de proprietari este un subiect important în societatea noastră. Acesta necesită o bună cunoaștere a drepturilor și obligațiilor asociațiilor și ale locatarilor. Noua lege a adus schimbări semnificative în acest domeniu. Drepturile președintelui de bloc și locatarii scutiți de la plata amenzilor sunt aspecte esențiale de luat în considerare.

Conform legii, președintele de asociație are un rol important în gestionarea și organizarea activităților asociației. În plus, este important să ținem cont de regulile asociațiilor de proprietari și de legislația în vigoare pentru a evita amenzile în asociații de proprietari.

Drepturile și obligațiile asociațiilor și ale locatarilor sunt definite în mod clar în noua lege a asociațiilor de proprietari. Transformarea lor în realitate depinde de implicarea tuturor părților implicate. Este important să fim conștienți de rolul nostru și să ne respectăm reciproc. Asta pentru a crea o viață armonioasă și confortabilă în comunitatea noastră.

ADVERTISEMENT