News

Adina Vălean, criticată dur după o postare legată de deturnarea avionului din Belarus: ”O rușine absolută” Update

Adina Vălean, comisarul european pe Transporturi, a fost criticată dur după o postare în online legată de deturnarea avionului din Belarus.
24.05.2021 | 21:02
Adina Valean criticata dur dupa o postare legata de deturnarea avionului din Belarus O rusine absoluta Update
ADVERTISEMENT
24-05-2021
19:49

Comisarul European condamnă arestarea ziaristului după criticile primite în mediul online

Adina Vălean a revenit cu un nou mesaj în care condamnă ferm deturnarea avionului Ryanair și solicită eliberarea jurnalistului reținut de către guverul bieluros.

“Deturnarea avionului Ryanair este scandaloasă. Securitatea și integritatea tuturor cetățenilor care se află la bordurile aeronavelor noastre sunt de o importanță crucială și principii fundamentale ale convențiilor internaționale. Roman Protasevici trebuie să fie eliberat imediat”, a postat Adina Vălean pe contul personal de Twitter.

Duminică, la câteva ore după incidentul grav produs în Belarus, acolo unde un avion comercial a fost deturnat la ordinul regimului Lukașenko din drumul său către Vilnius (Lituania), comisarul european pe Transporturi, Adina Vălean, a avut o reacție în online extrem de criticată printre politicienii din Europa și nu numai.

În ciuda faptului că un jurnalist bielorus, oponent al regimului autoritar aflat la putere în acest stat, tocmai fusese reținut la Minsk, Adina Văleanu anunța, pe Twitter, că ”Zborul Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”.

ADVERTISEMENT

Adina Vălean, criticată dur după o postare legată de deturnarea avionului din Belarus: ”O rușine absolută”

Actuali europarlamentari, foști miniștri, dar și unii jurnaliști, au criticat-o pe Adina Vălean pentru gestul său de a saluta plecarea către Lituania a avionului care fusese deturnat la Minsk, deși la bordul său nu se mai aflat jurnalistul disident Roman Protasevici (26 de ani).

Cea mai dură reacție față de postarea comisarului român a venit din Franța. Raphael Glucksmann, director de film, jurnalist și actual europarlamentar, a scris pe Twitter: ”Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o rușine absolută”.

ADVERTISEMENT

Imediat, un internaut i-a răspuns acestuia că ”Nu, acesta nu e la bord și mesajul este (n.r o rușine absolută)”. Glucksmann a părut șocat și a întrebat din nou: ”Ai informația? Ești sigur?”.

Adina Vălean, criticată dur după o postare legată de deturnarea avionului din Belarus: ”O rușine absolută”. Sursa foto: captură Twitter

În aceeași notă i-a răspuns Adinei Vălean și europarlamentarul finlandez Ville Niinisto, fost ministru al Mediului în țara scandinavă.

ADVERTISEMENT

”Acesta este un mesaj rușinos din partea unui comisar. Subminați coerența reacției UE la un act de terorism de stat din Belarus și deturnarea ilegală a unui pasager și a unui zbor Schengen între două state membre ale UE.

Să vă fie rușine. UE trebuie să acționeze pentru a proteja drepturile omului”, a scris nordicul pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Tot pe Twitter, și eurodeputata poloneză Roza Thun a criticat postarea comisarului pe Transporturi, spunând că ”e timpul să vă luptați, nu să celebrați”.

Adina Vălean, criticată și de jurnaliști europeni

Kim Willsher, ziaristă la The Guardian, i-a răspuns și ea comisarului din România și i-a atras atenția că nu sunt vești bune pentru toată lumea. Aceasta a amintit că viața tânărului jurnalist din Belarus ar putea fi în pericol.


”Nu toată lumea. Vești nu atât de grozave pentru Roman Protasevici, tânărul îndepărtat cu forța din aeronavă și a cărui viață ar putea fi acum în pericol și nici vești bune pentru familia și prietenii săi”, a scris jurnalista.

ADVERTISEMENT