News

Adio, aer de munte în Bucureşti. Deșeurile arse la marginea Capitalei, otravă curată pentru plămânii locuitorilor

20.03.2020 | 12:45
Adio aer de munte in Bucuresti Deseurile arse la marginea Capitalei otrava curata pentru plamanii locuitorilor
Adio aer de munte în Bucureşti. Deșeurile arse la marginea Capitalei, otravă curată pentru plămânii locuitorilor. Sursa foto: Captură video Garda de Mediu
ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, ministrul Mediului ne anunța că în București se respiră aer de munte, însă lucrurile s-au schimbat dramatic, după ce s-a descoperit că la marginea Capitalei se ard deșeuri în fiecare noapte.

Aerul de munte, înlocuit repede cu aerul poluat

Printre multitudinea de vești proaste legate de epidemia de coronavirus, locuitorii Capitalei aflau cu o plăcută uimire faptul că respirau un aer curat, la fel ca cel din zonele de munte, datorită reducerii traficului rutier.

ADVERTISEMENT

„Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită.

După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, anunţa Ministerul Mediului, marți, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Nici bine nu a fost preluat comunicatul că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În ciuda traficului rutier scăzut, aparatele de măsurare a aerului au arătat imediat o poluare neașteptată.

Firea dă vina pe CET-uri pentru poluarea din Capitală

Astfel, Gabriela Firea, primarul Capitalei, anunța că sunt din nou probleme cu poluarea în Bucureşti, cerând explicaţii Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT

“Avem pandemie, dar zilele trecute a fost poluare în Bucureşti, desi e traficul foarte redus. Cine a ars iar deșeuri necontrolate? Garda de Mediu să spună ce s-a întamplat. Iar să avem seara poluare?”, a spus Gabriela Firea, potrivit România TV.

Edilul Capitalei a dat vina inițial pe CET Grozăvești și Progresu, care ar fi folosit păcură pentru realizarea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

“Se interzice energia electrică obținută din arderea păcurei. Ea se cumpără ca o soluţie de rezervă pentru iernile grele, dar nu se justifică ca la lăsata secucului să se ardă păcură.

CET GROZAVESTI și PROGRESU, să sperăm că s-a înțeles că bucureştenii merită respectul tuturor”, a spus Gabriela Firea.

Cum ard oamenii materialele plastice la marginea Capitalei

Poluarea din București din ultimele două zile a intrat în atenția Gărzii de Mediu, care anunța, miercuri, că a și făcut cercetări pe teren pentru a se descoperi sursa poluării din Capitală.

“Comisarii GNM s-au deplasat la fața locului împreună cu Poliția și au identificat, în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetățeni.
În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie.
În urma verificărilor preliminare în limita competențelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală”, anunță Garda de Mediu.

Două depozite de deșuri de lângă București, controlate de inspectori

Reprezentanții Gărzii de Mediu au efectuat controale și la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud, pentru se vedea dacă acestea respectă legislația în vigoare privind depozitarea deșeurilor.

În ceea ce privește depozitul Iridex, comisarii au verificat dacă au fost aplicate măsurilor stabilite la controalele anterioare și dacă se află în grafic cu Proiectul tehnic de închidere etapizată a celor 7 compartimente.

În urma controlului, Garda de Mediu a dispus că “operatorul depozitului se obligă să asigure depunerea rapidă a deșeurilor, compactarea zilnică și acoperirea periodică a deșeurilor depuse în zona activă, cu materiale inerte, cu grosimea de 10-20 cm”.

În plus, se vor lua măsuri pentru acoperirea deșeurilor descărcate și compactate pe depozit pentru a evita mirosurile, împrăștierea de vânt a deșeurilor ușoare și apariția insectelor și a păsărilor.

În ceea ce privește controlul la EcoSud, Garda de Mediu a anunțat că, la momentul inspecției, zona de depozitare a gunoiului dintr-una dintre celule nu era prevăzută cu un strat de acoperire, așa cum ar fi trebuit.

“Din declarațiile reprezentanților societății, acoperirea cu material inert se realizează cu frecvență săptămânală, iar mărirea suprafeței active este cauzată de fluctuațiile mari de deșeuri din ultimele două săptămâni, precum și a cantităților reduse de material de acoperire achiziționate”, precizează Garda de Mediu.

Printre dispozițiile date de comisarii de mediu celor de la EcoSud, cea mai importantă presupune creșterea gradului de sortare în cadrul stației de sortare.

Pentru a ne face o imagine de anamblu despre cât de puțin gunoi este reciclat la aceest depozit de lângă București, comisarii anunță că în luna ianuarie 2020, cantitatea sortată în cadrul stației de sortare de la EcoSud a fost de 561 t deșeuri, reprezentând doar 1,38 % din cantitatea recepționată.

Mai mult, Garda de Mediu a dispus reducerea zonei active de depozitare a deșeurilor la maxim 2.500 m2 prin acoperirea inclusiv a taluzurilor celulei 5, în scopul evitării apariției de disconfort olfactiv în zonă și semnalizarea zonelor active.

Oamenii au instalat camere video către depozitele de gunoie

Între timp, oamenii care locuiesc în aproierea gropilor de gunoi de la marginea Capitalei se plâng de mirosul insuportabil și de lipsa de măsuri de protecție a populației.

Mai mult, cei care se află în vecinătatea gropii de gunoi de la Sintești au instalat o cameră cu video cu streaming live, pentru a urmări în timp real ce se întâmplă cu deșeurile.

După ce am analizat imaginile video, am suprins în noaptea de 17-18 martie mai multe valuri de fum ce veneau dinspre groapa respectivă, semn că se ard în continuare deșeuri pe timpul nopții, lucru semnalat adeseori și de oamenii ce locuiesc în zonă.

Fumul degajat dinspre groapa de gunoi Sintești, surprins de camera video
Fumul degajat dinspre groapa de gunoi Sintești, surprins de camera video

Așadar, bucuria faptului că respirăm aer de munte în plină epidemie de coronavirus s-a spulberat la fel ca…fumul de la groapa de gunoi.

Fără o serie de măsuri concrete la adresa celor care ard deșeuri lângă București, fie că vorbim de persoane fizice ori de cele juridice care administrează gropile de gunoi, vom respira în continuare aer poluat și vom face din calitatea normală a aerului subiect de știri, la fel cum s-a întâmplat și zilele trecute.

 

ADVERTISEMENT
Tags: