Sport

Adi Vasile, interviu amplu pentru Fanatik! Momentele de tensiune de la CSM Bucureşti şi experienţa de la naţională: “Nu am vrut niciodată să renunţ!”. Exclusiv

Adi Vasile a acordat un amplu interviu pentru FANATIK în care a vorbit despre sezonul de excepţie al CSM-ului, dar şi despre momentele dificile şi experienţa de la naţională.
02.04.2023 | 10:10
Adi Vasile interviu amplu pentru Fanatik Momentele de tensiune de la CSM Bucuresti si experienta de la nationala Nu am vrut niciodata sa renunt Exclusiv
Adi Vasile şi Cristina Neagu. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Adi Vasile este la CSM Bucureşti încă de la înfiinţarea secţiei de handbal feminin, în 2014. A fost preparator fizic, antrenor secund, înainte să preia formaţia “tigroaicelor”, de la 1 octombrie 2019. În prezent, este cel mai longeviv antrenor al lui CSM Bucureşti.

Adi Vasile, interviu amplu pentru Fanatik!

A fost criticat, mai ales după ce “tigroaicele” au ratat de două ori consecutiv la un gol prezenţa în Final Four-ul Ligii Campionilor şi a rezistat în funcţie deşi fosta conducere şi-a dorit să îl schimbe. Acum, are un sezon de excepţie cu CSM Bucureşti şi visează la tripla campionat – Cupa României – Liga Campionilor.

ADVERTISEMENT

Adi Vasile a acordat un interviu amplu pentru FANATIK înainte de perioada decisivă a sezonului. A vorbit despre stagiunea excelentă a “tigroaicelor”, planurile de Final Four, dar şi despre momentele dificile. Antrenorul a vorbit şi despre experienţa de la echipa naţională, acolo unde a fost selecţioner între ianuarie 2021 şi iulie 2022.

Adi Vasile, antrenorul lui CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu
Adi Vasile, antrenorul lui CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu

“Echipa care a început acest sezon are un lot numeric şi valoric bun”

Adi, CSM Bucureşti traversează cel mai bun sezon de când ai preluat echipa. Ce este diferit în acest sezon, în comparaţie cu precedentele?

ADVERTISEMENT

– În primul rând echipa care a început acest sezon are un lot numeric şi valoric bun, mai ales comparându-l cu sezonul precedent. Pentru acestea au fost făcute eforturi din decembrie şi chiar până în luna iunie. Continuăm să avem caracterele potrivite în echipă, iar mediul din jurul echipei, şi asta cred că este la fel de important precum primul argument, este pozitiv şi care are stabilitate şi armonie. În momentul de faţă este simbioza între echipă şi club.

CSM domină competiţia internă, a avut un parcurs excelent în Champions League. Dar urmează o dublă importantă cu Esbjerg, în sferturi. Cum o să abordezi aceste meciuri, mai ales după ce s-a întâmplat în stagiunea trecută?

ADVERTISEMENT

– Este un sfert de finală în care trebuie să jucăm un handbal total. Toate meciurile împotriva lui Esbjerg pe care le-am jucat în ultimele sezoane au fost extrem de echilibrate şi orice detaliu a contat. Acest lucru se accentuază si mai mult într-o dublă pentru accederea în Final 4. Ca abordare cred că trebuie să folosim foarte eficient fiecare zi până la startul primului meci şi să fim bine ancoraţi în realitatea din teren a meciurilor în sine. Trebuie să avem capacitatea de a nu pierde niciodată imaginea de ansamblu şi lupta pentru soluţii.

“Se apropie finalul sezonului, ne-am calificat deja în primul Final 4 şi ne dorim să o facem şi în al doilea”

Ai declarat că visul este ca CSM Bucureşti să câştige toate trofeele în competiţiile în care este angrenată. Crezi că aveţi capacitatea de a face tripla campionat-cupă-Liga Campionilor?

ADVERTISEMENT

– Ăsta este visul şi ţinta noastră şi i-am dat viu grai în interiorul nostru încă din prima săptămână de pregătire a sezonului. Ne reamintim asta ori de câte ori este momentul potrivit. Se apropie finalul sezonului, ne-am calificat deja în primul Final 4 (Cupa României) şi ne dorim să o facem şi în al doilea. Ajunşi şi în cel din Liga Campionilor cred că şansele şi încrederea în noi o să fie la cote mari.

Eşti cel mai longeviv antrenor pe care l-a avut CSM Bucureşti. Mai mult, eşti alături de echipa de handbal încă de la înfiinţare. Ce înseamnă asta pentru tine?

– E onorant să pot fi simţit şi contribuit la viaţa echipei de handbal din 2014 şi până acum. Îmi place să cred că clubul primeşte de la mine tot ce am avut mai bun de oferit şi îmi întoarce aceleaşi lucruri înapoi.

“În niciun moment n-am fost tentat să renunţ. Presiunea face parte din meseria asta”

Nu a fost totul roz în mandatul tău la CSM Bucureşti. În sezonul trecut, oamenii din fosta conducere a clubului au vrut să te schimbe din funcţia de antrenor. Care a fost problema şi de ce s-a ajuns la această falie între voi?

– Cu siguranţă în primele şase luni ale sezonului trecut am avut nişte rezultate sub aşteptări, iar la un club unde doar victoria şi, de multe ori doar cea clară contează, orice înfrângere se simte puternic. De aici este normal să apară nemulţumiri.

Ai fost vreodată tentat să renunţi, având în vedere presiunea la care ai fost supus?

– În niciun moment n-am fost tentat să renunţ. Presiunea face parte din meseria asta şi o văd ca pe un privilegiu ţinând cont de nivelul la care activez.

“Când un gol te desparte de Final 4 este extrem de dureros şi de frustrant. De unde iei golul ăla?”

CSM Bucureşti a fost la un gol de Final Four în ultimele două sezoane, atât în „dubla” cu ŢSKA Moscova, cât şi cu Esbjerg. Cât de frustrant a fost să fii atât de aproape, de două ori consecutiv şi care crezi că a fost problema?

– Când un gol te desparte de Final 4 este extrem de dureros şi de frustrant. De unde iei golul ăla şi care este momentul decisiv? Cred că dacă încerci să găseşti răspunsul cu exactitate e ca şi cum ai intra într-un labirint din care nu poţi să mai ieşi. Pentru mine un sfert de finală îşi are răspunsurile în toate lunile de pregătire de la început şi până în acel moment.

CSM Bucureşti i-a făcut vara trecută o ofertă importantă Valeriei Maslova. Te-au deranjat declaraţiile ei că a ales oferta mai mică de la Metz pentru că vrea să lucreze cu un antrenor de talia lui Emmanuel Mayonnade pentru că este mai bine pentru dezvoltarea ei?

– Cred că fiecare îşi cântăreşte foarte bine opţiunile în alegea drumului. La fel am făcut-o şi noi, mai ales după discuţia avută cu ea.

“Este un moment pe care îmi doresc să îl folosim deştept pentru viitor şi să facem din România un jucător şi mai important în Europa”

S-a născut deja rivalitatea dintre CSM Bucureşti şi Rapid. Sunt derby-uri de mare intensitate şi spiritele s-au încins la ultimele dueluri directe. Cum vezi acest duel în următorii ani?

– Cred că pentru a avea succes ai nevoie de concurenţă puternică, să te testeze serios. Avem un campionat cu multe meciuri puternice şi cu multe cluburi care îşi doresc să performeze. Am ajuns deja în faza sfeturilor de finală în care suntem ambele echipe calificate după un sezon foarte bun în care suntem neînvinşi pe teren propriu. Este un moment pe care îmi doresc să îl folosim deştept pentru viitor şi să facem din România un jucător şi mai important în Europa.

La ultimul duel direct, rivalitatea a depăşit limitele sportivităţii. Cristina Neagu şi tu, având în vedere trecutul stelist, aţi fost ţinta galeriei adverse. Ce reacţiei ai vis-a-vis de aceste episoade?

– Am discutat prea mult despre acest subiect şi deloc despre handbal în acea perioadă. E păcat că titlurile sunt făcute mai mult din aceste subiecte decât din analiza performanţei sportive. Permite-mi, aşadar, să nu mai comentez momentele respective ci doar să îmi doresc ca viitorul să aibă mai multe eleganţă.

Cele mai grele momente la CSM: “Momentele de după returul cu ŢSKA şi noaptea după meciul din sezonul trecut împotriva lui Brest”

Odată cu schimbarea primarului general, proiectul CSM Bucureşti era în pericol pentru că nu era clar dacă Nicuşor Dan va fi de acord ca Primăria Capitalei să susţină la acelaşi nivel CSM Bucureşti. Ştiu că au fost mai multe discuţii pe această temă. Cum aţi reuşit să îl convingeţi să continue cu acelaşi nivel de implicare?

– Îmi este greu să îţi dau un răspuns la această întrebare altfel decât să cred că fiecare a încercat să îşi facă ce a depins de meseria sa, de la jucătoare şi până la vârful conducerii. Mai departe nu pot să nu subliniez că stabilitatea oferită cântăreşte mult în prezent.

Cel mai fericit moment al tău la CSM Bucureşti bănuiesc că a fost câştigarea Ligii Campionilor. Dar care a fost cel mai dificil moment?

– Momentele de după returul cu ŢSKA şi noaptea după meciul din sezonul trecut împotriva lui Brest de pe teren propriu.

“Având în vedere contextul în care s-a găsit echipa naţională în ultimii ani e greu să accesezi locuri mai bine”

Ai fost şi selecţionerul naţionalei României între ianuarie 2021 şi iunie 2022. Nu ţi-a mai fost oferit un nou contract. Te-a deranjat maniera în care ai fost schimbat din funcţie?

– Am înţeles contextul şi m-am bucurat că, până la finalul mandatului meu, echipa a redevenit cu adevărat competitivă. Lucru care s-a şi confirmat la Campionatul European.

Ce discuţie ai avut cu noul preşedinte al FRH, Constantin Din, înainte să îţi expire contractul?

– Am avut o singură discuţie în acel moment. Ca fiecare dialog pe care l-am avut cu dânsul în decursul anilor a avut parte de mult respect reciproc.

În ultimii ani, naţionala României a încheiat la turneele finale sub locul 10 de fiecare dată. Asta ne e valoarea?

– La unele turnee finala da, la altele nu. Din păcate rămâi cu locul pe care l-ai ocupat. Având în vedere contextul în care s-a găsit echipa în ultimii ani e greu să accesezi locuri mai bine. Ce îmi doresc pentru noi este să ne găsim constanţa, stabilitatea şi munca eficientă prestată zi de zi la cluburi încât să putem maximiza potenţialul pe care îl avem.

“Am două regrete la echipa naţională!”

Cristina Neagu speră să mai participe la încă o ediţie a Jocurilor Olimpice. Proiectul „Paris 2024” a început cu tine la cârma naţionalei. Care sunt şansele să ajungem măcar la un turneu preolimpic?

– Toate resursele se îndreaptă către calificarea la Mondiale având ca prim pas meciul de calificare împotriva Portugaliei. Ştiu că este o mare dorinţă a Cristinei cât şi a întregii echipe să ajungă la turneul preolimpic şi, mai apoi, la JO Paris 2024. Aşadar sunt convins că ne vom califica la Mondial şi după acest moment le doresc două lucruri: să fie sănătoase ca să aibă constanţă în pregatire şi să avem parte de o tragere la sorţi bună. E un aspect crucial.

Ai un regret vis-a-vis de mandatul tău la echipa naţională?

– Am două regrete: primul este că două goluri ne-au despărţit de JO de la Tokyo într-un turneu de calificare extrem de dificil. Iar al doilea este că nu am putut, aşa cum era în mintea staff-ului nostru, culege roadele muncii noastre la Europeanul din 2022.

Visul: “SĂ CÂŞTIGĂM LIGA CAMPIONILOR!”

Te gândeşti ca în viitor să fii din nou pe banca naţionalei României?

– Echipa naţională are un nou antrenor şi Florin, împreună cu staff-ul şi echipa, au nevoie de linişte şi suport. Aşa că: HAI ROMÂNIA!

În luna decembrie ţi-ai prelungit contractul cu CSM Bucureşti. Ce vis ai cu „tigroaicele”?

– SĂ CÂŞTIGĂM LIGA CAMPIONILOR!

ADVERTISEMENT