Life

Adio, Alexandru Arșinel, Valentin Uritescu, Valeria Seciu… Lista personalităților care ne-au părăsit în 2022

2022 a fost un an dificil pentru showbiz-ul românesc. Lumea artistică a devenit mai săracă, odată cu moartea actorilor Valentin Uritescu și Arșinel.
31.12.2022 | 10:30
Adio Alexandru Arsinel Valentin Uritescu Valeria Seciu Lista personalitatilor care neau parasit in 2022
Alexandru Arșinel, Valentin Uritescu și Mariana Nicolesco, trei dintre ariștii care ne-au părăsit anul acesta. Foto: Rețeaua de idoli, wowbiz.ro, academiaromână.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2022 ne-a răpit câteva din marile valori artistice, un an care lasă în urmă amintirea celor pe care i-am prețuit și i-am admirat de-a lungul timpului. FANATIK trece în revistă cele mai grele pierderi din ultimele 12 luni.

Personalitățile care au murit în anul 2022

Toamna acestui an a fost una neagră pentru lumea artistică, și nu numai. În septembrie și octombrie s-au stins o serie de personalități, fie că vorbi de cântăreți, actori sau medici renumiți. În 2022 ne-am luat adio de la Valentin Uritescu, Valeria Seciu sau Nosfe, printre alții.

ADVERTISEMENT

17 iunie 2022: Valentin Uritescu a plecat spre o altă lume, la vârsta de 81 de ani. ”Sergentul Șaptefrați” suferea de o formă de Parkinson destul de dură, iar persoana care i-a fost aproape în ultimele sale momente a fost soția lui, femeia care l-a vegheat și noapte. Actorul va rămâne în istorie pentru rolurile din „Avram Iancu” (personajul Lucian Blaga), „Vrăjitoarele din Salem”, „Take, Ianke și Cadâr”, „Crimă pentru pământ” sau „Livada de vișini”.

6 septembrie 2022: Valeria Seciu. Îndrăgita actriță avea 83 de ani când s-a stins din viață, pierzând lupta cu un cancer nemilos. Artista a debutat pe scena Teatrului Național din București cu rolul Veronica Micle, în spectacolul „Eminescu”, regizat de Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru. Valeria Seciu făcuse furori și la Teatrul Mic din Capitală, dar și la teatrul de stat din Cluj Napoca.

ADVERTISEMENT

Andreea Ilie, despre dispariția Marianei Nicolesco: „Felicitările ei însemnau mai mult decât orice premiu”

Pe 14 octombrie, muzica clasică a devenit mai săracă odată cu dispariția Marianei Nicolesco. Cea mai frumoasă soprană din România, Andreea Ilie, a oferit câteva cuvinte în memoria uneia dintre vocile de aur ale operei, în exclusivitate pentru FANATIK.

„Este, de fapt, nemuritoare, oricum, pentru oricine care înțelege și iubește opera. Mi-a marcat viața, cariera, a fost, pentru mine, o onoare extraordinară să o cunosc, să învăț de la ea.

ADVERTISEMENT

Când m-am văzut cu ea ultima oară și m-a felicitat pentru cum am cântat la un eveniment, la Ziua Ambasadei Italiei, am simțit ca sunt în al nouălea cer, eram atât de mândră… Felicitările ei însemnau mai mult decât orice premiu… însemna, la modul serios, că exiști în muzică, în operă”, ne-a transmis, extrem de emoționată, Andreea Ilie, la scurtă vremea după ce artista a murit.

Pe 29 septembrie, FANATIK a anumțat în exclusivitate disparița lui Alexandru Arșinel. Fostul partener de scenă al Stelei Popescu era internat timp de aproape două săptămâni la Spitalul Universitar din Capitală, starea acestuia agravându-se destul de mult în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Fiul lui Arșinel, Bogdan, a confirmat la acea dată moartea actorului, pentru FANATIK, artist plâns de o serie de colegi de breaslă.

Carmen Tănase avea o relație specială cu regretatul Doru Ana

Octombrie a fost o altă lună neagră pentru showbiz-ul românesc. Pe 11 octombrie ne-am luat rămas bun de la actorul Doru Ana, pe 16 octombrie de la rapperul Nosfe, iar pe 26 octombrie s-a stins din viață chirurgul celebrităților, medicul Călin Doboș

„Știam că nu e bine. Am tot sperat că își va reveni. Mereu și-a revenit într-un mod miraculos. Mereu s-a ridicat. Mi-a fost foarte drag. Vorbeam cu el des la telefon, puneam țara la cale.

A fost un actor rar, un gen rar. E o pierdere mai mare decât ne putem imagina. O să îi ducem lipsa în timp”, ne-a spus Carmen Tănase despre Doru Ana.

De departe, moartea lui Nosfe a fost una din cele mai șocante din acest an. Cântărețul s-a stins din viață acasă, la câteva ore după ce terminase de susținut un concert.

ADVERTISEMENT