Duminică după-amiază, sute de timișoreni și timișeni au pornit către Stadionul „Dan Păltinișanu” pentru a putea trăi pentru ultima dată melancolia gloriei trecute a Politehnicii Timișoara. Locul unde s-a scris istoria fotbalului timișorean este pregătit de demolare. În locul său, Consiliul Județean promite ridicarea unei arene ultramoderne, alături de o echipă de fotbal capabilă să facă meciuri memorabile pe noul stadion.
Președintele Consiliului Județean Timiș a anunțat că pe 24 februarie vor începe demolările „bătrânului” stadion „Dan Păltinișanu”, cu scopul de a începe construcția unei noi arene.
Din cauza acestui motiv, pe data de 16 februarie s-au organizat ultimele două partide demonstrative de pe legendarul stadion. Echipa de Old Boys a Politehnicii Timișoara a disputat două meciuri împotriva actualelor echipe de fotbal masculin, dar și de fotbal feminin.
Din echipa legendelor alb-violete au făcut parte nume importante precum Iosif Rotariu, Cosmin Contra, Ovidiu Cuc sau Srgian Luchin. Suporterii prezenți la eveniment au avut parte de un comentariu fantastic, care s-a auzit pe întreg stadionul.
Pe lângă fazele din meci, comentatorul a adus aminte în repetate rânduri de mai multe momente frumoase petrecute împreună cu suporterii pe „Dan Păltinișanu”:
„Dădeam câte un gol și după ne băgam cu toată echipa în poartă și strigam « Luptăm, luptăm. luptăm și câștigăm! ». Mai țineți minte?”, a amintit comentatorul.
La finalul meciurilor demonstrative organizate de Consiliul Județean Timiș, fanii prezenți la stadion au avut parte de un spectacol muzical creat de Dani Tobe și trupa Noi din Banat și Cargo, artiști care au fost acompaniați și de un spectacol de lasere.
Deoarece reprezentantii Enel/PPC Energie fac lucrari de revizii, reparatii si modernizari in reteaua de distributie în întreg județul Timiș, stadionul „Dan Păltinișanu” a avut parte de o pană de curent, însă fanii nu s-au oprit din cântat.
”Suntem triști că ne despărțim de Stadionul Dan Păltinișanu, locul în care a strâns atâtea amintiri, dar și bucuroși că ne apropiem de un nou început și odată cu demolarea acestui stadion, va începe construcția celei mai noi arene din România.
Mii de timișoreni, mii de timișeni care participă la evenimentele cu ocazia despărțirii de Dan Păltinișanu, la meciurile de fotbal dintre Poli Old Boys și actuala echipă Poli Timișoara, concertele care urmează, spectacolele de lasere, spectacolele cu lumini și celelalte surprize pe care le-am pregătit împreună cu Drukeria, cu Politehnica Timișoara și cu partenerii noștri de la acest eveniment, ne pregătim de despărțirea de Dan Păltinișanu, ne luăm la revedere. Am pregătit și magneți de frigider, pentru cei care sunt astăzi prezenți.
Pe 24 februarie va începe efectiv demolarea. Utilajele sunt pregătite, avem toate avizele necesare începerii acestui demers. În paralel se va anunța câștigătorul licitației pentru construirea noii arene. În măsura în care nu vor exista contestații, în câteva zile se va semna contractul și în paralel cu demolarea, se va face proiectarea și evident construcția noii arene. Dacă vor fi contestații, acest proces va fi întârziat 2-3 luni, deci nu mai mult. Oricum va fi, anul acesta începe și contrucția noii arene”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, conform opiniatimisoarei.ro.
”Demolarea începe în data de 24, așteptăm desemnarea frmei câștigătoare în urma licitației, așteptăm eventuale contestații. în măsura în care există, durează 2-3 luni de zile aceste proceduri. Dacă nu, se semnează contractul, începe proiectarea care are un termen de maxim 8 luni de zile, dar estimăm să fie în 6 luni.
Deci dacă nu sunt contestații, în 6 luni de acum înainte ar trebui să ne potrivim cu o finalizare a demolării și începerea construcției. Dacă sunt contestații, undeva până la finalul anului 2025, ar trebui să înceapă construcția. Valoarea investiției este de 160 milioane de euro, va fi cel mai modern și cel mai frumos stadion din România.
Termen de execuție este de 24 de luni de la proiectare. Dacă nu avem contestații, în următorii trei ani ar trebui ca arena să fie construită. De asemenea, ne pregătim să preluăm și echipa de fotbal la Consiliul Județean, astfel încăt să avem nu doar un stadion, să avem și o echipă pentru a juca pe Stadionul Dan Păltinișanu.
Vom încerca să găsim o formulă să susținem și Centrul de copii și juniori, să avem o colaborare cu școlile sportive din vestuș țării, pentru a nu mai trimite în alte părți ale României eventual și în afara granițelor, marile talente ale fotbalului bănățean. Planuri avem multe, idei avem, avem și sumele necesare. Avem nevoie de sprijin, emulație și un pic de noroc”, a adăugat președintele Consiliului Județean Timiș
Cea mai mare arenă a Banatului va fi demolată, iar din ea va renaște speranța performanței la Timișoara. Multe nume istorice au pășit de-a lungul istoriei pe gazonul „bătrânei” arene „Dan Păltinișau”, de la Sporing Lisabona și West Ham United, până la ambii granzi ai Madridului și Manchester City.
Stadionul Politehnicii a fost martor și la una dintre cele mai dure înfrângeri ale echipei bănățene. Steaua se impunea clar în fața alb-violeților cu scorul de 8-1, unicul gol al timișorenilor fiind marcat de Buia, din penalty. Ceea ce a făcut ca acest meci să rămână în istoria clubului, nu a fost rezultatul, ci faptul că suporterii lui Poli și-au susținut preferații de la un capăt la altul, fără încetare.
„Parcă a fost ieri când s-a instalat nocturna, prin 2004, minunea minunilor. Poli a jucat acasă cu Steaua și a pierdut cu 1-8, dar suporterii nu s-au întristat. Au fost veseli că au așa o instalație în oras și au încurajat cu entuziasm echipa favorită”, a scris unul din fanii bănățeni pe site-ul opiniatimisoarei.ro.