News

Adio creştere economică! Prognoza Băncii Mondiale prevede o scădere semnificativă privind avansul economiei româneşti în 2020!

09.04.2020 | 19:48
Adio crestere economica Prognoza Bancii Mondiale prevede o scadere semnificativa privind avansul economiei romanesti in 2020
ADVERTISEMENT

Banca Mondială a revizuit în scădere semnificativă estimările privind avansul economiei româneşti în 2020. Economia României are frâna de mână trasă în pandemie de coronavirus, iar asta se vede şi în estimările Băncii Mondiale.

Prognoza Băncii Mondiale prevede o scădere semnificativă privind avansul economiei româneşti în 2020! Scădere de 3,5%

Banca Mondială a estimat prognoza de creştere economică pentru România în acest an la 0,3%, în scădere de la 3,8%, cât estima în urmă cu trei luni, deci o scădere de 3,5 procente. Instituţia mizează pe o revenire de până la 4,4% în 2021.

ADVERTISEMENT

“Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este aşteptat să fie unul substanţial, cel puţin în prima jumătate a anului. Creşterea economică este aşteptată să încetinească la 0,3% în 2020, de la un nivel estimat de 3,8% înaintea crizei.

Cu toate acestea, riscul unei recesiuni în 2020 este substanţial şi în creştere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeană şi perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Creşterea este nevoie să fie ajutată în mod substanţial de stimulente fiscale coordonate la nivel naţional şi UE”, subliniază Banca Mondială.

„Odată ce impactul COVID-19 se va risipi, ne aşteptăm ca deficitul să urmeze o traiectorie de ajustare de cel puţin 0,5% din PIB pe an”

De asemenea, instituţia estimează că deficitul fiscal ar urma să se agraveze până la 5,5% din PIB În 2020, comparativ cu nivelul planificat de 3,6% din PIB: „Odată ce impactul COVID-19 se va risipi, ne aşteptăm ca deficitul să urmeze o traiectorie de ajustare de cel puţin 0,5% din PIB pe an, în conformitate cu procedura de deficit excesiv”, susţine Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă România, Banca Mondială susţine că pe termen scurt principala provocare este ţinerea sub control a noului coronavirus, limitarea consecinţelor sanitare şi economice:

„O criză mai lungă şi mai gravă decât se anticipează ar putea afecta perspectivele de creştere şi ar provoca pagube semnificative companiilor şi locurilor de muncă, crescând şomajului şi sărăcia”, susţine Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

Ce domenii ar trebui să ţintească reformele statului?

Iar pe termen mediu, „accentul politicii fiscale ar trebui să se îndrepte spre mobilizarea investiţiilor, în principal din partea fondurilor UE, pentru a sprijini convergenţa sustenabilă şi incluziunea socială.

Reformele ar trebui să ţintească spre îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, a eficienţei companiilor de stat şi a predictibilităţii cadrului de reglementare, precum şi spre îmbunătăţirea capitalului uman”, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Proiecţiile se bazează pe faptul că avansul economic se va relua gradual în a doua jumătate a anului. Banca Mondială arată că economia ar trebui sprijinită consistent prin stimulente fiscale atât la nivel naţional, cât şi mondial.

ADVERTISEMENT