Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Adi Ilie povestește ce înseamnă o zi la Muntele Athos. „Părinții se roagă non-stop. Seara, după ora 8, e liniște, te încarcă” Cum obții viza de a ajunge acolo

Adrian Ilie a discutat despre ce înseamnă rutina zilnică a unui vizitator de la Muntele Athos, dar și ce implică programul preoților de acolo, care se roagă mult de-a lungul zilei.
05.05.2024 | 00:30
Adi Ilie povesteste ce inseamna o zi la Muntele Athos Parintii se roaga nonstop Seara dupa ora 8 e liniste te incarca Cum obtii viza de a ajunge acolo
Adrian Ilie, dezvăluiri despre conduita, programul și viza de la Muntele Athos / Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Adrian Ilie a fost invitatul special al lui Horia Ivanovici la FANATIK SUPERLIGA. Emisiunea este live pe website în fiecare luni, marți și vineri de la 10:30, dar și cu ocazii speciale.

Programul de la Muntele Athos

Creștinii care vor să meargă la Muntele Athos trebuie să respecte un program bine stabilit, dar și anumite conduite. Adrian Ilie a discutat despre ce implică un program într-un lăcăș sfânt.

ADVERTISEMENT

„Când mergem, nu mergem turiști, ne așteaptă cineva cu mașina, părinții. Ajungem la ei, ei se pregătesc singuri, la ora 4 diaconul sau ceilalți aprind lumânările. Începe slujba la ora 5, se termină la 7 dimineață, bem o cafea cu ei. Un băiat poate începe să gătească.

Fiecare are o ordine, părinții se duc să se roage. La următoarea slujbă sau la masă. În majoritatea timpului se roagă. Îi mai vezi la masă, dacă noi mai mergem să vizităm o biserică sau o chilie să vorbim cu părinții.

ADVERTISEMENT

La masă la ora 14, slujbă la ora 17 la 19, masă de seară la 20:30. Cam imediat după slujba de seară, de la 19 – 20, mănâncă ceva. Mănâncă ceva scurt și au plecat să se roage“, a spus Adrian Ilie.

Istoria Muntelui Athos și liniștea

„Cobra“ a discutat și despre cum a ajuns Muntele Athos un lăcăș atât de sfânt, dar și care este sentimentul. Fostul atacant internațional a spus că liniștea poate fi copleșitoare, dacă stai prea mult.

ADVERTISEMENT

„Este special, cu atâta istorie în spate, atâtea chilii. În momentul de față, românii au cele mai multe chilii în Sfântul Munte. Sunt rușii care au putere, înainte erau sârbii, pe la 1400, grecii. Aveau foarte multe chilii și cred, din ce se spune, că și acum 2000 și ceva de ani, Sfântul Munte era pentru jertfe, religios.

ADVERTISEMENT

De la 1000-900, Maica Domnului a venit și a spus că acest munte e sfânt. Sunt persoane care au trecut pe acolo și au spus că simt o mare energie. Este o energie diferită și atât de multă liniște încât te încarci. Nu se aude nimic după ora 20. Am stat să mă gândesc, dacă ai sta acolo ai înnebuni de liniște. [..]

Prima dată când am fost, mi-au reproșat că ar trebui să vorbesc mai încet. Să vorbesc mai încet că este ora de rugăciune, chiar preoții, monahii, se roagă. În primii doi ani de zile cred că am fost certat de fiecare dată, n-am scăpat.

Nu mâncasem nimic toată ziua, îmi era sete, vizitasem câteva lucruri și am văzut o chestie, să beau și eu apă. ‘Ce faci, că asta e aghiasmă, nu ai cum să bei la ora asta’. Era 5 dimineață, ‘Fiule, vezi ce faci că nu ai voie să bei’“, a mai adăugat „Cobra“.

Viza pentru Muntele Athos

De asemenea, pentru a putea intra pe muntele Athos, bărbații, întrucât femeile nu au voie, au nevoie de viză. Adrian Ilie a spus ce implică viza pentru Muntele Athos, cum se obține și ce măsuri de siguranță au.

„Sunt lucruri, toți credincioșii trebuie să ajungă acolo. Eu le-am vizitat pe toate. Se fac excursii, cineva te ia în grijă, îți trimit monahii de acolo, te scriu pe un caiet, îți dau o viză. Îți dă o foaie la intrare, o viză, eu am pe un an.

Când mergeam la 3-5 luni, depinde cum îmi doream, îmi puneau mereu viza. Mă duc cam când mi-aș dori, nu se ajunge greu, dar nu este pentru oricine. Viza este pe minimum trei zile. Femeile nu au voie. Nu intri fără viză, este o frontieră.

Foarte multă poliție, inclusiv pe drum, dacă treci de la o mănăstire la alta. Ca să traversezi cu mașină Athos îți ia 6 ore de la o mănăstire în altă. Unde mergeam, la 2 ore mănăstiri, întâlneam poliții și ca să intri îți verifică viza. Te întreabă unde mergi, nu prea ai voie să circuli. Este pentru liniște mai mult, nu să faci turism“, a mai spus Adrian Ilie.