News

Adio dosarului cu şină! Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor, a decis Camera Deputaţilor

Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor, în vederea simplificării procedurilor de la nivelul administraţiei publice centrale
13.10.2021 | 18:01
Adio dosarului cu sina Institutiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor a decis Camera Deputatilor
Adio dosarului cu şină! Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor, a decis Camera Deputaţilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zilele dosarului cu șină sunt numărate, conform unui proiect care vrea să simplifice birocrația din țara noastră.

Acesta a primit votul final în Parlament și acum urmează să fie dat spre promulgare, pe masa președintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Fără copii ale actelor la instituțiile statului. Ce prevede proiectul

Camera Deputaților a votat, așadar, acest proiect pentru simplificarea procedurilor de la nivelul administrației publice.

Acesta, care a primit deja votul final în Camera Deputaților, are dezideratul de a subția dosarul cu șină.

ADVERTISEMENT

Cel care a inițiat acest proiect a fost deputatul PNL George Tuță, alături de încă 101 parlamentari care l-au susținut în acest demers.

Conform declarațiilor inițiatorului, vorbim aici despre o inutilitate a folosirii hârtiei și a solicitării de a aduce aceste copii ale unor documente pe care statul le are deja, dar la alte instituții.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul George Tuță a precizat că în spatele acestui proiect se află o dorință de a simplifica birocrația și pentru ca statul să treacă spre digitalizare.

Care a fost mesajul inițiatorului acestei legi

Ceea ce se dorește prin legea care a trecut de Camera Deputaților și care urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis este ca instituțiile să schimbe între ele aceste acte prin e-mail, de pildă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, deputatul PNL a precizat că instituțiile ar trebui să fie foarte optimiste în privința schimbării, pentru că inclusiv treaba lor va fi mai ușoară datorită acesteia și, pe de altă parte, trecerea spre digitalizare este una iminentă.

”În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului.

Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email.

Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, a afirmat deputatul PNL, conform Agerpres.

Mai precis, proiectul adoptat de Camera Deputaților arată că instituțiile au interzicerea de a cere persoanelor, fie ele fizice sau juridice, copii de pe documente sau avize care au fost emise de către alte instituții publice sau ale administrației publice centrale.

În cazul în care președintele Klaus Iohanis decide să promulge legea, ea urmează să intre vigoare la începutul anului 2022, începând chiar cu data de 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT